Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

COVID 19: Η ψηφιακή ταυτότητα μπορεί να μας οδηγήσει εκτός lockdown, αλλά το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη των χρηστών


GSMA Blog (Global System Mobile Association = Σύνδεσμος Παγκοσμίου Συστήματος Τηλεπικοινωνιών )



Η κρίση του κορονοϊού προωθεί πολύ έντονα την ανάγκη για μια αποτελεσματική ψηφιακή ταυτότητα, καθώς επιβάλλονται μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης σε όλο τον κόσμο: η ζήτηση για απομακρυσμένη πρόσβαση σε συστήματα και υπηρεσίες είναι αυξανόμενη και ζητείται εντονότερα από τις κυβερνήσεις να χαράξουν το μονοπάτι τερματισμού των lockdowns.

Νωρίτερα αυτό το μήνα (Απρίλιος 2020) προέκυψε ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει κινητούς μηχανισμούς ψηφιακής ταυτότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τις κυβερνήσεις, για παράδειγμα στην Ινδία, να χρησιμοποιούν selfies με ένδειξη ημερομηνίας και ώρας από smartphones για να παρακολουθούν αν οι πολίτες συμμορφώνονται με την καραντίνα και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη Νότια Κορέα να συνεργάζονται για την ενεργοποίηση διαδικτυακών επαληθεύσεων χρησιμοποιώντας αριθμούς κινητών τηλεφώνων. Στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα, ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ζήτησε τη χρήση ψηφιακής ταυτότητας για την υποστήριξη στρατηγικών εξόδου από τα lockdowns μέσω ψηφιακών πιστοποιητικών, που θα υποδεικνύουν ποιος έχει κάνει τεστ, ποιός έχει αναρρώσει ή του έχει χορηγηθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο εμβόλιο (σ.ι. “Και αυτά τα πιστοποιητικά θα χρησιμοποιηθούν επίσης για να προσδιορίσουν ποιος μπορεί να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα και ποιός όχι”, όπως δήλωσε στην ίδια συνέντευξη). Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκέφτεται ενεργά αυτή την προσέγγιση , σύμφωνα με τον Δρ Anthony Fauci, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.

«Η αρχική παραγωγή ενός εμβολίου COVID-19 θα είναι περιορισμένη, οπότε θα είναι σημαντικό να επαληθεύσουμε ότι η κάθε δόση φθάνει σε πραγματικό ασθενή. Η διαφθορά, η διαρροές, ακόμη και η τυχαία λήψη διπλής δόσης σπαταλούν πολύτιμα αποθέματα και και μπορούν να αποβούν θανατηφόρα »,εξηγεί ο Prashant Yadav, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης με έδρα τις ΗΠΑ. «Τα βιομετρικά ψηφιακά αναγνωριστικά μπορούν να είναι βασικός ρυθμιστικός παράγοντας. Μπορούν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να στοχεύσουν συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού, να επαληθεύσουν τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο και να δημιουργήσουν ένα σαφές αρχείο. "Καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι γίνονται όλο και πιο ανυπόμονοι να δουν τους αγαπημένους τους και να επιστρέψουν στη δουλειά τους, τέτοια «διαβατήρια ανοσίας» έχουν αυξανόμενη ζήτηση. "Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και οι υπηρεσίες που προσφέρουν τεστ για τον COVID-19 θα μπορούσαν να αρχίσουν να εκδίδουν ψηφιακά υπογεγραμμένα διαπιστευτήρια σχετικά με το στάτους COVID-19 ενός ασθενούς απευθείας στα smartphone τους", γράφει ένας από τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία COVID-19 Credentials μια συνεργασία περισσότερων από 60 οργανισμών που εργάζονται για την ανάπτυξη λύσεων ψηφιακής ταυτότητας για να ανακοπεί η διάδοση του COVID-19.

Ωστόσο, αυτό θα αποδειχθεί πρόκληση με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς κανένα τρόπο ακόμα να αποδείξουν την ταυτότητά τους. Πράγματι, ακόμη και μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής αυτών των συστημάτων. Υπάρχει ένας απλός αλλά κρίσιμος κίνδυνος εδώ: όπως πάντα, η ικανότητά μας να αποκομίσουμε το πλήρες όφελος τέτοιων καινοτομίών, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία των απλών ανθρώπων να τις υιοθετήσουν - και ήδη δημιουργούνται ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και την αξιοπιστία.

Μια ανοιχτή επιστολή αυτή την εβδομάδα που υπογράφεται από περίπου 300 εμπειρογνώμονες από 26 χώρες, προειδοποίησε ότι η ψηφιακή ανίχνευση επαφών, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στη Νότια Κορέα και τώρα είναι ευρέως αμφιλεγόμενη αλλού, είναι πιθανό να αποτύχει, εκτός αν οι χρήστες λάβουν διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας τους. «Τέτοιες εφαρμογές μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν διαφορετικά και να επιτρέψουν αδικαιολόγητες διακρίσεις και επιτήρηση», αναφέρει η επιστολή. «Είναι ζωτικής σημασίας οι πολίτες να εμπιστεύονται τις εφαρμογές προκειμένου να τις δεχθούν ώστε να κάνουν τη διαφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης». Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο βρήκε αυτόν τον μήνα ότι περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει μια οποιαδήποτε εφαρμογή ανίχνευσης επαφών (παράλληλα με άλλες παρεμβάσεις, όπως η «θωράκιση» των ανθρώπων άνω των 70 ετών) για να επιτευχθεί σημαντική επίδραση στους ρυθμούς μετάδοσης και την αποφυγή περαιτέρω lockdowns.

Στη συνέχεια, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι ο κάτοχος οποιουδήποτε ψηφιακού πιστοποιητικού είναι όντως αυτός για τον οποίο προορίζεται αυτό και όχι για παράδειγμα ένας με το ίδιο όνομα - και πώς αρχεία τόσο περίπλοκα και ευαίσθητα όσο αυτά της υγείας, μπορούν καλύτερα να συνδεθούν με οποιαδήποτε πλατφόρμα μαζικής χρήσης για πρόσβαση σε βασικές καθημερινές υπηρεσίες, όπως μεταφορές και αναψυχή. Όπως το θέτει ένας σχολιαστής στους Korea Times, «ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ψηφιακή ταυτότητα ως μια κρίσιμη δημόσια υποδομή που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να ανακάμψουμε από αυτή την πρόκληση και να είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι για την επόμενη… (αλλά) ένα σύστημα διαβατηρίων ανοσίας πρέπει να έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει απόλυτη βεβαιότητα ότι οι κάτοχοι του είναι αυτοί που λένε ότι είναι και έχουν το ελεύθερο (all clear status). "

Ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εξεύρεση απαντήσεων σε αυτά τα ερωτήματα, τα οποία είναι από τα πιο σημαντικά που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν από καιρό δώσει προτεραιότητα στο απόρρητο των χρηστών, έχοντας ένα φυσικό συμφέρον να ανταμείψουν την εμπιστοσύνη που τους έδωσαν οι συνδρομητές τους στα προσωπικά δεδομένα τους. Αυτή η εμπιστοσύνη τους επιτρέπει να «γνωρίζουν» τους πελάτες τους καλύτερα από σχεδόν οποιονδήποτε άλλο κλάδο στη γη, οπλίζοντας τους με μερικά από τα βασικά εργαλεία που απαιτούνται για τον εντοπισμό πλαστών ή αλλιώς εσφαλμένων πιστοποιητικών - και τα παγκόσμια δίκτυα καθιερωμένων συνεργασιών με κυβερνήσεις, οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης , παρόχους μεταφορών και άλλους για να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά αυτά χρησιμοποιούνται καλύτερα. Ενώ είναι δυστυχώς σαφές ότι επί του παρόντος υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ψηφιακή ταυτότητα στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για την απάντηση τους- και το GSMA αναμένει τους πάντες στον κλαδο της κινητής τηλεφωνίας να συνεισφέρουν σε αυτή τη βασική εργασία.

Δείτε επίσης:

Αποθήκευση ιατρικών πληροφοριών κάτω από την επιφάνεια του δέρματος



Σχόλια