Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

O O.H.E. δημοσιεύει οδηγό blockchain και δίδει έμφαση στα τρέχοντα πρότζεκτς

Ledger Insights


Τον περασμένο μήνα, το Δίκτυο Καινοτομίας των Ηνωμένων Εθνών (UNIN) δημοσίευσε τον Πρακτικό Οδηγό Blockchain που αξιολογεί τη χρήση της τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (DLT) από τον ΟΗΕ.


Ο οδηγός αναφέρεται στο blockchain, τις περιπλοκότητες του και το τρέχον στάδιο ανάπτυξης. Ο ΟΗΕ διαθέτει 15 οργανισμούς που εκτελούν διάφορες λειτουργίες για λογαριασμό του.


Το UNIN, το οποίο συνεργάζεται μεταξύ των υπηρεσιών του ΟΗΕ, ανέπτυξε το The Atrium , μια ενδοϋπηρεσιακή πλατφόρμα για την τεχνολογία blockchain. Επιτρέπει στις υπηρεσίες του ΟΗΕ να μαθαίνουν και να πειραματίζονται με το blockchain και παρέχει μια κοινότητα που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών οργανισμών.


Ο ΟΗΕ αναπτύσσει επί του παρόντος μια σειρά πρότζεκτ blockchain σε όλο τον κόσμο.


Η εμπειρία blockchain του ΟΗΕ


Το Γραφείο Επικοινωνίας και Τεχνολογιών Πληροφορικής των Ηνωμένων Εθνών (UN-OICT) συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν σε μια πλατφόρμα διαχείρισης αρχείων εδάφους που βασίζεται σε blockchain. Το UN-Habitat, το οποίο ασχολείται με τον αστικό σχεδιασμό και την κατασκευή, υποστηρίζει το έργο μέσω της πρωτοβουλίας «Πόλη για Όλους». Εκτός από τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καλύτερη διακυβέρνηση, η λύση επιτρέπει επίσης τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των πολιτών.


Μεταβαίνοντας από τα αρχεία της γης στον εντοπισμό τροφίμων, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) διερευνά το blockchain για τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Αφρική. Το WFP εφάρμοσε παρακολούθηση τροφίμων μέσω blockchain στο Τζιμπουτί και την Αιθιοπία και μπόρεσε να μειώσει τα έγγραφα αποστολής και τον χρόνο επεξεργασίας σε λιγότερο από πέντε ημέρες από 15-20 ημέρες που ήταν πριν.


Ένα άλλο πρότζεκτ τροφίμων εκτελείται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), το οποίο εφάρμοσε πιλοτικό blockchain για την παρακολούθηση της παραγωγής σοκολάτας στον Ισημερινό. Αυτό το πρότζεκτ ονομάζεται The Other Bar, και όταν οι καταναλωτές αγοράζουν μια μπάρα σοκολάτας, η συσκευασία συνοδεύεται από έναν κωδικό για να δωρίσει ένα κουπόνι (token) blockchain στους αγρότες παραγωγής κακάου στον Ισημερινό. Όταν τέσσερα κουπόνια αποστέλλονται πίσω σε έναν αγρότη, ένα δέντρο κακάου φυτεύεται για να αυξήσει την παραγωγή.


Μια άλλη πρωτοβουλία που βασίζεται σε κουπόνια (token) είναι το UN-OICT για εσωτερική συνεργασία. Τα μέλη του προσωπικού λαμβάνουν μια διανομή Ηνωμένων Κουπονιών (Unite Tokens) στις αρχές του έτους, την οποία μπορούν να δωρίσουν στους συναδέλφους τους για να τους ευχαριστήσουν για την υποστήριξη. Το σύνολο των κουπονιών που έλαβε κάποιος υπάλληλος στο τέλος του έτους, θα αντικατοπτρίζει τα επιτεύγματα του με βάση την αξιολόγηση από τους συναδέλφους του αντί της αξιολόγησης από προϊσταμένους.


Ανταμοιβές χρησιμοποιούνται επίσης σε ένα σύστημα blockchain της Νοτιοαφρικανικής UNICEF και του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ονομάζεται Zlto. (*) Η λύση δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που κάνουν μικροδουλειές να κερδίσουν ανταμοιβές και να αποκτήσουν επαληθευμένη εργασιακή εμπειρία με τη μορφή «εργατικού ενεργητικού (work assets)» που καταγράφεται στο blockchain. Αυτό τους επιτρέπει να αποδείξουν κάποια εργασιακή εμπειρία όταν αναζητούν εργασία.


Άλλα πρότζεκτς περιλαμβάνουν ένα ταμείο κρυπτονομίσματος της UNICEF για τη λήψη και διανομή δωρεών χρησιμοποιώντας ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ένα άλλο πρότζεκτ της UNICEF που χρησιμοποιεί έξυπνες συμβάσεις blockchain για συμφωνίες προμηθευτών και ένα ακόμα πρότζεκτ είναι ένα κατανεμημένο καθολικό (DLT) για την παρακολούθηση επιδομάτων μετρητών για πρόσφυγες στην Ιορδανία (**).

Επιπλέον, το Ταμείο Καινοτομίας της UNICEF έχει επενδύσει επίσης σε έξι πρότζεκτς blockchain.

_______________________

(*)Στη Νότια Αφρική, ένα πρωτοποριακό διαδικτυακό εργαλείο ανταμοιβών παρέχει ασφαλείς και υγιείς δράσεις στον αγώνα κατά του COVID-19 και δίδει μια σανίδα σωτηρίας σε όσους παλεύουν εν μέσω lockdown.

Το Zlto, προφέρεται «Zlato» και σημαίνει «χρυσός», χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain για να προσφέρει διαδικτυακές ανταμοιβές για εθελοντισμό, εκμάθηση και καλές πράξεις. Με αυτές τις ψηφιακές ανταμοιβές μπορούν να αγοραστούν είδη παντοπωλείου, ρούχα, δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και άλλα.

Η ανεργία είναι ένα τεράστιο ζήτημα εδώ, έτσι ξεκίνησε το Zlto», λέει ο Allan.


Πάνω από τους μισούς νέους ανθρώπους που ζουν σε κοινότητες όπως το Cape Flats, ακόμη και πριν χτυπήσει ο COVID-19, ήταν άνεργοι, συχνά με λίγες ή καθόλου προοπτικές.


«Με τον εθελοντισμό , οι νέοι αποκτούν εργασιακή εμπειρία και κερδίζουν πόντους για να αγοράσουν πράγματα που χρειάζονται - ρούχα, κινητά τηλέφωνα, εισιτήρια λεωφορείων - βασικά οτιδήποτε χρειάζεται κανείς για να επιτύχει στη ζωή."



Δίνοντάς τους επαληθεύσιμες δεξιότητες, εργασιακή εμπειρία και βοηθώντας στην κάλυψη των δαπανών εύρεσης εργασίας, όπως το να πάνε σε συνεντεύξεις, το Zlto βοηθά στο να γκρεμίσει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν αναζητούν εργασία.


Τα αγαθά και οι υπηρεσίες μπορούν να παραληφθούν σε περισσότερα από 1.000 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.


«Πάρα πολλοί νέοι αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στην απόκτηση εκπαίδευσης και την υποστήριξη της οικογένειάς τους», λέει ο Allan. "Το Zlto σημαίνει ότι δεν είσαι παγιδευμένος έτσι."


Πάνω από 2.500 κρούσματα COVID-19 έχουν επιβεβαιωθεί στη Νότια Αφρική μέχρι στιγμής, και το Zlto έχει επικεντρωθεί πάλι γρήγορα για να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση του ιού και να αμβλύνει τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης.


Μέσω της πρωτοβουλίας "Stay Home, Keep Safe", χιλιάδες νέοι κερδίζουν τώρα ανταμοιβές για το πλύσιμο των χεριών τους, τον καθαρισμό των σπιτιών τους και τη φροντίδα των αγαπημένων τους.


«Αυτό που κάνουμε είναι να ανταμείβουμε την ασφαλή και υγιή συμπεριφορά για την αντιμετώπιση του COVID-19», λέει ο Marlon Parker, ο οποίος ίδρυσε το RLabs το 2008. «Το Zlto δίνει στους ανθρώπους μια σανίδα σωτηρίας σε μερικές πραγματικά δύσκολες στιγμές».


(**) Το UN Women και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανοίγουν νέους δρόμους χρησιμοποιώντας blockchain για να βοηθήσουν τις γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία που συμμετέχουν σε προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών για λήψη μετρητών από εργασία, στα στρατόπεδα προσφύγων Za'atari και Azraq στην Ιορδανία.

Παραδοσιακά, οι μεταφορές μετρητών έχουν διατεθεί σε πρόσφυγες μέσω τρίτων παρόχων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως οι τράπεζες. Μέσω της συνεργασίας αυτών των δύο οργανισμών του ΟΗΕ, οι γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετρητών για εργασία του ΟΗΕ, θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους και οι λογαριασμοί θα διατηρούνται με ασφάλεια σε ένα δίκτυο blockchain. Προηγουμένως, οι γυναίκες λάμβαναν μηνιαίο επίδομα με τη μορφή μετρητών σε καθορισμένη ημερομηνία. Μέσω του blockchain, οι οργανισμοί UN Women και WFP, διερευνούν τη δυνατότητα παροχής χρημάτων σε γυναίκες πρόσφυγες μέσω σούπερ μάρκετ ( cash back) συμβεβλημένων με το WFP ή να πληρώσουν απευθείας για τις αγορές τους.

Η συνεργασία προέρχεται από το έργο Building Blocks του WFP, το οποίο παρέχει ήδη μεταφορές μετρητών σε 106.000 Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία μέσω ενός συστήματος που βασίζεται σε blockchain.

Επισημαίνοντας γιατί τεχνολογίες όπως το blockchain διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην επιτάχυνση της οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του UN Women , Phumzile Mlambo-Ngcuka, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες και στρατόπεδα μετεγκατάστασης τείνουν να έχουν χαμηλότερη ψηφιακή εκπαίδευση από τους άνδρες και συχνά στερούνται πρόσβαση στην τεχνολογία και τη συνδεσιμότητα που είναι τόσο κρίσιμες στον σημερινό κόσμο. Το UN Women συνεργάζονται με το WFP για να το αλλάξουν αυτό χρησιμοποιώντας καινοτόμο τεχνολογία για να οδηγήσουν τις γυναίκες στην αλλαγή υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες και για να επιταχύνουν την πρόοδο προς την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών σε μεγάλη κλίμακα. "

Πως λειτουργεί: Μια γυναίκα από τη Συρία θα σκανάρει τα μάτια της (ιριδοσκόπηση) για να ζητήσει επιστροφή χρημάτων στα σούπερ μάρκετ που είναι συμβεβλημένα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα WFP (ή για να πληρώσει απευθείας τα προιόντα που αγόρασε). Μέσω της ιριδοσκόπησης θα συνδέεται με τον λογαριασμό της στο blockchain και το ποσό της διανομής μετρητών θα αποστέλλεται αυτόματα στο Building Block.Το γεγονός ότι το UN Women και το WFP επικυρώνουν μεταξύ τους τη συναλλαγή μέσω ενός κοινού δικτύου blockchain, έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένη ασφάλεια και υπευθυνότητα.




Σχόλια