Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Γονιδιακή Καθοδήγηση με τεχνολογία Crispr/Cas9 για γενετική τροποποίηση (ελληνικοί υπότιτλοι).

 


Η γονιδιακή καθοδήγηση είναι μια τεχνολογία γενετικής μηχανικής που μεταδίδει μια συγκεκριμένη ομάδα γονιδίων σε έναν πληθυσμό αλλάζοντας την πιθανότητα για ένα συγκεκριμένο αλληλόμορφο γονίδιο ( ένα γονίδιο που δρά για το ίδιο γνώρισμα αλλά με διαφορετικό τρόπο) να μεταδοθεί σε απογόνους μέσω της φυσικής πιθανότητας με επιτυχία 50%.

Η γενετική καθοδήγηση μπορεί να προκύψει μέσω μιας ποικιλίας μηχανισμών.
Η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιεί προσθήκη, διαγραφή, διακοπή ή τροποποίηση γονιδίων.
Όπως και με οποιαδήποτε δυνητικά ισχυρή τεχνική, η γενετική καθοδήγηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους ή να προκαλέσει ακούσιες συνέπειες.
Για παράδειγμα, η εφαρμογή της τεχνολογίας για γενετική καθοδήγηση που προορίζεται να επηρεάσει μόνο έναν τοπικό πληθυσμό μπορεί να εξαπλωθεί σε ένα ολόκληρο είδος. Η γονιδιακή καθοδήγηση που χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των πληθυσμών των κατακτητικών ειδών στους μη φυσικούς τους βιότοπους μπορεί να έχει συνέπειες για τον πληθυσμό του είδους στο σύνολό του, ακόμη και στο φυσικό του περιβάλλον.
Οποιαδήποτε τυχαία επιστροφή του γενετικά τροποποιημένου είδους στον αρχικό του βιότοπο, μέσω φυσικής μετανάστευσης, περιβαλλοντικών διαταραχών (καταιγίδες, πλημμύρες κ.λπ.), τυχαία μεταφορά απο ανθρώπους ή σκόπιμη μετεγκατάσταση, θα μπορούσε να οδηγήσει ακούσια το είδος σε εξαφάνιση εάν το μετεγκατεστημένο είδος είχε επιβλαβές γονίδιο μέσω της γενετικής καθοδήγησης.



Σχόλια