Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Η τεχνητή νοημοσύνη πέτυχε τέλεια νίκη εναντίον ανθρώπου, πιλότου μαχητικού αεροσκάφους, στις δοκιμές dogfight της DARPΑ

 

Από εδώ

Οι δοκιμές AlphaDogfight της DARPA έφτασαν επίσημα στο τέλος τους με το απίστευτο πιλοτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Heron Systems να νικάει όχι μόνο τα ανταγωνιστικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά να εξασφαλίζει 5 συνεχόμενες νίκες εναντίον ενός εξαιρετικά εκπαιδευμένου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, με τον άνθρωπο-πιλότο να μην πετυχαίνει ούτε ένα χτύπημα.

Οκτώ ομάδες επιλέχθηκαν για να δημιουργήσουν «πράκτορες» τεχνητής νοημοσύνης (AI) που θα μπορούσαν να προσομοιώσουν μια πραγματική σύγκρουση (dogfight) μεταξύ των πιλότων, η οποία αναφέρεται πιο επίσημα ως ελιγμοί αεροπορικής μάχης εντός οπτικής εμβέλειας. Στους δύο πρώτους γύρους αυτού του διαγωνισμού, οι εικονικοί πιλότοι συγκρούστηκαν μεταξύ τους σε προσομοιωμένα περιβάλλοντα μάχης, τον Νοέμβριο και ξανά τον Ιανουάριο. Ο τρίτος γύρος της σύγκρουσης με την τεχνητή νοημοσύνη (AI dogfighting) περιελάμβανε παρόμοιους γύρους, με τους τέσσερις φιναλίστ να διαγωνίζονται ο ένας εναντίον του άλλου εναλλάξ. Ο διαγωνισμός περατώθηκε με απόλυτο νικητή τον αλγόριθμο της Heron Systems, εναντίον ενός επαγγελματία πιλότου μαχητικών, σε έναν προσομοιωμένο αγώνα.

Και η Heron ανέβασε πραγματικά τον πύχη, με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της να κερδίζει τελικά το πρωτάθλημα AI, νικώντας το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Lockheed Martin.

Η Heron συνεχώς αποδείκνυε ότι είχε την πιο ακριβή συσκευή στόχευσης οποιουδήποτε άλλου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, καθώς στόχευε τους αντιπάλους με χτυπήματα ακρίβειας λέιζερ ,συχνά στο ξεκίνημα του αγώνα.

Αυτή η ανώτερη ικανότητα στόχευσης έγινε ιδιαίτερα εμφανής όταν ξεδιπλώθηκε εναντίον του πιλότου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ο οποίος εκπροσωπούσε την ανθρωπότητα σε αυτήν τη μάχη, που μερικοί θεωρούν ότι είναι το μέλλον της πολεμικής αεροπορίας. Ενώ το όνομα του πιλότου δεν κυκλοφόρησε λόγω ανησυχιών της OPSEC, η DARPA δημοσίευσε το ψευδώνυμο του: Banger. Εξήγησαν επίσης ότι ο Μπάνγκερ δεν ήταν απλώς ένας εν ενεργεία πιλότος μαχητικών, αλλά απόφοιτος του προγράμματος εκπαιδευτικών όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο θα μπορούσε να περιγραφεί περίπου ως η σχολή «Top Gun» της Πολεμικής Αεροπορίας, για τους λάτρεις της ταινίας. Το πραγματικό Top Gun, φυσικά, είναι μια Σχολή του Ναυτικού που ονομάζεται United States Navy Strike Fighter Tactics Instructor.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Heron κέρδισε τις πρώτες τέσσερις νίκες εναντίον του Banger με γρήγορη διαδοχή, αξιοποιώντας την απίστευτα ακριβή στόχευση του ώστε να μειώσει τη «ζωή» του αεροσκάφους του Banger σε μια σειρά πολλαπλών επαναλήψεων (looping merges ). Στον πέμπτο και τελευταίο γύρο, ο Μπάνγκερ άλλαξε προσέγγιση, πετώντας το αεροσκάφος του μακριά από το F-16 της Heron και δημιουργώντας διαχωρισμό με υψηλές στροφές (G turns ).

Ωστόσο, η νέα τακτική φάνηκε απλώς να καθυστερεί το αναπόφευκτο, με την Heron να χτυπάει για άλλη μια φορά το F-16 του Banger, χωρίς ο άνθρωπος-πιλότος να καταφέρει να στοχεύσει ούτε μια φορά τον αντίπαλο του.

Ο πιλοτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Heron χαρακτηρίστηκε ευρέως ως «επιθετικό» από το προσωπικό της DARPA και τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας καθ'όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού. Υπό τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης της Heron, το εικονικό F-16 προκαλούσε κυριολεκτικά τον αντίπαλο του - κάτι που οι άνθρωποι- πιλότοι επεσήμαναν αμέσως ότι θα ήταν παραβίαση των κανονισμών εκπαίδευσης σε μια πραγματική προσομοίωση dogfight. Φυσικά, σε μια πραγματική αντιπαράθεση, δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί… αλλά η επιθετικότητα του συστήματος της Heron μπορεί να έχει προγραμματιστεί λίγο πιο έντονα για να χρησιμεύσει ως λογικός wingman.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τους έδωσε την ίδια έμφαση στην πρόκληση ζημιάς στον αντίπαλο και στην ελαχιστοποίηση του ιδίου ρίσκου.

Φυσικά αυτή η άσκηση είχε και επίσημους σκοπούς. Η DARPA δεν επιδιώκει μόνο τη βελτίωση των συστημάτων αεροσκαφών drone, αλλά επιδιώκει επίσης να αυξήσει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων- πιλότων και των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Στο μέλλον, αυτοί οι τεχνητοί πιλότοι πιθανότατα θα πετούν μαζί με τους ανθρώπους, και άλλα παρόμοια συστήματα θα πετούν μαζί τους στο πιλοτήριο των δικών τους αεροσκαφών.



Σχόλια