Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Inovio αναφέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το εμβόλιο του κορονοϊού

Το προϊόν της λέγεται ότι προκάλεσε ανοσοαπόκριση στο 94% των ασθενών της αρχικής κλινικής δοκιμής. Είναι το μόνο εμβόλιο του COVID-19 που δεν απαιτεί ψύξη, λέει η εταιρεία.


Ουάσινγκτον, Ηνωμένες Πολιτείες - Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Inovio ανέφερε την Τρίτη (30/06/2020) ότι τα πρώιμα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της για τον κορονοϊό είναι ενθαρρυντικά.

Χορηγήθηκε σε 40 εθελοντές, και δημιούργησε ανοσοαπόκριση στο 94% εκείνων που ολοκλήρωσαν τη λεγόμενη κλινική δοκιμή φάσης 1, που σημαίνει ότι έλαβαν δύο δόσεις, με κενό τεσσάρων εβδομάδων.

Το εμβόλιο της Inovio, που ονομάζεται INO-4800, έχει σχεδιαστεί για να εγχέει DNA σε ένα άτομο, έτσι ώστε να πυροδοτήσει μια συγκεκριμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον του ιού SARS-CoV-2.

Το εμβόλιο εγχέεται κάτω από το δέρμα με μια βελόνα και στη συνέχεια ενεργοποιείται με μια συσκευή που μοιάζει με οδοντόβουρτσα, η οποία προκαλεί ηλεκτροδιάτρηση για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, επιτρέποντας στο ξένο DNA να διεισδύσει στα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος και να εκτελέσει την αποστολή του. (Βλ. CRISPR, εδώ και εδώ)






Η Inovio, η οποία χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (βλ. εδώ και εδώ )και τη ΜΚΟ CEPI, δήλωσε επίσης ότι έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου έως τον Ιανουάριο, ως μέρος της Επιχείρησης Warp Speed.

Το εμβόλιο της Inovio είναι το μόνο εμβόλιο DNA που είναι σταθερό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από ένα χρόνο, και δεν χρειάζεται ψύξη για μεταφορά ή αποθήκευση, για αρκετά χρόνια, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Inovio Joseph Kim.

Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά τον εμβολιασμό ατόμων στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί η ψυχρή αλυσίδα που απαιτείται για τη διατήρηση πολλών προϊόντων.

Συνολικά 23 προγράμματα εμβολίων για τον COVID-19 έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, λέει το London School of Hygiene & Tropical Medicine, και πολλά έχουν περάσει στη φάση δύο ή τρία, πράγμα που σημαίνει ότι εγχέονται σε χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.

Ένα εμβόλιο που δημιουργήθηκε από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna (βλ. εδώ ) και ένα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη βρετανοσουηδική εταιρεία AstraZeneca είναι μεταξύ αυτών που βρίσκονται στα πιο προηγμένα στάδια ανάπτυξης, όπως και αρκετά κινέζικα. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα της εταιρείας CanSinoBIO, η οποία έχει λάβει άδεια για τη χορήγηση του εμβολίου σε Κινέζους στρατιώτες.



Σχόλια