Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟὙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) - Η αιτία των παρανοήσεων και παρερμηνειών στο ζήτημα του χρόνου έλευσης των εσχάτων.

 


2) Η αιτία των παρανοήσεων και παρερμηνειών στο ζήτημα του χρόνου έλευσης των εσχάτων.


Σύμφωνα με τον Ἀγιο Ιππόλυτο αυτοί που αποτυγχάνουν στο ζήτημα της εξέτασης των σημείων των καιρῶν και της εσχατολογίας είναι οι ανοητοι άνθρωποι. Ὀσοι δεν δείχνουν την απαιτούμενη προσοχὴ ώστε να κατανοἡσουν με ακρίβεια τἰ λένε οι Θείες Γραφές αλλά αντἱθετα πείθονται με ευχαρίστηση περισσότερο στις ανθρώπινες παραδόσεις, τις δικές τους πλάνες, τα όνειρα που βλέπουν, τους διάφορους μύθους και τους « γραώδεις λόγους » που κυκλοφορούν ( Βλ. Ιππολὑτου. Εις τὸν Δανιὴλ Δ, ΧΧ. σελ. 86. « Ταυτα συμβαινει τοις ιδιώτες και ἑλαφροίς ανθρωποις, ὅσοι ταις μεν γραφαίς ακριβώς οὐ προσέχουσιν, ταις δε ανθρωπίναις παραδόσεσιν και ταις ἑαυτων πλάναις και τοις ἑαυτων ἐνυπνιοις και μυθολογίαις και λόγοις γραώδεσι μάλλον ἡδεως πειθονται ». Η παραθεὠρηση των Αγίων Γραφῶν και η υπερβολική πίστη σε προσωπικές απόψεις και θεωρίες που ἔρχονται σε αντίθεση με την ἱερά Παράδοση είναι η αιτία και για την αντίθετη ακρότητα δηλαδή την απόλυτη ἀρνηση της ἐλευσης του Αντιχρίστου και της Β’ Παρουσίας). 

Ο Ιππόλυτος εντοπἱζει και μια ομοιότητα ανάμεσα σε όσους υποπίπτουν σε παρερμηνείες στα εσχατολογικά θέματα περιμένοντας την Β' παρουσία πριν την ὠρα της και τους Ιουδαίους που ακολούθησαν και αυτοί ανθρὠπινες παραδόσεις εγκαταλείποντας τον Θείο Νόμο ἡ και διάφορους αιρετικοὑς (Βλ. Ιππολύτου, Εις τὸν Δανιὴλ , ΧΧ. σελ. 86. « Και γαρ τοις υἱος Ἰσραήλ το ὁμοιον συνέβη. .. Και νυν δέ τινες... τα ὀμοια τολμώσιν... και ἐν σαββάτω και κυριακή πολλακις νηστειαν ὸριζοντες... ». Πραγματικἀ, αν οι Ιουδαίοι δεν πείθονταν στην ἀνομη διδασκαλἰα των Φαρισαίων καἱ ἑδιναν περισσότερη προσοχὴ σπς Γραφές παρά στις ανθρώπινες πλάνες, θα είχαν δεχτεί τον Ιησοὐ Χριστό. Και, για να ἐλθουμε και στην σύγχρονη εποχή, αν οι οπαδοί π.χ. του Vernon Howel στο Γουἀκο διάβαζαν τις Γραφές και δεν ακολουθοὑσαν τις ανθρώπινες παραδόσεις του παράφρονα ηγὲτη τους θα είχαν διαφορετικἡ κατἀληξη. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ἑρευνα που διεξἠχθηκε απ' τις κρατικές αρχές στην Joestown μετά την ομαδική αυτοκτονία των μελών της αίρεσης δεν βρέθηκε ούτε μια Αγία Γραφή ).Η ομοιότητα έγκειται στην πίστη σε ανθρώπινες παραδόσεις και την προτίμησή τους από την αλἡθεια των Θείων Γραφῶν. Αυτή η παραβολὴ δεικνύει και την ιδιαίτερη σημασία που έδινε ο Ιππόλυτος στο θέμα της τἠρησης της σωστἡς στάσης πάνω στο θέμα της εσχατολογίας. 

Τελικά, πράγματι, η σωστή στάση στο ζήτημα της εσχατολογίας είναι ζήτημα σωτηρίας ψυχῆς. Ὀπως θα δοῦμε στη σχετική ενότητα, οι Πατέρες προφητεύουν ότι απ’ τους Χριστιανοὺς θα πλανηθοὑν απ’ τον Αντίχριστο , όσοι δεν μελετούν με προσοχὴ τις μεσσιανικές και αλλες προφητείες. 

Ολόκληρη τη Διατριβή θα τη βρείτε εδώ

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/17/2020

    Ποιές προφητείες; Της Αγίας Γραφής φυσικά. Οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί ως προφητεία, υπάγεται στην κατηγορία "γραιώδεις μύθοι" ή έστω πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί και να μην βασιζόμαστε έτσι απλά. Εδώ οι περισσότεροι δεν έχουν ανοίξει το Ευαγγέλιο μια φορά στη ζωή τους, αλλά όλες τις ανόητες "προφητείες" που κυκλοφορούν τις ξέρουν απέξω.
    Όσοι περιμένουν αναλαμπή και μαρμαρωμενο θα προσκυνησουν τον Αντίχριστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου