Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Αυτό είναι το μέλλον των αγορών, είτε μας αρέσει , είτε όχι

Αποσπάσματα από: 

Business Insider

Παρόλο που σήμερα υπάρχουν μόνο λίγα καταστήματα αυτόνομου  check out (που εξέρχεσαι χωρίς κάποιου είδους check out) , αυτή η τεχνολογία έχει σεισμικές επιπτώσεις για τα καταστήματα λιανικής. Αυτά τα καταστήματα, τα οποία επιτρέπουν στους καταναλωτές να εισέλθουν, να αρπάξουν ό, τι θέλουν και να βγούν χωρίς να κάνουν φυσικό έλεγχο ή πληρωμή - check out, θέτουν ένα νέο πρότυπο διευκόλυνσης της εμπειρίας αγορών στο κατάστημα.

Όπως και οι πληρωμές με κάρτα βελτίωσαν αυτή την εμπειρία αφου δεν χρειάζεται να ψάχνεις για μετρητά και να περιμένεις ρέστα , η εμπειρία αγορών χωρίς πληρωμή, θα μειώνει σταθερά το χρόνο και την προσπάθεια των καταναλωτών: Οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν αυτόματα αφού ταυτοποιηθούν μέσω ενός  προσωπικού λογαριασμού- προφίλ με προεπιλεγμένο τρόπο πληρωμής.

Καθώς ο αριθμός των αυτόνομων καταστημάτων αγορών θα αυξάνεται, οι πρώτοι πελάτες θα αρχίσουν να αισθάνονται ενοχλημένοι όταν πρέπει να κάνουν αγορές με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ζήτηση των πελατών θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ευνοϊκό κλίμα, ωθώντας περισσότερα καταστήματα να υιοθετήσουν αυτόνομο ταμείο.


Forbes

Amazon Go Grocery: Αυτό είναι το μέλλον των αγορών, είτε μας αρέσει , είτε όχι


Η Amazon παρουσίασε το Amazon Go Grocery στο Σιάτλ, επεκτείνοντας την αρχική ιδέα ενός καταστήματος χωρίς ταμείο, εξελισσόμενη από ένα απλό παντοπωλείο που πουλά λίγα προϊόντα σε ένα σχεδόν ολοκληρωμένο σούπερ μάρκετ με τμήματα διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων προϊόντων.


Αυτή είναι η επόμενη φάση της τεχνολογίας "Just walk out" της Amazon και η εφαρμογή της σε πιο περίπλοκα περιβάλλοντα αγορών, γελοιοποιώντας τα ανάλαφρα  επιχειρήματα των σκεπτικιστών εναντίον της. Η αξία της είναι ξεκάθαρη: καθώς βγάζετε τα αντικείμενα από τα ράφια, τα τοποθετείτε στο καλάθι σας, μέσα στις ίδιες τσάντες που θα χρησιμοποιήσετε για να τα πάρετε σπίτι. Μπείτε μέσα, πάρτε ό, τι θέλετε και βγείτε έξω από την πόρτα, χωρίς να χρειάζεται να  σταθείτε στην ουρά. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό.


Επιπλέον, το χαμηλότερο κόστος συνεπάγεται ότι η Amazon μπορεί να προσφέρει στους πελάτες της καλύτερες τιμές από τους ανταγωνιστές της. Αλλά αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει η Amazon είναι να προσφέρει στους πελάτες της μια καλύτερη εμπειρία, που απαιτεί πλήρη αξιοποίηση του νέου τεχνολογικού περιβάλλοντος...


Η αύξηση της Amazon από μικρά καταστήματα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ είναι ένα ακόμη βήμα σε μια διαδικασία που, είτε αρέσει είτε όχι, ονομάζεται πρόοδος. Η πρόοδος οδήγησε στην εξαφάνιση πολλών θέσεων εργασίας που φαινόταν φυσιολογικές τους προηγούμενους αιώνες και σήμερα θα θεωρούσαμε ότι δεν έχουν νόημα. Και θα εξαφανιστούν πολλές ακόμη. Πώς θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία την εξαφάνιση όλο και περισσότερων θέσεων εργασίας; Θα παρηγορηθούμε πιστεύοντας ότι θα δημιουργηθεί μαγικά ένας παρόμοιος ή μεγαλύτερος αριθμός άλλων θέσεων εργασίας στο μέλλον;


Σε αυτόν τον αγώνα για αποτελεσματικό αυτοματισμό, τους ταμίες σούπερμάρκετ  (που θα εξαφανιστούν) σύντομα θα  ακολουθήσουν οι οδηγοί, οι μεσίτες, εργαζόμενοι στη γραμμή συναρμολόγησης και ένα συνεχώς αυξανόμενο φάσμα θέσεων εργασίας, ενώ η κοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το εξής παράδοξο, ότι δηλαδή η μεγαλύτερη παραγωγή πλούτου μέσω της εργασίας των μηχανών  μπορεί να οδηγήσει σε ευρέως διαδομένη φτώχεια. Για να το αποτρέψουμε αυτό πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο. Μέχρι να το κατανοήσουμε αυτό, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να μετρήσουμε την οικονομία με λανθασμένους δείκτες, να επικρίνουμε ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, να επιστρέψουμε σε θρησκευτικές προσεγγίσεις όπως «με τον ιδρώτα του προσώπου σου θα βγάζεις το ψωμί σου» και να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.





Σχόλια