Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Το Όρος του Ναού: Ένα πραγματικό σημείο των καιρών

Disclaimer: Το ιστολόγιο δεν ασπάζεται τις Εβραϊκές και μωαμεθανικές παρερμηνείες της Παλαιάς Διαθήκης που εκφράζονται στο ακόλουθο άρθρο. Για Ορθόδοξη ερμηνεία της Π.Δ εδώ


Το Όρος του Ναού: Ένα πραγματικό σημείο ειρήνης 


Εκεί έγινε η προσφορά του Ισαάκ. Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, ήταν ο Ισμαήλ που τοποθετήθηκε στο βωμό, και είναι επίσης ο τόπος όπου ο Μωάμεθ ανελήφθη στον ουρανό. 

Το περασμένο (εβραϊκό) έτος τελείωσε με μία από τις πιο σημαντικές μέρες της σύγχρονης εβραϊκής ιστορίας που θα θυμόμαστε για πάντα - την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και δύο αράβων γειτόνων του, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. 

Καθώς διανύουμε το νέο έτος, έχουμε επίσης νέα ελπίδα και αισιοδοξία για μια αληθινή και διαρκή ειρήνη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Στην πραγματικότητα καθυστέρησε πολύ, αφού οι Εβραίοι και οι Μωαμεθανοί είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι πολλοί από εμάς συνειδητοποιούν. 

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ο πιο κατάλληλος τίτλος για αυτή τη συμφωνία. Είμαστε και οι δύο απόγονοι του Αβραάμ και υπερηφανευόμαστε για την συνέχιση της κληρονομιάς του μονοθεϊσμού (σ.ι. Οι Εβραίοι θεωρούν τους Χριστιανούς ειδωλολάτρες). Και οι δύο έχουμε αυστηρούς νόμους κατά οποιασδήποτε μορφής ειδωλολατρικών πρακτικών, και γι αυτό τυπικά επιτρέπεται να προσευχόμαστε σε ένα τζαμί αλλά όχι σε μια εκκλησία. Αλλά το πιο σημαντικό, τηρούμε και οι δύο την εντολή της περιτομής (brit milah). 

Φυσικά, υπάρχουν πολλές βασικές και σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο θρησκειών, όπως οι 613 εντολές της Τορά (mitzvot) που δεσμευόμαστε να τηρούμε. Ο εβραϊκός λαός έχει μια καλά τεκμηριωμένη ιστορία και μπορεί σαφώς να εντοπίσει τη γενεαλογία του στον Αβραάμ. Οι Άραβες δεν έχουν τέτοιο έγγραφο. 

Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική διαφορά που πιστεύω ότι έχει προκαλέσει τα τόσα χρόνια διώξεων και κακομεταχείρισης του εβραϊκού λαού υπό την αραβική κυριαρχία. Το Ισλάμ έχει υποχρέωση να προσηλυτίσει και να μεταστρέψει στο Ισλάμ τα έθνη του κόσμου, ενώ ο Ιουδαϊσμός δεν το κάνει. Αντιθέτως, αποθαρρύνουμε τον προσηλυτισμό. 

Ο Εβραίος αποτελεί μια υπενθύμιση για τον μουσουλμανικό κόσμο ότι είμαστε οι πρώτοι και ανόθευτοι ακόλουθοι του μονοθεϊσμού. Αυτή η συνεχής υπενθύμιση προκάλεσε μεγάλο μίσος και εχθρότητα εναντίον του Εβραϊκού λαού. 

Τι άλλαξε λοιπόν; Πώς καθήσαμε όλοι μαζί και υπογράψαμε τις Συμφωνίες του Αβραάμ; 

Στην πραγματικότητα, ο κόσμος έχει αλλάξει. Μέσω της σύγχρονης επικοινωνίας και της τεχνολογίας, οι άνθρωποι έχουν υπόψιν τους και κατανοούν τις άλλες πρακτικές και θρησκείες. Στο Αμπού Ντάμπι κατασκευάζουν επί του παρόντος ένα μέρος που ονομάζεται Οίκος της Αβραμικής Οικογένειας (Abrahamic Family House) και το οποίο θα συστεγάζει μία συναγωγή, ένα τζαμί και μια εκκλησία. Αυτό θα είχε θεωρηθεί αίρεση πριν από λίγο καιρό. Είναι αυτή η βασική αποδοχή της αναγνώρισης της ύπαρξης των άλλων θρησκειών και πιστεύω, που πραγματοποίησε την επίτευξη αυτής της υπέροχης ειρηνευτικής συμφωνίας. 



ΥΠΑΡΧΕΙ, ωστόσο, ένα σημαντικό ζήτημα που επί του παρόντος κρύβεται κάτω από το χαλί. Εάν δεν επιλυθεί, πιστεύω ότι θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ειρηνευτική συμφωνία. 

Το όρος του ναού είναι μια έκταση περίπου 300 μ. - 450 μ. Εδώ βρίσκεται η καρδιά της σύγκρουσης μεταξύ Ισλάμ και Ιουδαϊσμού. Είναι ο πιο ιερός τόπος των Εβραίων και ο τρίτος πιο ιερός χώρος των Μωαμεθανών. 

Είναι σύμφωνα με την καλά τεκμηριωμένη Τορά το μέρος της προσφοράς του Ισαάκ. Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση ήταν ο Ισμαήλ που τοποθετήθηκε στο βωμό, και είναι επίσης ο χώρος όπου ο Μωάμεθ ανελήφθη στον ουρανό για να λάβει νέες οδηγίες για τους ισλαμικούς νόμους και τις παραδόσεις. 

Προς το παρόν, απαγορεύεται στους Εβραίους (καθώς και σε άτομα άλλων θρησκειών) να προσεύχονται στο Όρος του Ναού. Εβραίοι να προσεύχονται στο Όρος του Ναού θα αποτελούσε μια οπισθοδρόμηση για το Ισλάμ, ενώ η προφητεία του Μωυσή του Διδασκάλου μας θα καρποφόρούσε. Επιτέλους, οι Εβραίοι επέστρεψαν στον τόπο όπου ο Βασιλιάς Σολομών έχτισε τον Πρώτο Ναό και χώρο της προσφοράς του Ισαάκ, επιβεβαιώνοντας την αυθεντικότητα του Ιουδαϊσμού. Αυτό το πρόβλημα θα μας στοιχειώνει και θα μεγαλώνει σαν καρκίνος, εκτός εάν το επιλύσουμε. 

Πιστεύω ότι η λύση βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπισυνύπαρξη. 

Στην πραγματικότητα ήταν ο Σολομών που κάλεσε όλους να έρθουν να προσευχηθούν στο Όρος του Ναού. «ὁ γὰρ οἶκός μου οἶκος προσευχῆς κληθήσεται πᾶσι τοῖς ἔθνεσιν» (Ησαΐας 56: 7).

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο ξεχωριστές περιοχές στο Όρος του Ναού. Για τον εβραϊκό λαό είναι 500 τετραγωνικά, και για τους μουσουλμάνους είναι το τζαμί al-Aqsa, το οποίο βρίσκεται εκτός των 500 τετραγωνικών. 

Απαγορεύεται τόσο στους Εβραίους όσο και στους Μουσουλμάνους να προσεύχονται στον Θόλο του Βράχου, και ο Εβραϊκός λαός απαγορεύεται να εισέλθει οπουδήποτε κοντά στον Θόλο του Βράχου. Ένας Εβραίος που καθαρίζεται τελετουργικά (mikveh) μπορεί να μπει στο Όρος του Ναού αλλά μόνο μέχρι το hel . 

Αυτή θα ήταν μια ευκαιρία να επιδείξουμε αληθινή συνύπαρξη, με τους Εβραίους να προσεύχονται εντός των 500 τετραγωνικών και τους Μουσουλμάνους στο τζαμί al-Aqsa. 

Αυτή θα ήταν μια ευκαιρία να επιστρέψουμε την προσευχή στο har habayit (το Όρος του Ναού), έναν πραγματικό αγιασμό του ονόματος του Θεού. Μετά από 2.000 χρόνια εξορίας, η προσευχή θα έχει επιστρέψει στο har habayit. 

Την 24η ημέρα του Tishrei, ο Έσδρας και ο Νεεμίας συγκέντρωσαν τον λαό του Ισραήλ και ανέβηκαν στο όρος του ναού με αφοσίωση, μετάνοια και προσευχή, επισημαίνοντας τη διαθήκη του Αβραάμ του Πατριάρχη μας να εγγυηθεί στα παιδιά του, τους απογόνους του Ισαάκ και του Ιακώβ, τη χώρα του Ισραήλ (Νεεμίας 9: 1). 

Ας ελπίσουμε και ας προσευχηθούμε ότι και εμείς θα αξιωθούμε της προσευχής στο Όρος του Ναού για άλλη μια φορά εν ειρήνη. Και έτσι να αξιωθούμε να καλωσορίσουμε με χαρά τον Βασιλέα Μεσσία. Είθε να έρθει γρήγορα στις μέρες μας. 

Ο Chaim Ozer Chait και συγγραφέας του παρόντος, είναι επικεφαλής του κέντρου μελέτης της Τορά Yeshivat Migdal HaTorah, Modi'in.


Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/10/2020

    Το έκτρωμα στο Αμπού Ντάμπι μοιάζει με φίδι που εκκολάπτει τρία αυγά.
    Και... τελικά δεν είναι απαραίτητο να γκρεμιστεί το Αλ-Ακσά για να κτιστεί ο τρίτος ναός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/10/2020

      Ακριβώς αυτό είδα κι εγώ, μόλις το αντίκρισα! Φίδι ή δράκοντας, σίγουρα.
      ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου