Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Επιτέλους οι εβραϊκές κοινότητες (και) της Βρετανίας, δίνουν σημασία στη φυλή του Δαν

Times of Israel

Γνωρίστε τον νέο επικεφαλής της (πρώτης στο είδος της) επιτροπής φυλετικής ισότητας των Εβραίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καθώς οι εμπνευσμένες από τις ΗΠΑ διαδηλώσεις φυλετικής δικαιοσύνης σαρώνουν τον κόσμο, το Βρετανικό Συμβούλιο των Αντιπροσώπων αναθέτει στον Stephen Bush να ακούσει τους Βρετανούς έγχρωμους Εβραίους και να εφαρμόσει αλλαγή πολιτικής.


Η εβραϊκή κοινότητα της Βρετανίας ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη στον κόσμο που συγκρότησε Επιτροπή για τη Φυλετική Ενσωμάτωση. Η επιτροπή ιδρύθηκε από το αντιπροσωπευτικό σώμα του Αγγλοεβραίων που είναι το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων, στις αρχές Ιουνίου, μετά τις διαδηλώσεις για τη φυλετική δικαιοσύνη που εμπνεύστηκαν από τη δολοφονία του George Floyd από την αστυνομία, στις 25 Μαΐου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο νέος πρόεδρος της επιτροπής είναι ο δημοσιογράφος Stephen Bush ο οποίος είναι πολιτικός συντάκτης του αριστερού περιοδικού New Statesman, και έγχρωμος Εβραίος.

Ο Μπους έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά. Ακόμη και πριν δημοσιευθούν οι εντολές της επιτροπής αυτή την εβδομάδα, σύλλεγε προφορικές αποδείξεις από εκείνους που ήθελαν να μοιραστούν τις προσωπικές εμπειρίες τους ως Μαύροι Εβραίοι στη Βρετανία.

Δεν είναι μια μεγάλη κοινότητα - αν θα μπορούσε να οριστεί ως κοινότητα . Δεν υπάρχουν γνωστές επίσημες ομάδες για τους Μαύρους Εβραίους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περισσότερες από τις πληροφορίες του Μπους προέρχονται από περίπου 2.000 άτομα (σ.ι.οι Εβραίοι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 260.000) που είναι είτε μιγάδες είτε από οικογένειες Μαύρων Εβραίων από την Τζαμάικα ή την Αιθιοπία. Ένας μικρότερος αριθμός είναι άτομα που για διάφορους λόγους, αποφάσισαν να μεταστραφούν στον Ιουδαϊσμό, και βρίσκονται σε όλο το (εβραϊκό) θρησκευτικό φάσμα, από τις αυστηρά ορθόδοξες συναγωγές έως τα προοδευτικά κινήματα.

Όμως, η επιτροπή ζητά συμβολή και από αυτούς που αποκαλεί «μη-Μαύρους έγχρωμους Εβραίους », στους οποίους συμπεριλαμβάνονται εκείνοι από τις κοινότητες των Σεφαρδιτών ή των Μεσανατολιτών Mizrahi και οι οποίοι θέλουν να μιλήσουν για την «Ashkenormativity» - την ιδέα δηλαδή ότι οι λευκοί Εβραίοι Ασκενάζι, είναι ο «κανόνας» στην εβραϊκή κοινότητα.

Ακριβώς όπως το διοικητικό συμβούλιο ανακοίνωσε τη δημιουργία της επιτροπής του, το JW3, το Κέντρο Εβραϊκής Κοινότητας του Λονδίνου διοργάνωσε ένα διαδικτυακό σεμινάριο για το Black Lives Matter που προσέλκυσε χιλιάδες θεατές, αποδεικνύοντας ότι το ζήτημα παρακολουθείται έντονα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο τριαντάχρονος (και κατι) Μπους, έχει μια ασυνήθιστη προσωπική ιστορία να μοιραστεί «Ο παππούς μου ήταν ο τελευταίος σωστά θρησκευόμενος Εβραίος στην οικογένεια», λέει στους Times του Ισραήλ. Ο Μπους ήταν πολύ κοντά με τον παππού του, ο οποίος πέθανε το 2012 στη Λουσάκα της Ζάμπιας, όπου είχε μετακομίσει για να δουλέψει ως γιατρός.

Αν και η ευρύτερη οικογένεια γιόρταζε το Εβραϊκό Πάσχα και άλλες εβραϊκές εορτές στο σπίτι τους στο Δυτικό Λονδίνο, ο Μπους λέει ότι ποτέ δεν θεώρησε τον εαυτό του Εβραίο.

«Η σχέση μου με τον εβραϊσμό είναι αρκετά παρόμοια με αυτήν που είχαν πολλοί άνθρωποι στη βρετανική αριστερά. Ακόμα και πριν από τρία χρόνια, όταν άρχισα να γράφω γιατί θεωρώ το ζήτημα του αντισημιτισμού ιδιαίτερα οδυνηρό, αν οι άνθρωποι με ρωτούσαν “είσαι Εβραίος; “,έλεγα, “ω, όχι, έχω εβραϊκή κληρονομιά », λέει.

Αλλά σταδιακά, λέει ο Μπους, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ο εβραϊσμός, για αυτόν, δεν ήταν απλώς «θέμα κουλτούρας». Σήμαινε πολύ περισσότερα. Αναπολούσε τις συζητήσεις που είχε με τον παππού του, τον οποίο επισκέφτηκε στη Ζάμπια και ο οποίος συμμετείχε έντονα στην εβραϊκή κοινότητα της Λουσάκα.

«Η συναγωγή στη Λουσάκα , από μια κοινωνική εμπειρία, μετατράπηκε σε κάτι που ήταν πιο σημαντικό πνευματικά γι αυτόν - και αυτό ήταν κάτι για το οποίο μιλήσαμε αρκετά κατά την τελευταία επίσκεψή μου για να τον δω», λέει ο Μπους.

Ο Μπους λέει ότι η καλύτερη γνωριμία με το εβραϊκό του υπόβαθρο, τον έβαλε σε ιδεολογική αντίθεση με τους κεντροαριστερούς συντρόφους του, κάνοντας τον να μην μπορεί να ψηφίσει τον Κέν Λίβινγκστον ως δήμαρχο του Λονδίνου, ακόμη και προτού αρχίσει να επικεντρώνεται στην αρθρογραφία σχετικά με τον αντισημιτισμό.

Η σύνδεσή του με την εβραϊκή ζωή ήρθε ακόμη νωρίτερα, όταν πήγε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει Ιστορία. Δεν υπήρχαν Μαύροι Βρετανοί φοιτητές για να συναναστραφεί στο κολέγιο του στην Οξφόρδη, αλλά υπήρχαν πολλοί συνηθισμένοι Εβραίοι φοιτητές, και αυτός ήταν ένας απροσδόκητος σύνδεσμος για τον Μπους. Σε αυτό το στάδιο, λέει, θα περιέγραφε τον εαυτό του ως επηρεασμένο από τους Εβραίους”. Γνώριζα περισσότερα για κάτι που ήταν σημαντικό για μένα. "

Ο Μπους λέει ότι δεν σκόπευε ποτέ να είναι «φυλετικός» συγγραφέας, αλλά παρομοιάζει την αποδοχή της εβραϊκής του ταυτότητας με την εμπειρία ενός γκέι ατόμου που αποκαλύπτεται.

«Δεν μπορούσα να γράψω για το θέμα του Jeremy Corbyn χωρίς να είμαι ειλικρινής τόσο με εμένα όσο και με τους αναγνώστες, γιατί το έβρισκα προσωπικά οδυνηρό», λέει. «Συνειδητοποίησα λοιπόν ότι δεν αφορούσε μια οικογενειακή συνταγή πουτίγκας . Αυτός [ο Ιουδαϊσμός] ήταν μια ζωντανή,πνέουσα, πολιτιστική κληρονομιά, ζωτικής σημασίας για εμένα. Όταν βγαίνεις και το λες, ότι είσαι Εβραίος, αισθάνεσαι ένα βάρος να φεύγει. "

Για τον Μπους, ο δημόσιος αυτοπροσδιορισμός του ως Εβραίου ήταν «απελευθέρωση». «Νιώθεις περισσότερο σαν τον εαυτό σου. Και οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν πολύ φιλόξενοι και ευγενικοί », λέει.

Ο Μπους έγραψε πολλά άρθρα στο New Statesman και αλλού, καταγγέλλοντας τις αντι-εβραϊκές θεωρίες συνωμοσίας που εμφανίστηκαν στην αριστερά κατά τη διάρκεια της θητείας του Κόρμπιν ως επικεφαλής του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος από το 2015 έως τον Απρίλιο του 2020. Έτσι ο Μπους έγινε - προς μικρή έκπληξή του - ο πιο γνωστός Μαύρος Εβραίος στη Βρετανία, και ως εκ τούτου είναι ιδανικός για να προεδρεύσει στην επιτροπή φυλετικής ισότητας του συμβουλίου.

Απορρίπτει ευγενικά κάθε υπόνοια ότι χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα, από το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων, το οποίο έχει επικριθεί έντονα από νεότερα μέλη της εβραϊκής κοινότητας, για την θεωρούμενη ως αποτυχία του να αντιμετωπίσει δύσκολα ζητήματα όπως οι πολιτικές του Ισραήλ σχετικά με τις προσαρτήσεις και τον ρατσισμό.

Ο Μπους λέει ότι θαυμάζει πραγματικά την πρόεδρο του συμβουλίου Marie van der Zyl για το «λαμπρό παράδειγμα της που πρέπει να ακολουθήσουν άλλες κοινότητες».

«Ένα από τα πράγματα που είναι ιδιαίτερα επώδυνο για τους Μαύρους Εβραίους Βρετανούς, είναι ότι η εκστρατεία Black Lives Matter χρησιμοποιεί γλώσσα και τρόπους που είναι ανοιχτά αντισημιτικοί», λέει ο Μπους. «Η δήλωση της Marie σχετικά με αυτό είναι το απόλυτο υπόδειγμα για το πώς μπορεί κανείς να το χειριστεί. Αυτό που είπε είναι, “Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με αυτήν την προβληματική ηγεσία, πρόκειται να ασχοληθώ με τον σκοπό αυτού του κινήματος.« Το συμβούλιο πραγματικά εντυπωσίασε σε αυτό το ζήτημα».

Για το σκοπό αυτό, ο Μπους μίλησε με τους Μαύρους Εβραίους, καθώς και τους Σεφαρδίτες, τους Αντίνι, τους Ινδούς, τους Ιρακινούς και τους Ιρανούς Εβραίους. Πολλοί από αυτούς που μίλησαν με τον Μπους και τη γραμματεία του, ανέφεραν τον πόνο που συνεπάγεται η μετακίνηση από μια κοινότητα όπου υπήρχε αποδοχή, σε μια άλλη όπου η ύπαρξη τους δεν ήταν γνωστή. Πολύ συχνά, είπαν, το προσωπικό ασφαλείας ήταν πολύ επιμελές στο να τους πει ότι «δεν φαίνονται Εβραίοι» και δεν μπορούν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις της κοινότητας. Κατά τη σύσταση της επιτροπής, το διοικητικό συμβούλιο λέει ότι «υπάρχει ανάγκη, η εβραϊκή κοινότητα να γίνει ένα ξεκάθαρα αντι-ρατσιστικό περιβάλλον που είναι πιο φιλόξενο και δεν αποκλείει τους Μαύρους Εβραίους και τους μη Μαύρους έγχρωμους Εβραίους». Τα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής ήταν άμεσες προφορικές μαρτυρίες. Ο Μπους λέει προσεκτικά, ότι δεν θα βάλει ανθρώπους να καταθέτουν με τρόπο που θα προσβάλει άλλους Μαύρους Εβραίους, αλλά θα είναι έτοιμος να εξετάζει γραπτές μαρτυρίες όπου χρειάζεται.

Ωστόσο, ο Μπους γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε από αριστερούς ακτιβιστές όπως η Τζάκι Γουόκερ, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως Μαύρη και Εβραία και η οποία διαγράφηκε από το Εργατικό Κόμμα το 2019 λόγω «προκατάληψης και κατάφωρης επιζήμιας συμπεριφοράς κατά του Κόμματος». Η διαγραφή της Walker επικεντρώθηκε στις θεωρίες συνωμοσίας που αυτή δημοσίευσε για τους Εβραίους ιδιοκτήτες σκλάβων.

Τώρα που καταργούνται τα μέτρα lockdown κατά του COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπους σχεδιάζει να ταξιδέψει σε όλη τη χώρα, συναντώντας όσους επιθυμούν να καταθέσουν στοιχεία στην επιτροπή του. Θα συντάξει μια έκθεση με ποικίλες συστάσεις, αλλά το βασικό επίκεντρο του έργου της επιτροπής θα είναι «η αντιμετώπιση των προκαταλήψεων κατά των Μαύρων και του ρατσισμού στην εβραϊκή κοινότητα, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι μη Μαύροι έγχρωμοι Εβραίοι στην Εβραϊκή κοινότητα. "

Σε τέσσερα χρόνια, το σχέδιο είναι να εξετάσουμε τις συστάσεις της έκθεσης και να δούμε πόσο καλά - ή όχι - έχουν πραγματοποιηθεί. «Κανένα τέτοιο έργο δεν έχει αναληφθεί ποτέ, οπότε δεν υπάρχει σαφές μονοπάτι για να ακολουθήσουμε, αλλά με την καθοδήγηση πολλών παθιασμένων ανθρώπων που έχουν εμφανιστεί, έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα βοηθήσει το έργο μας, να κάνουμε την εβραϊκή κοινότητα ένα ξεκάθαρα αντιρατσιστικό περιβάλλον », λέει ο Μπους.

Όσο για τον ίδιο τον Μπους, αντιμετωπίζοντας τη γενική εβραϊκή κοινότητα με έναν τόσο ολοκληρωμένο τρόπο, αυτό τον έκανε αναπόφευκτα να σκέφτεται πολύ και έντονα για τη δική του εβραϊκή ταυτότητα και πώς θέλει να την εκφράσει.

Ναι, λέει, εάν αυτός και ο/η σύντροφός του (σ.ι. δεν είναι σαφές στο πρωτότυπο) αποκτήσουν παιδιά, θα σκεφτόταν έντονα να συμμετάσχει σε μια συναγωγή και να μεταβιβάσει την εβραϊκή του κληρονομιά. «Είναι η απόλυτη ασφάλεια ζωής», λέει ο Μπους.


Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/26/2020

    Πρέπει οι ολοι παγκοσμίως να γονατισουν (ιδιαιτέρως οι λευκοί οι οποίοι δεν τα συνηθίζουν αυτά) όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, σε ένα συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου.
    Ομοίως και πρωτίστως και οι Εβραίοι και ιδιαιτέρως οι λευκοί Ασκεναζι να αποδεχθούν έναν της φυλής του Δαν, ως μεσσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου