Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Με drones, ρομπότ και αισθητήρες, ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζει τις χερσαίες δυνάμεις για μελλοντικό πόλεμo


Times of Israel

Ο στρατός επιδιώκει να προσφέρει υψηλή τεχνολογία στα χερσαία στρατεύματα και να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ των στρατιωτικών κλάδων στο πλαίσιο του πολυετούς σχεδίου Momentum

Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί ότι οι χερσαίες δυνάμεις του - άρματα μάχης, πεζικό, σχεδιασμός μάχης και πυροβολικό - είναι σε απελπιστική ανάγκη αναδιάρθρωσης ως προετοιμασία για τους τύπους μάχης που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σε μελλοντικούς πολέμους.

Εδώ και καιρό έχουν παρέλθει οι μέρες της μοναχικής διμοιρίας ή των αλεξιπτωτιστών που κατακτούσαν μια κορυφή από έναν εχθρικό στρατό. Ο επόμενος πόλεμος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, είτε στη Λωρίδα της Γάζας, στο νότιο Λίβανο είτε αλλού στη Μέση Ανατολή, θα πραγματοποιηθεί κατά βάση μέσα σε αστικές περιοχές - αν όχι σε πυκνοκατοικημένες πόλεις τουλάχιστον σε κωμοπόλεις - και θα είναι ενάντια σε τρομοκρατικές ομάδες και μεμονωμένους πυρήνες, που λειτουργούν αυτόνομα και ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, εντός αμάχου πληθυσμού.

Κατά την άποψη του στρατού, η κατάκτηση μιας πρωτεύουσας ή η καταστροφή ενός κέντρου διοίκησης δεν είναι αρκετά. Πρέπει να είναι σε θέση να διεξάγει έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων ταυτόχρονα, προκειμένου να εντοπίζει και να καταστρέφει γρήγορα και αποτελεσματικά τις δυνατότητες ενός εχθρού προκειμένου να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, προτού πυροδοτηθούν μεγάλοι αριθμοί πυραύλων και ρουκετών εναντίον ισραηλινών αμάχων και κρίσιμων υποδομών.

Για να επιταχύνει τις δυνάμεις του εδάφους, το σχέδιο Momentum του Προσωπάρχη Aviv Kohavi ασχολείται εκτενώς με τη διάσπαση ομοιογενών μονάδων με περιορισμένα σύνολα δεξιοτήτων, και τη μετατροπή τους σε πολυπειθαρχικά αποσπάσματα που είναι ικανά να χειριστούν το πλήρες δυναμικό του στρατού. Αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει την αγορά νέου εξοπλισμού για χερσαία στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων καλύτερων σκοπευτικών, πυραύλων που εκτοξεύονται στον ώμο και μικρών drone, καθώς και την εκπαίδευση των στρατιωτών σε νέες μεθόδους και τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ μονάδων.

Ωστόσο, ενώ ορισμένες από αυτές τις προτάσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί ή βρίσκονται στο στάδιο της εκτέλεσης, πολλές εξαρτώνται από έναν νέο αμυντικό προϋπολογισμό, ο οποίος δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την κυβέρνηση. Αν και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενέκρινε πρόσφατα μια εφάπαξ αύξηση 3,3 δισεκατομμυρίων NIS στον προϋπολογισμό τον περασμένο μήνα, το ζήτημα της χρηματοδότησης του στρατού παραμένει άλυτο, ειδικά καθώς πολλές πτυχές του σχεδίου Momentum απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά, για τα οποία ο στρατός θα πρέπει να πολεμήσει σκληρότερα για να λάβει λόγω της τρέχουσας πανδημίας και της σχετικής οικονομικής κρίσης.

Για παράδειγμα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις θέλουν εδώ και πολύ καιρό να κατασκευάσουν μια προσομοίωση μεγάλης κλίμακας ενός χωριού του Λιβάνου, όπου μπορούν να διεξάγουν ασκήσεις με αληθινά πυρά, με στρατιώτες, άρματα μάχης και άλλα βαριά οχήματα ώστε να εκπαιδευτούν για πόλεμο με τη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, η κατασκευή και η λειτουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης θα ήταν πολύ δαπανηρή και χωρίς σαφή πηγή χρηματοδότησης, ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί να προχωρήσει.

Μονάδα φάντασμα

Για να προετοιμάσει τον στρατό για μια νέα εποχή πολέμου, οι χερσαίες δυνάμεις, υπό την διοίκηση του στρατηγού Yoel Strick, δημιούργησαν -και βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας κι άλλων- νέες μονάδες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων εννοιών και τεχνικών που τελικά θα εξαπλωθούν σε όλο τον στρατό.

Αυτές περιλαμβάνουν και αυτή που είναι γνωστή ως Multi-Dimensional Attack Brigade, μια μονάδα που αναπτύσσει νέα δόγματα μάχης και μεθόδους για τις υπόλοιπες χερσαίες δυνάμεις , βρίσκοντας νέους τρόπους για να χρησιμοποιήσουν το εύρος των όπλων και των πλατφορμών του στρατού.

Εκτός από την ανάπτυξη νέων τεχνικών στη θεωρία, πέρυσι ο ισραηλινός στρατός δημιούργησε μια μονάδα που ονομάστηκε Μονάδα Φάντασμα - επίσης γνωστή ως η πολύπλευρη μονάδα - που λειτουργεί ως εργαστήριο δοκιμής αυτών των τεχνικών. Η μονάδα, η οποία αποτελείται από στρατιώτες πεζικού, ειδικές δυνάμεις, άρματα μάχης, σχεδιασμό μάχης, αξιωματικούς πληροφοριών και αερομεταφορείς, ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλη άσκηση τον περασμένο μήνα, την οποία ο στρατός θεώρησε ευρέως επιτυχημένη.

Εκτός από το να χρησιμεύει ως πεδίο δοκιμής σε προσομοίωση μάχης, η Μονάδα Φάντασμα μπορεί να λειτουργήσει στον πραγματικό κόσμο, όπως συνέβη τον περασμένο μήνα, όταν στάλθηκε στα σύνορα του Λιβάνου ενώ ο στρατός ανέμενε επιθέσεις από την τρομοκρατική ομάδα της Χεζμπολάχ και προετοιμαζόταν για αντίποινα. (Τελικά, ο στρατός είπε ότι ανέστειλε τις προσπάθειες της Χεζμπολάχ και ο στρατός έχει έκτοτε μειώσει το επίπεδο επιφυλακής στα σύνορα, υποδεικνύοντας ότι θεωρεί ότι έχει περάσει η επικείμενη απειλή επίθεσης.)

Στο μέλλον, ακόμη και σχετικά χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί πεζικού θα μπορούν απευθείας να διατάζουν αεροπορικές επιθέσεις με μαχητικά αεροσκάφη (κάτι που επί του παρόντος πρέπει να εκγριθεί μέσω μιας απαγορευτικά περίπλοκης και χρονοβόρας διοικητικής αλυσίδας), να αναπτύξουν μικρά ανατιναζόμενα «drones αυτοκτονίας», ή να ζητήσουν ένα φράγμα πυροβολικού για την καταστροφή ενός στόχου.

Στα πλαίσια ενός πρότζεκτ που είναι γνωστό ως "Smart Trigger", οι διοικητές κατά τη διάρκεια ενός πολέμου θα μπορούν να επισημάνουν έναν στόχο σε έναν ψηφιακό χάρτη που είναι συνδεδεμένος σε ένα στρατιωτικό δίκτυο, οπότε ένας προηγμένος αλγόριθμος υπολογιστών θα καθορίσει τον ιδανικό τρόπο για να πλήξει την τοποθεσία, με βάση τρία κριτήρια: αποδοτικότητα, διαθεσιμότητα και κόστος.


Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα τοποθεσίας στον χάρτη, ένα μαχητικό F-16 μπορεί να εκτοξεύσει έναν κατευθυνόμενο πύραυλο στο στόχο, ένα Howitzer αρκετά χιλιόμετρα μακριά να βομβαρδίσει ή μια διμοιρία πεζικού που βρίσκεται έναν δρόμο παραπέρα, να δεχθεί εντολή για να επιτεθεί στην τοποθεσία.

Αν και μπορεί να ακούγεται απλό, η καθοδήγηση μιας αεροπορικής επίθεσης είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο έργο, που απαιτεί βαθιά κατανόηση των ικανοτήτων και των περιορισμών των πυρομαχικών της πολεμικής αεροπορίας. Ως εκ τούτου, η άμεση μεταφορά αυτής της ικανότητας στο πεδίο της μάχης απαιτεί εκτεταμένη εκπαίδευση από την αεροπορία. Αρχικά, τα επόμενα χρόνια ο στρατός θα πιστοποιήσει 18 πληρώματα - γνωστά ως Sufa από την ονομασία του μαχητικού F-16 από το στρατό- που θα διανεμηθούν στις ταξιαρχίες πεζικού Golani και Givati, σύμφωνα με πληροφορίες του The Times of Israel.

Εκτός από τη μεταφορά αυτών των δυνατοτήτων σε χαμηλόβαθμους αξιωματικούς, οι ανώτεροι αξιωματικοί θα λάβουν επίσης βελτιωμένα όπλα σύμφωνα μεν το Σχέδιο Momentum. Για παράδειγμα, οι ταγματάρχες θα έχουν άμεσο έλεγχο ενός αποθέματος πυραύλων εδάφους-εδάφους και θα μπορούν να τους κατευθύνουν εναντίον εχθρικών στόχων.

Ενώ ο στρατός εργάζεται για να βελτιώσει την ικανότητά επίθεσης εναντίον εχθρών, έχει επίσης δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο αυξανόμενο πρόβλημα της εύρεσης των εχθρών.

Οι τρομοκρατικές ομάδες με τις οποίες το Ισραήλ πιθανότατα θα πολεμήσει στον επόμενο πόλεμο - τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα - έχουν εκτεταμένη ιστορία και εμπειρία σε μάχες μέσα σε σήραγγες κάτω από πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, πράγμα που είναι μια τεράστια πρόκληση για τον ισραηλινό στρατό.

Για να ξεπεραστεί αυτή η δυσκολία, ο στρατός επενδύει πολύ σε φθηνούς, άμεσα διαθέσιμους αισθητήρες, οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα σε ένα πεδίο μάχης - αρχικά από ανθρώπους και αργότερα από ρομπότ - καθώς και σε πολύ πιο ακριβά συστήματα υπολογιστών που μπορούν να ερμηνεύσουν τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτούς τους αισθητήρες. Με έναν σχετικά φθηνό αισθητήρα στον εξωτερικό τοίχο ενός κτηρίου, οι στρατιώτες στο πεδίο μπορούν να δουν τι συμβαίνει μέσα ή ακριβώς κάτω από αυτό.

Μερικοί στρατιώτες πεζικού θα εκπαιδευτούν επίσης σε στοιχειώδες πόλεμο ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιούν εξοπλισμό για την ανίχνευση ηλεκτρονικών σημάτων για να βρουν εχθρικούς στρατιώτες και θέσεις.

Ένα νέο τμήμα

Για να συμπεριλάβει τη Μονάδα Φάντασμα και για να ηγηθεί της επανάστασης των Ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων, ο στρατός δημιουργεί μια νέα μεραρχία, την 99η Μεραρχία, η οποία θα τελειοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η 99η Μεραρχία θα είναι υπό την διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων , οι οποίες είναι επίσημα επιφορτισμένες με την προετοιμασία των μονάδων για μάχη, χωρίς όμως να τις διοικούν κατά τη μάχη.

Μόλις ιδρυθεί πλήρως η μεραρχία, πράγμα που αναμένεται να γίνει το 2023 ή το 2024, ο έλεγχός της θα παραδοθεί σε μία από τις τρεις περιφερειακές διοικήσεις του στρατού - τη Βόρεια, την Κεντρική ή τη Νότια.

Εκτός από τη Μονάδα Φάντασμα, το 99η Μεραρχία θα περιλαμβάνει την ταξιαρχία Commando, την 646η ταξιαρχία εφεδρικών αλεξιπτωτιστών, την 179η εφεδρική θωρακισμένη ταξιαρχία και την ταξιαρχία Kfir.

Η ταξιαρχία Kfir δεν θεωρείται επί του παρόντος μια πλήρης «ανώτερη» ταξιαρχία πεζικού, σε σύγκριση με τις άλλες τέσσερις ταξιαρχίες πεζικού (Golani, Givati, Nahal, αλεξιπτωτιστές). Σύμφωνα με το Σχέδιο Momentum, η Ταξιαρχία Kfir θα μετατραπεί σε μια τέτοια μονάδα, παρέχοντάς της τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, εξοπλίζοντας τους στρατιώτες της με βελτιωμένα όπλα και αφαιρώντας ένα από τα τάγματά της.



Σχόλια