Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ψηφιακός κόμβος της Pfizer στη Θεσσαλονίκη (και άλλες τρεις ειδήσεις)


Οι πρώτες προσλήψεις είναι πραγματικότητα στο digital hub που αναπτύσσει ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer Inc. στη Θεσσαλονίκη, μια επένδυση που βάζει την Ελλάδα στο "κάδρο" της καινοτομίας στο χώρο του φαρμάκου.


Όπως σημειώνουν στο Capital.gr στελέχη της πολυεθνικής, ήδη έχουν γίνει περίπου είκοσι από τις συνολικά 200 προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού που προγραμματίζονται. Όπως λένε οι πληροφορίες, στόχος είναι αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, ενώ αποτελεί επιδίωξη της αμερικανικής φαρμακευτικής σε βάθος χρόνου να γίνουν και περισσότερες. 

Το παγκόσμιο δίκτυο

Το digital hub στην Ελλάδα θα είναι από τα πρώτα που τίθενται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από το παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων της Pfizer. Στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα θα λειτουργήσει το ένα εκ των συνολικά έξι κέντρων ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων που προγραμματίζει η φαρμακευτική παγκοσμίως.

Το κέντρο επί του παρόντος λειτουργεί σε μεταβατικό χώρο και πιο συγκεκριμένα στον πολυχώρο "Phoenix Center". Το τελικό κτίριο, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν έχει βρεθεί, θα είναι έκτασης 3 χιλιάδων τ.μ..
Την Τετάρτη το ψηφιακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας επισκέφτηκε η Γενική Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Θεσσαλονίκη Elizabeth K. Lee.

Την υποδέχτηκε ο κ. Nico Gariboldi, ο επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη και την ξενάγησε στις εγκαταστάσεις.
Στα τέλη του Αυγούστου είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Η πολυεθνική σχεδιάζει να συνεργαστεί με πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, με στόχο να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου, να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

**************

Η Pfizer και η συνεργάτιδα της η γερμανική BioNTech  έχουν πέντε πιθανά εμβόλια COVID-19 σε κλινικές δοκιμές, καθένα από τα οποία βασίζεται σε διαφορετική μορφή mRNA.
Οι εταιρείες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι το επικρατέστερο εκ των πέντε εμβολίων, παρήγαγε εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον COVID-19, σε μακάκους, καθώς και αντιγόνα ειδικά CD4 + και CD8 + Τ κύτταρα τόσο στα πρωτεύοντα θηλαστικά όσο και στα ποντίκια. Αυτές οι αποκρίσεις Τ κυττάρων δείχνουν μια «ισχυρή» αντι-ιική ανοσολογική επίθεση, ανέφεραν οι εταιρείες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο  BioRxiv.
Τα ευχάριστα νέα της Pfizer ήλθαν μετά από μια μεγάλη απογοήτευση σχετικά με την ανάπτυξη των υποψηφίων εμβολίων του COVID-19. Την Τρίτη το βράδυ, η AstraZeneca είπε ότι έπρεπε να σταματήσει τη δοκιμή του εμβολίου της, AZD1222, αφού ένας συμμετέχων υπέστη μια φλεγμονώδη κατάσταση του νωτιαίου μυελού που ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα. Ορισμένοι αναλυτές προέβλεψαν ότι η αποτυχία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει την Pfizer και άλλους ανταγωνιστές να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της τελικής αγοράς.

Το εμβόλιο της AstraZeneca βασίζεται σε έναν φορέα αδενοϊού για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση έναντι του COVID-19, όπως και τα υποψήφια εμβόλια από την CanSino Biologics και την Johnson & Johnson. Τα εμβόλια που αναπτύσσονται από τη Moderna και τις Pfizer και BioNTech χρησιμοποιούν mRNA για να δημιουργήσουν ανοσοαπόκριση. Γνωρίζουμε περισσότερα σχετικά με τα εμβόλια αδενοϊού σε σχέση με τα mRNA , πράγμα που οδήγησε ορισμένους αναλυτές να προβλέψουν νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ότι θα μπορούσαν να έχουν πλεονέκτημα έναντι των εμβολίων mRNA. Αλλά αυτό ίσχυε πριν την ανακοίνωση της AstraZeneca για την παρενέργεια του εμβολίου της.

*********

Από την έναρξη της πανδημίας, δόθηκε πολύ περισσότερη προσοχή στην ανάπτυξη ενός εμβολίου παρά στην δύσκολη διαδικασία της αποστολής αυτού του εμβολίου, όταν αναπτυχθεί, στους ανθρώπους.

Ωστόσο, καθώς τα πρώτα εμβόλια πλησιάζουν την πιθανή έγκριση τους, αυτό το ζήτημα αποκτά επείγουσα ανάγκη, και θέτει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που παρουσιάζει αυτή η νέα τεχνολογία που επέτρεψε σε ορισμένα από τα υποψήφια εμβόλια να κινηθούν τόσο γρήγορα: την τεχνολογία mRNA. Για να παραμείνουν σταθερά, τα εμβόλια mRNA πρέπει να αποθηκεύονται σε απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες - τόσο χαμηλές όσο -80 βαθμούς Κελσίου (-112 Φαρενάιτ). Η διανομή και η αποθήκευση τους, οι ειδικοί προειδοποιούν , αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τις ΗΠΑ και ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για τον υπόλοιπο κόσμο.

Την Τετάρτη, η Moderna καθησύχασε ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες δηλώνοντας  ότι τα εμβόλια της θα πρέπει να αποθηκεύονται μακροπρόθεσμα στους -20 βαθμούς Κελσίου και να διατηρούνται σε κανονικά ψυγεία εμβολίων για περίπου 7 ημέρες. Αυτό εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση, αλλά επιβάλλει λιγότερες απαιτήσεις από ό, τι φοβόντουσαν κάποιοι. Αυτές οι απαιτήσεις συντήρησης και αποθήκευσης είναι λιγότερο αυστηρές από αυτές που ανέφεραν η BioNTech και η Pfizer την ίδια ημέρα, για το από κοινού αναπτυσσόμενο εμβόλιο mRNA τους: Μακροχρόνια αποθήκευση στους -70 βαθμούς και μόνο 24 ώρες τυπικής ψύξης.

Η Pfizer αναφέρει ότι έχει «θερμικούς αποστολείς» που μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου και να διατηρήσουν το εμβόλιο κρύο για 10 ημέρες εάν αναπληρώνεται ο ξηρός πάγος. Ωστόσο, η Nancy Messonnier, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νοσημάτων του CDC, δήλωσε ότι η προσέγγισή τους εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.

«Η πολυπλοκότητα αυτού του σχεδίου για την αποθήκευση και το χειρισμό του εμβολίου θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητά μας να διανείμουμε αποτελεσματικά το εμβόλιο,» δήλωσε η Messonnier μετά την παρουσίασή τους, όπως  ανέφερε το Reuters .

Οι αναλυτές συμφώνησαν ότι οι λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις θα μπορούσαν να δώσουν στη Moderna ένα «πλεονέκτημα», όπως το έθεσε ο Mani Foroohar της SVB Leerink, αλλά αναγνώρισαν ότι το πλεονέκτημα μπορεί να είναι προσωρινό ή περιορισμένο. Οι άλλοι τύποι εμβολίων, όπως αυτά φορέα αδενοιού ή ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης, δεν τείνουν να απαιτούν τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης και πιθανότατα θα είναι ευκολότερο να διανεμηθούν όταν κυκλοφορήσουν.

Η Novavax είπε ότι το ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης εμβόλιο της μπορεί να διατηρηθεί σε ένα κανονικό ψυγείο εμβολίων. Το Endpoints News  έχει επικοινωνήσει με τις υπόλοιπες κορυφαίες εταιρείες εμβολίων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ σχετικά με τις απαιτήσεις των εμβολίων τους, καθώς και με την CureVac, την τρίτη μεγάλη εταιρεία που αναπτύσσει εμβόλιο mRNA για τον Covid-19.

*********

Η Pfizer και η BioNTech έχουν ολοκληρώσει τις διερευνητικές συνομιλίες τους με την Κομισίον για προτεινόμενη προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου τους BNT162 τεχνολογίας 
mRNA στην ΕΕ, με επιλογή περαιτέρω 100 εκατομμυρίων δόσεων, με την αναμενόμενη παράδοση να ξεκινά έως το τέλος του 2020.
Η προτεινόμενη συμφωνία με την Κομισιόν αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αρχική παραγγελία δόσεων εμβολίου για τις Pfizer και BioNTech μέχρι σήμερα. Η προμήθεια εμβολίων για την ΕΕ θα πραγματοποιηθεί από τις εγκαταστάσεις παραγωγής της BioNTech στη Γερμανία και από την τοποθεσία παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο.
Οι εταιρείες αναμένουν μια νομική αναθεώρηση για το εμβόλιο BNT162b2 τον Οκτώβριο του 2020 και, εάν εγκριθεί, σκοπεύουν να προμηθεύσουν έως και 100 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2020 και περίπου 1,3 δις δόσεις έως το τέλος του 2021.

Σχόλια