Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Διαβατήρια εμβολιασμού: Ένα βήμα προς τις ψηφιακές ταυτότητες στο Metaverse


Ο Μπιλ Γκέιτς είπε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη πανδημία όπως προετοιμαζόμαστε για έναν πόλεμο. Αν ο covid ήταν το ορεκτικό, προετοιμαστείτε για το κυρίως πιάτο γιατί τα πράγματα πρόκειται να γίνουν εξωπραγματικά όσον αφορά την ψηφιακή πτυχή.

O Covid-19 είναι πιθανώς μία από τις μεγαλύτερες προπαγανδιστικές επιχειρήσεις που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα στην Ιστορία, απλώς και μόνο λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα της και των τεράστιων πόρων που διατίθενται σε αυτήν.

Αλλά γιατί; Με απλά λόγια, πρόκειται για την επιτάχυνση (η οποία γίνεται πλέον με ιλιγγιώδη ταχύτητα) του ψηφιακού μετασχηματισμού προς την τεχνολογική μοναδικότητα (singularity).

Ο Klaus Schwab, συνιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, πρωτοστάτησε στις θεωρίες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και της Μεγάλης Επαναφοράς, υποστηρίζοντας ότι όλη η ανθρώπινη ζωή θα ψηφιοποιηθεί και ότι ο COVID-19 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά. Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Matt Hancock εκφώνησε επίσης ομιλία για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση στο Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2017.

Ο Schwab έγραψε: «η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση θα οδηγήσει στη συγχώνευση της φυσικής, ψηφιακής και βιολογικής μας ταυτότητας και [Αυτό θα είναι αποτέλεσμα της τεχνολογίας η οποία] σχεδόν σίγουρα θα εμφυτευθεί στο σώμα και τον εγκέφαλό μας...».


Τα διαβατήρια εμβολιασμού αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για αυτό το όραμα, διότι παρέχουν μια αποκεντρωμένη ψηφιακή ταυτότητα με την οποία θα μπορούν να συσχετιστούν όλα τα δεδομένα μας, πρώτα τα προσωπικά υγειονομικά μας δεδομένα, αλλά σύντομα θα ακολουθήσουν τα δεδομένα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ημερομηνία δημιουργίας του Twitter σας («όπως το πιστοποιητικό γέννησής σας»). Οι αγορές σας, (όπως οι «ακόλουθοι» σας), οι τοποθεσίες που επισκέπτεστε, («οι άνθρωποι που βλέπετε») τα likes σας («οι ομάδες ενδιαφερόντων σας», όπου είναι ο τρόπος που δημιουργούν την προσωπική σας ροή με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης). Ακόμα και το περιεχόμενο των συνομιλιών μας, όλα θα συνδέονται με μια ενιαία ψηφιακή ταυτότητα, ένα avatar, με μηχανική μάθηση και αναλυτική βαθμολόγηση σε κάθε σημείο επαφής.

Ήδη, βλέπουμε κινήσεις ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μια επαληθευμένη ταυτότητα- βλέπε την κίνηση προς το πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ, το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2022.

Το Good Health Pass Collaborative μόλις κυκλοφόρησε επίσης ένα νέο σχέδιο διαλειτουργικότητας, σε συνεργασία με 125 εταιρείες και οργανισμούς του υγειονομικού, του ταξιδιωτικού και του τεχνολογικού τομέα, οι οποίοι συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός πραγματικά παγκόσμιου δικτύου διαλειτουργικών ψηφιακών διαπιστευτηρίων ταυτότητας και εμβολιασμού, ενός πλαισίου. Αναμένεται ότι αυτό θα αναπροσαρμοστεί για άλλα μελλοντικά ψηφιακά διαπιστευτήρια και εμπειρίες.

«Η ταυτότητα του ατόμου θα πιστοποιείται στη συνέχεια με βάση τα υφιστάμενα πρωτόκολλα δέσμευσης ταυτότητας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ψηφιακής ταυτότητας από μια φυσική ταυτότητα (ή αρχείο) ή τη δημιουργία μιας ψηφιακής ταυτότητας μέσω της σύνδεσής της με υφιστάμενα ψηφιακά διαπιστευτήρια.»

Ο COVID-19 αφορά τη δημιουργία μιας ψηφιακής ταυτότητας για εσάς ή τη σύνδεση νέων δεδομένων με τα υπάρχοντα ψηφιακά αναγνωριστικά στο blockchain (περισσότερα για το blockchain δείτε εδώ.

Στο έγγραφο, για τα σημεία άφιξης και εισόδου στα σύνορα διαβάζουμε: «Η αυτοεξυπηρέτηση ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στις διαδικασίες των αεροπορικών εταιρειών και των αεροδρομίων και σε ορισμένες περιπτώσεις  περιλαμβάνει βιομετρική επαλήθευση, με εξασφάλιση της ιδιωτικότητας».

Τα βιομετρικά του προσώπου θα ξεκινήσουν πρώτα από τα εξωτερικά σύνορα, αλλά μην εκπλαγείτε όταν αυτή η τεχνολογία εμφανιστεί στις πύλες των γηπέδων της Α΄ Εθνικής, σκανάροντας το πρόσωπό σας κατά την είσοδο.

Η βιομετρική σάρωση προσώπου θα διασφαλίσει την ταχύτητα πρόσβασης, την αποτελεσματικότητα κ.λπ., καθώς τελικά τα μάτια και το πρόσωπό μας θα είναι οι δείκτες της ψηφιακής μας ταυτότητας ή τα ψηφιακά μας δίδυμα · τα πρόσωπά μας θα γίνουν τελικά τα επαληθεύσιμα διαπιστευτήριά μας.

Οι παγκοσμιοποιητές δοκιμάζουν τη συμμόρφωση μας με την ψηφιακή ταυτότητα μέσω των νέων διαβατηρίων εμβολιασμού σε πολλές χώρες ταυτόχρονα. Δεν εξετάζουν το αν ο ιός εξαπλώνεται, προς ποια κατεύθυνση ή αν σταματάει η μετάδοση, δεν τους ενδιαφέρει αυτό. Είναι το σημείο της ψηφιακής ταυτότητας που τους ενδιαφέρει περισσότερο.

Το ζητούμενο είναι να προσαρμοστούμε και να ωθηθούμε σε ένα «μετασύμπαν- metaverse» ψηφιακής ταυτότητας, όπου τα πάντα θα ελέγχονται μέσω ενός ψηφιακού πορτοφολιού ταυτότητας στις έξυπνες συσκευές μας.

Η έξυπνη πόλη θα γίνει η παιδική μας χαρά - «Ως εκ τούτου, η ψηφιακή ταυτότητα θα αποτελεί τον «εικονικό ομφάλιο λώρο» που θα συνδέει συνεχώς κάθε άτομο με τη δημόσια και την κοινωνική του ζωή»- The Thales Group.


«Τα διαβατήρια εμβολιασμού αποτελούν πρόδρομο των πορτοφολιών ψηφιακής ταυτότητας, προσφέροντας στους πολίτες απαράμιλλη ευκολία και ασφάλεια». - Thales Digital Identity & Security.

Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση σκοπεύει να ωθήσει το 30-40% των ανθρώπων εκτός εργασίας ή να το επαναπροσδιορίσει και μέχρι το 2030, δεν θα έχουμε τίποτα στην κατοχή μας αλλά θα είμαστε ευτυχισμένοι.


Τα lockdown το δρομολόγησαν αρχικά αυτό, αλλά αυτό που πρόκειται να το προωθήσει, είναι τα ίδια τα διαβατήρια εμβολιασμού. Επειδή οι ανθρώποι δεν θα συμμορφώνονται με τις υποχρεωτικότητες και τους αυστηρούς νόμους για τα διαβατήρια εμβολιασμού. Ελπίζουν ότι οι άνθρωποι θα μποϊκοτάρουν τους χώρους διασκέδασης, γεγονός που θα βλάψει περαιτέρω την οικονομία, προωθώντας την ατζέντα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η εξάπλωση της βιομηχανίας 4.0, η αυτοματοποίηση και η απομακρυσμένη ρομποτική, και τα έξυπνα blockchain συμβόλαια που πληρώνουν για την επιτυχία (pay for success blockchain smart contracts), έχουν σχέση με τις  ατομικές μας συμπεριφορές, όπου θα ανταμειβόμαστε για την παιχνιδοποίηση μας (gamification) στο metaverse.

Ο κόσμος έχει αρχίσει να συνδέει τα κομμάτια και να καταλαβαίνει ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι oι προάγγελοι των πλήρως ολοκληρωμένων πορτοφολιών ψηφιακής ταυτότητας. Μπορούμε τώρα να υποθέσουμε ότι η επόμενη φάση αφορά τις μελλοντικές αγορές ανθρώπινου κεφαλαίου (human capital markets) εντός του metaverse.


ΤΟ METAVERSE


Το Metaverse είναι ένας συλλογικός εικονικός κοινόχρηστος χώρος που περιλαμβάνει το σύνολο όλων των εικονικών κόσμων και του Διαδικτύου. Περιέχει παράγωγα ή αντίγραφα του πραγματικού κόσμου, αλλά διαφέρει από την επαυξημένη πραγματικότητα. Η λέξη «metaverse» αποτελείται από το πρόθεμα «meta» (που σημαίνει πέρα ) και το στέλεχος «verse» (σύμπαν από το «universe»).


Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την έννοια μιας μελλοντικής εκδοχής του διαδικτύου, η οποία αποτελείται από μόνιμους, κοινόχρηστους, τρισδιάστατους εικονικούς χώρους που συνδέονται σε ένα εικονικό σύμπαν.

Το Facebook επιδιώκει να μεταμορφώσει τις υπηρεσίες του σε ένα metaverse. Το μέλλον της εταιρείας θα ξεπεράσει κατά πολύ το σημερινό της έργο, δηλαδή τη δημιουργία ενός συνόλου συνδεδεμένων κοινωνικών εφαρμογών και κάποιου hardware για την υποστήριξή τους. Αντ' αυτού, το Facebook προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μαξιμαλιστικό, διασυνδεδεμένο σύνολο εμπειριών βγαλμένο κατευθείαν από την επιστημονική φαντασία, έναν κόσμο γνωστό ως το metaverse.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook δήλωσε ότι η εταιρεία του μια μέρα δεν θα θεωρείται ως ένα κοινωνικό δίκτυο, αλλά ως μια «metaverse εταιρεία».

Ωστόσο, μετά την κοινωνική απομόνωση που επιβλήθηκε σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού από την πανδημία, η ιδέα της απόδρασης σε έναν πλήρως ψηφιακό χώρο δεν φαίνεται πλέον τόσο παράξενη. Αν οι εργαζόμενοι υιοθέτησαν το Zoom τόσο εύκολα, γιατί να μην συναθροιστούν σε ένα ψηφιακό γραφείο;

Και αυτό δεν είναι μια κατάσταση «όλα ή τίποτα». Αντί να βυθίζονται οι χρήστες κατευθείαν σε έναν κόσμο πλήρους εικονικής πραγματικότητας, το metaverse θα μπορούσε κάλλιστα να διαμορφωθεί σταδιακά. Η χρήση επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή πτυχών του metaverse στον φυσικό κόσμο για παράδειγμα, θα το έφερνε πρώτα με μια μερική ψηφιακή επικάλυψη.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Sensorium Galaxy.

Η Sensorium, που ιδρύθηκε το 2018 από τον δισεκατομμυριούχο Μιχαήλ Προχόροφ, άλλον έναν άνθρωπο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μεταφέρει σήμερα τις ψηφιακές επικοινωνίες και την ψυχαγωγία στο μέλλον, από τις μικροσκοπικές οθόνες σε ατελείωτους ψηφιακούς κόσμους.

Οι χρήστες βυθίζονται σε ένα σύμπαν γεμάτο με συναρπαστικές δραστηριότητες που ενώνουν τους ανθρώπους, μοιράζονται εμπειρίες με τους αγαπημένους τους και κάνουν νέες γνωριμίες.

Πείτε αντίο στο ατελείωτο scrolling, την κοινωνική απομόνωση και το άγχος, όπως ισχυρίζονται.

Πιστεύουν ότι ο συνδυασμός της εικονικής πραγματικότητας και των τεχνολογιών της τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε μια νέα ανθρώπινη κοινωνική εξέλιξη, την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, όχι με τη φυσική, αλλά με την εικονική έννοια.

Σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές συμβαίνουν κάθε δέκα χρόνια και το Sensorium Galaxy είναι πλέον το μέλλον των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας στους χρήστες μια βαθιά καθηλωτική εμπειρία για να αλληλεπιδρούν με άλλους και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες.

Φανταστείτε το Ready Player One, αλλά ανεβάστε το επίπεδο μερικές βαθμίδες:

Στο Ready Player One βλέπουμε τον βασικό χαρακτήρα να μετακινείται μεταξύ διαφορετικών εικονικών χώρων χωρίς ποτέ να αλλάζει το avatar του. «Αυτός είναι ο στόχος» δήλωσε η Garcia από την Crypto Avatars.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια κοινωνική πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας επόμενης γενιάς, που φέρνει την επανάσταση στις ψηφιακές επικοινωνίες μέσω της αίσθησης της παρουσίας.

Χιλιάδες δραστηριότητες εικονικής πραγματικότητας υψηλής ποιότητας είναι διαθέσιμες για να αφυπνίσουν τις αισθήσεις και να οδηγήσουν σε πιο συχνές, ποικίλες και ισχυρότερες ανθρώπινες σχέσεις.

Το ψηφιακό metaverse είναι σαν το διαδίκτυο, αλλά είναι μεγαλύτερο, με εικονική πραγματικότητα, επαυξημένη πραγματικότητα, τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογίες blockchain, όλες μαζί ταυτόχρονα.


«Είμαι ενθουσιασμένος που θα συμμετάσχω στην Sensorium Galaxy για να οδηγήσω την επικοινωνία και την ψυχαγωγία στο επόμενο επίπεδο. Αυτή η καθηλωτική πλατφόρμα σας επιτρέπει να βιώσετε πράγματα και να μοιραστείτε ιδιαίτερες στιγμές με άλλους ανθρώπους, όπου κι αν βρίσκονται», δήλωσε ο DJ Carl Cox .


Η διαφορά είναι η εξής: Δεν θα είναι απλώς ένα μέρος για να πηγαίνετε και να ακούτε μουσική. Όπως και τα περισσότερα metaverses εικονικής πραγματικότητας που δημιουργούνται, το Sensorium Galaxy θέλει να είναι μια κοινωνική πλατφόρμα με τη δική του κοινότητα, το δικό του εμπόριο και ικανότητα να συντηρείται. Θα είναι προσβάσιμο μέσω εξοπλισμού κεφαλής εικονικής πραγματικότητας σε υπολογιστές, iOS και Android.


Πώς συνδέεται αυτό με τα διαβατήρια εμβολιασμού και την ψηφιακή ταυτότητα;

Το metaverse είναι ουσιαστικά μια ανοικτή πλατφόρμα βασισμένη σε τεχνολογίες δημόσιων blockchain η οποία περιλαμβάνει ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και ψηφιακές ταυτότητες.


Μέσω των δικών μας ψηφιακών ταυτοτήτων, το metaverse διασυνδέει τα μεμονωμένα αποθέματα αξιών για να διαμορφώσει ένα διαδίκτυο αξιών. Οι ψηφιακές μας ταυτότητες θα ενσωματωθούν στο οικοσύστημα του Metaverse.

Οι ψηφιακές ταυτότητες στο metaverse είναι μοναδικές. Η μονάδα ταυτοποίησης θα ενσωματωθεί στα πρωτόκολλα και θα αναπτυχθούν συμπληρωματικές εφαρμογές.

Οι χρήστες έχουν την αυτονομία επί της ψηφιακής τους ταυτότητας, μια αυτόνομη ταυτότητα, που σημαίνει ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο των προσωπικών τους πληροφοριών ταυτοποίησης και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να βασίζονται σε καμία κεντρική οντότητα ή τρίτο μέρος για την επαλήθευση της ταυτότητας τους.

Οι έννοιες του εαυτού μας και της ταυτότητάς μας στον ψηφιακό κόσμο θα αμβλύνουν τις ιδέες μας για το ποιοι πραγματικά είμαστε και τι σημαίνει να είμαστε ο εαυτός μας στους κόσμους της εικονικής πραγματικότητας.


Ακόμα και ο σταρ της ηλεκτρονικής μουσικής David Guetta εμπλέκεται· εδώ είναι ντυμένος με ένα στενό μαύρο κοστούμι γεμάτο αισθητήρες. Τα δάχτυλά του έχουν πάνω από δέκα αισθητήρες προσαρτημένους σε αυτά, ενώ στο κεφάλι του ο Guetta φοράει ένα κράνος με κάμερες που παρακολουθούν τις κινήσεις των ματιών του.

Ο σταρ στέκεται πίσω από μια κονσόλα DJ και παίζει ένα σετ για ένα ασυνήθιστο ακροατήριο, μια ομάδα ειδικών που ελέγχουν τις κινήσεις του .

Το καθήκον τους είναι να παρακολουθήσουν, να σαρώσουν και να ψηφιοποιήσουν όλες τις χαρακτηριστικές κινήσεις του Guetta, ακόμη και τις εκφράσεις του προσώπου του. Αυτά τα δεδομένα απαιτούνται για τη δημιουργία του avatar του Guetta, ή του ψηφιακού του διδύμου μέσα στο metaverse.

Σε λίγους μήνες από τώρα, ο καλλιτέχνης ή μάλλον το άβαταρ του θα δώσει συναυλία σε έναν εικονικό χώρο και μάλιστα όχι σε οποιονδήποτε χώρο εικονικής πραγματικότητας, αλλά σε έναν διαφορετικό πλανήτη.

Αυτό το ιδιαίτερο γεγονός θα λάβει χώρα στο PRISM, έναν εξωτικό και εξωγήινο κόσμο που αποτελεί μέρος του ψηφιακού metaverse του Sensorium Galaxy.


Ο Guetta είναι μόνο ο πρώτος από τους έξι διάσημους μουσικούς που έχουν ήδη υπογράψει για να εμφανιστούν στο Sensorium Galaxy.

Συζητούν ακόμη και για την ψηφιακή αθανασία που είναι δυνατή με τα avatars της τεχνητής νοημοσύνης. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι σημαντική για το Sensorium Galaxy, όπως και η χρήση του blockchain.

Οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες που κατοικούν στο PRISM και στο MOTION τροφοδοτούνται από μια τεχνητή νοημοσύνη τόσο εξελιγμένη που καθιστά δύσκολο να τους ξεχωρίσετε από τους (ανθρώπους) αληθινούς χρήστες.

Μόλις κατανοήσετε και αντιληφθείτε για ποιο λόγο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πορτοφόλια της ψηφιακής ταυτότητας μας μέσα στο λεγόμενο metaverse, με τη χρήση των ψηφιακών κουπονιών (tokens) και των ψηφιακών νομισμάτων, μπορείτε να καταλάβετε την προώθηση της ψηφιακής ταυτότητας με αφορμή την πανδημία.

Το τρομακτικό είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει τον απόλυτο έλεγχο και οι άνθρωποι θα είναι απλοί συμμετέχοντες στο νέο ψηφιακό παιχνίδι της εργασίας και της ζωής.

Είστε έτοιμοι για την ψηφιοποίηση της ζωής μας; Το Πανοπτικόν... μόλις ολοκληρώσουν την καταστροφή του πραγματικού κόσμου.


Πηγή

Σχόλια