Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Το μέλλον της ανίχνευσης πανδημιών

Ένας xρηματοδοτούμενος βιοαισθητήρας από την DARPA μπορεί να είναι το μέλλον της ανίχνευσης πανδημιών 

Το σύστημα αισθητήρων Lumee της Profusa αποτελείται από μία ειδική υδρογέλη και έναν πομπό. Μαζί μπορούν να ανιχνεύσουν και να μεταδώσουν δεδομένα ανεπαίσθητων αλλαγών στο σώμα, πιθανώς και μολύνσεις από ασθένειες και ιούς όπως ο κορονοϊός. PROFUSA 

Εάν κερδίσει την έγκριση του FDA τον επόμενο χρόνο, αυτός ο αισθητήρας θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό νέων μολύνσεων, εβδομάδες πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα. 

Γιατί οι πανδημίες είναι τόσο δύσκολο να σταματήσουν; Συχνά συμβαίνει επειδή η ασθένεια κινείται πιο γρήγορα από ότι τα διαγνωστικά τεστ. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ βοηθά στη χρηματοδότηση μιας νέας μελέτης η οποία εξετάζει εάν ένας βιοαισθητήρας κάτω από το δέρμα, μπορεί να βοηθήσει τους ανιχνευτές να ανταπεξέλθουν - εντοπίζοντας λοιμώξεις που μοιάζουν με γρίπη ακόμη και πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματά. 

Ο στόχος της μελέτης είναι να αναπτύξει ένα σύστημα πρώιμης ανίχνευσης όχι μόνο για τον εντοπισμό επιδημιών, αλλά βιολογικών επιθέσεων και πανδημιών, έως και τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τις τρέχουσες μεθόδους

Η κατασκευάστρια εταιρεία Profusa , λέει ότι ο αισθητήρας βρίσκεται σε καλό δρόμο για να λάβει έγκριση από το FDA στις αρχές του επόμενου έτους. 

Ο αισθητήρας έχει δύο μέρη. Το ένα είναι ένα νήμα υδρογέλης 3 mm , ένα υλικό του οποίου το δίκτυο πολυμερών αλυσίδων χρησιμοποιείται σε ορισμένους φακούς επαφής και άλλα εμφυτεύματα. Εισάγεται κάτω από το δέρμα με μια σύριγγα και περιλαμβάνει ένα ειδικά κατασκευασμένο μόριο που στέλνει ένα φωσφορούχο σήμα έξω από το σώμα, όταν το σώμα αρχίζει να καταπολεμά μια μόλυνση. Το άλλο μέρος είναι ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα συνδεδεμένο με το δέρμα. Στέλνει φως μέσω του δέρματος, ανιχνεύει το φωσφορούχο σήμα και παράγει ένα άλλο σήμα που μπορεί να σταλεί στο γιατρό, σε έναν ιστότοπο κ.λπ. Είναι σαν ένα αιματολογικό εργαστήριο στο δέρμα που μπορεί να ανιχνεύσει την αντίδραση του σώματος σε μια ασθένεια πριν από την παρουσία άλλων συμπτωμάτων, όπως ο βήχας. 

Η ανακοίνωση συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας του COVID-19 , μια ασθένεια του αναπνευστικού που μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως βήχας και δύσπνοια. 

Το έργο είναι μέρος του προγράμματος SIGMA + της DARPA

Το πρόγραμμα SIGMA + στοχεύει στην επέκταση της προηγμένης ικανότητας του SIGMA να ανιχνεύει παράνομα ραδιενεργά και πυρηνικά υλικά, αναπτύσσοντας νέους αισθητήρες και δίκτυα που θα ειδοποιούν τις αρχές για χημικές και βιολογικές απειλές και απειλές με εκρηκτικά. 

Το SIGMA + επιζητεί την ανάπτυξη εξαιρετικά ευαίσθητων ανιχνευτών και αναλυτικών εργαλείων προηγμένων πληροφοριών για την ανίχνευση ψηγμάτων διαφόρων ουσιών που σχετίζονται με όπλα μαζικής καταστροφής (WMD). Το SIGMA + θα χρησιμοποιεί μια στρατηγική κοινής υποδομής δικτύου και ανίχνευσης μέσω κινητών συσκευών, μια ιδέα που αποδείχθηκε αποτελεσματική στο πρόγραμμα SIGMA. Το δίκτυο ανίχνευσης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών παραγόντων, καθώς και υψηλής απόδοσης εκρηκτικών (CBRNE) SIGMA +, μπορεί να κλιμακώνεται ώστε να καλύψει μια μεγάλη πόλη και τη γύρω περιοχή της. 

Η προγραμματισμένη εκτέλεση του SIGMA + θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η Φάση 1 θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων αισθητήρων για χημικούς, εκρηκτικούς και βιολογικούς παράγοντες, ενώ η Φάση 2 θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δικτύων, στα αναλυτικά στοιχεία και στην ολοκλήρωση. 

Από εδώ και εδώ









Σχόλια