Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Όταν γὰρ λέγωσιν, εἰρήνη καὶ ἀσφάλεια, τότε αἰφνίδιος αὐτοῖς ἐφίσταται ὄλεθρος...

 


Times of Israel

Μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Ιμάμηδων σε διαθρησκειακή συνάντηση στη Βαγδάτη το 2017

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Ιμάμηδων (Global Imams Council) που δημιουργήθηκε το 2007 για να θεραπεύσει τη διαχρονική διαίρεση στο Ιράκ, υποστηρίζει τον ορισμό του αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης Ολοκαυτώματος.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Ιμάμηδων (Global Imams Council), ένα όργανο που δημιουργήθηκε το 2007 σε μια προσπάθεια να θεραπεύσει τις σεχταριστικές διαιρέσεις στο διχασμένο από τον πόλεμο Ιράκ, ανακοίνωσε την Πέμπτη την έγκρισή του για τον ορισμό του αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης Ολοκαυτώματος. Παλαιστινιακές και μουσουλμανικές ομάδες έχουν αντιταχθεί από καιρό στον ορισμό της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης Ολοκαυτώματος όπως και πολλοί επικριτές του Ισραήλ, οι οποίοι λένε ότι περιορίζει την ελευθερία του λόγου.

Στη δήλωσή του, το συμβούλιο, το οποίο αναφέρει ότι έχει 1.300 ιμάμηδες στις τάξεις του, έγραψε ότι αποφάσισε αυτήν την κίνηση «εν όψει των τρεχουσών ειρηνευτικών προσπαθειών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», σε μια αναφορά στις πρόσφατες συμφωνίες του Ισραήλ που εξομαλύνουν τις σχέσεις με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν, και την ανακοίνωση για εξομάλυνση με το Σουδάν.

«Σήμερα, προσθέτουμε το όνομα του συμβουλίου μας μαζί με τις 34 χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτόν τον ορισμό», δήλωσε το συμβούλιο.«Ζούμε σε μια εποχή αυξανόμενου αντισημιτισμού και τρομοκρατικών επιθέσεων, κάτι που καθιστά την ευθύνη μας ως θρησκευτικούς ηγέτες μεγαλύτερη, και ακόμη μεγαλύτερη ως ιμάμηδες».

Αυτός ο ορισμός «θα είναι δεσμευτικός για όλα τα τρέχοντα και μελλοντικά μέλη» και τα θυγατρικά ιδρύματα, ανέφερε η δήλωση.

Το συμβούλιο δήλωσε ότι η πρώτη πρόταση να υιοθετήσει τον ορισμό της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης Ολοκαυτώματος προήλθε από το γραφείο του ειδικού απεσταλμένου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

«Ζητάμε από τον Παντοδύναμο να ενώσει τις καρδιές των παιδιών του Αβραάμ και να ενισχύσει τις γέφυρες της ειρήνης, της αρμονίας, της κατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού. Πράγματι, είναι Αυτός που εισακούει άπαντες», κατέληξε η δήλωση.

************

Jerusalem Post

Οι βαλκανικές χώρες ενώνονται ενάντια στον αντισημιτισμό

«Το έργο της καταπολέμησης του αντισημιτισμού είναι πιεστικό, ειδικά καθώς έχουμε δει μια ανησυχητική αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo.

Ορισμένες χώρες των Βαλκανίων δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν ενωμένη στάση κατά του αντισημιτισμού στο εναρκτήριο συνέδριο του Βαλκανικού Φόρουμ κατά του Αντισημιτισμού την Τετάρτη.

Οι συμμετέχουσες χώρες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζήτησαν πώς η περιοχή των Βαλκανίων μπορεί να λειτουργήσει ως μονάδα για την εξάλειψη του αντισημιτισμού και τη δημιουργία πιο ανεκτικών κοινωνιών για τις μελλοντικές γενιές.
«Είμαστε εδώ επειδή ο αντισημιτισμός εξακολουθεί δυστυχώς να είναι μαζί μας. Μοιραζόμαστε την ευθύνη των προηγούμενων για να τον συντρίψουμε. Μπορούμε να το κάνουμε. Πρώτον, πρέπει να ορίσουμε αυτήν την απειλή και να την κατανοήσουμε ξεκάθαρα », δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος συμμετείχε στη διάσκεψη και κάλεσε άλλες χώρες να υιοθετήσουν τον ορισμό του αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης Ολοκαυτώματος (IHRA) που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ μετά από εκτελεστική εντολή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Το έργο της καταπολέμησης του αντισημιτισμού είναι πιεστικό, ειδικά καθώς έχουμε δει μια ανησυχητική αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας», πρόσθεσε.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης πώς ο ορισμός της IHRA μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο πλοήγησης για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν μπροστά τους, λίγες μόνο ημέρες μετά την ομόφωνη νομοθεσία του αλβανικού κοινοβουλίου για την έγκριση του ορισμού της IHRA.

"Πρέπει να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε κάθε μορφή αντισημιτισμού, όχι μόνο ως απειλή για τους Εβραίους και το Ισραήλ, αλλά και ως απειλή για τον δικό μας πολιτισμό και τις αξίες, στις οποίες χτίζεται το μέλλον μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι ο διαδικτυακός αντισημιτισμός αυξάνει την απειλή. «Ας μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα πογκρόμ προέρχονταν από τις «ψεύτικες ειδήσεις» και τις καθημερινές συκοφαντίες εναντίον των ενεργειών των Εβραίων».

"Από εδώ προήλθαν όλα. Η νέα μορφή εξάπλωσής του στον ψηφιακό κόσμο θα πρέπει να μας ανησυχεί. Υπάρχει μεγάλη ελπίδα στην ψηφιακή κοινωνία για πρόοδο, αλλά αυτό δεν πρέπει να μετατραπεί σε εφιάλτη που ξεφεύγει από τον έλεγχο", πρόσθεσε.

Αξιοσημείωτοι συμμετέχοντες στο συνέδριο - που διοργανώθηκε από το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Αλβανίας μαζί με το Κίνημα Καταπολέμησης του Αντισημιτισμού (CAM) και την Εβραϊκή Υπηρεσία για το Ισραήλ - περιελάμβαναν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Maria Sassoli, τομ Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας Gramoz Ruci, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Συμμαχίας Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών Μιγκέλ Άγκελ Μορατίνος, τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού Elan Carr, μαζί με ομιλητές και ηγέτες του κοινοβουλίου από το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και το Ισραήλ.

"Η επαίσχυντη και λυπηρή αλήθεια είναι: Το 2020, 75 χρόνια μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί Εβραίοι σε όλη την Ευρώπη δεν μπορούν να ζήσουν μια ζωή χωρίς ανησυχίες", δήλωσε ο Sassoli. "Αυτό δείχνει ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεκουραστούμε, ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε, ότι δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε τους εαυτούς μας να σκεφτούν ότι η αυτή η ιστορία δεν μπορεί να επαναληφθεί."

"Ο αντισημιτισμός συμβαίνει όχι μόνο στις πιο σκοτεινές γωνίες του Διαδικτύου αλλά και ανοιχτά. Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς φτάσαμε εδώ και πώς μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Knesset Yarin Levin."Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, τη νομοθεσία, την εκπαίδευση για να σταματήσουμε τη ρητορική μίσους και τον αντισημιτισμό. Πρέπει να ωθήσουμε την υιοθέτηση του ορισμού του αντισημιτισμού της IHRA. Ελπίζω ότι το μήνυμα της Αλβανίας θα εμπνεύσει άλλα κοινοβούλια στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο " .

*********************


www.holocaustremembrance.com

Ο λειτουργικός ορισμός του αντισημιτισμού σύμφωνα με την IHRA


H Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) ενώνει κυβερνήσεις και εμπειρογνώμονες με στόχο την ενίσχυση, προαγωγή και προώθηση της εκπαίδευσης, της μνήμης και της έρευνας για το Ολοκαύτωμα σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και την τήρηση των δεσμεύσεων της Δήλωσης της Στοκχόλμης του 2005. 

Ο μη νομικά δεσμευτικός λειτουργικός ορισμός του αντισημιτισμού εγκρίθηκε από τις 31 χώρες μέλη της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος στις 26 Μαΐου 2016:

«Αντισημιτισμός είναι μια συγκεκριμένη αντίληψη για τους Εβραίους, η οποία ενδέχεται να εκφράζεται ως μίσος προς τους Εβραίους. Οι ρητορικές και φυσικές εκδηλώσεις του αντισημιτισμού στρέφονται κατά Εβραίων ή μη Εβραίων και/ή της περιουσίας τους, κατά θεσμών της εβραϊκής κοινότητας και θρησκευτικών εγκαταστάσεων».

Προκειμένου να προσανατολιστεί η IHRA στο πλαίσιο του έργου της, τα εξής παραδείγματα μπορεί να είναι ενδεικτικά:

Οι εκδηλώσεις του αντισημιτισμού θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν τη στοχοποίηση του κράτους του Ισραήλ, το οποίο νοείται ως εβραϊκή συλλογικότητα. Παρά ταύτα, κριτική εις βάρος του Ισραήλ, όμοια με την κριτική που δέχεται οποιοδήποτε άλλο κράτος, δεν μπορεί να θεωρηθεί αντισημιτισμός. Ο αντισημιτισμός συχνά εγκαλεί τους Εβραίους ότι συνωμοτούν για να βλάψουν την ανθρωπότητα, και χρησιμοποιείται συχνά για να κατηγορηθούν οι Εβραίοι «για όλα όσα πάνε στραβά». Εκφράζεται με προφορικό λόγο, γραπτά, εικόνες και πράξεις και εκμεταλλεύεται νοσηρά στερεότυπα και αρνητικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Σύγχρονα παραδείγματα αντισημιτισμού στο δημόσιο βίο, στα μέσα ενημέρωσης, στα σχολεία, στον χώρο εργασίας και στο πεδίο της θρησκείας θα μπορούσαν, λαμβανομένου υπόψη του συνολικότερου πλαισίου, να περιλαμβάνουν τα εξής, χωρίς να περιορίζονται σε αυτά:

  • Παρακίνηση, υπόθαλψη ή αιτιολόγηση φόνου ή τραυματισμού Εβραίων στο όνομα μιας ριζοσπαστικής ιδεολογίας ή εξτρεμιστικών απόψεων περί θρησκείας.
  • Προβολή ψευδών, απανθρωποποιητικών, δαιμονοποιητικών ή στερεότυπων ισχυρισμών περί των Εβραίων καθαυτών ή της ισχύος των Εβραίων ως συλλογικότητας —όπως είναι, ειδικά αλλά όχι αποκλειστικά, ο μύθος μιας παγκόσμιας συνομωσίας των απανταχού Εβραίων ή τα περί ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, των οικονομιών, των κυβερνήσεων και άλλων κοινωνικών θεσμών από Εβραίους.
  • Το να κατηγορούνται οι Εβραίοι ως λαός που φέρει την ευθύνη για πραγματικά ή φανταστικά αδικήματα που έχουν διαπραχθεί από έναν μεμονωμένο Εβραίο ή από ομάδα Εβραίων, ή ακόμη και για πράξεις που διαπράχθηκαν από μη Εβραίους.
  • Άρνηση του γεγονότος, της εμβέλειας, των μηχανισμών (π.χ. θάλαμοι αερίων) ή του σκόπιμου χαρακτήρα της γενοκτονίας των Εβραίων στα χέρια της Εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας και των υποστηρικτών και συνεργών της κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (του Ολοκαυτώματος).
  • Το να κατηγορούνται οι Εβραίοι ως λαός ή το Ισραήλ ως κράτος, ότι επινόησαν ή διόγκωσαν το Ολοκαύτωμα.
  • Το να κατηγορούνται Εβραίοι πολίτες ότι είναι πιο πιστοί στο Ισραήλ, ή στις υποτιθέμενες προτεραιότητες των απανταχού Εβραίων, παρά στα συμφέροντα των κρατών των οποίων είναι πολίτες.
  • Το να μην αναγνωρίζεται στους Εβραίους το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, π.χ. με προβολή του ισχυρισμού ότι η ύπαρξη ενός κράτους του Ισραήλ συνιστά ρατσιστικό εγχείρημα.
  • Το να εφαρμόζονται δυο μέτρα και δυο σταθμά, απαιτώντας από το Ισραήλ συμπεριφορά που δεν αναμένεται, ούτε απαιτείται, από οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα.
  • Χρήση συμβόλων και εικόνων που συνδέονται με τον κλασικό αντισημιτισμό (π.χ. ισχυρισμοί περί δολοφονίας του Ιησού από Εβραίους ή συκοφαντία του αίματος) για να χαρακτηριστεί το Ισραήλ ή οι Ισραηλινοί.
  • Συγκρίσεις της σημερινής πολιτικής του Ισραήλ με την πολιτική των Ναζί.
  • Απόδοση ευθυνών στους Εβραίους συλλογικά για πράξεις του κράτους του Ισραήλ.
Οι αντισημιτικές πράξεις είναι αξιόποινες εφόσον αντιμετωπίζονται ως τέτοιες από το νόμο (όπως, π.χ., η άρνηση του Ολοκαυτώματος ή η διανομή αντισημιτικού υλικού σε ορισμένες χώρες).

Οι αξιόποινες πράξεις είναι αντισημιτικές εφόσον οι στόχοι των επιθέσεων, είτε πρόκειται για άτομα είτε για ακίνητα –όπως κτίρια, σχολεία, τόποι λατρείας και κοιμητήρια– επιλέγονται διότι είναι, ή πιστεύεται πως είναι, εβραϊκοί ή συνδέονται με το εβραϊκό στοιχείο.

Αντισημιτική διάκριση είναι η στέρηση ευκαιριών ή άρνηση παροχής υπηρεσιών σε Εβραίους, όταν οι ευκαιρίες και οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται σε άλλους, είναι δε παράνομη σε πολλές χώρες.


******************

Jerusalem Post


Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio, επισκέφθηκε το Δυτικό Τείχος της Ιερουσαλήμ κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ αυτήν την εβδομάδα.

Στο Τείχος, τον υπουργό υποδέχτηκε ο Ραβίνος Shmuel Rabinowitz καθώς και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Κληρονομιάς του Δυτικού Τείχους κ. Mordechai (Suli) Eliav. Μαζί προσευχήθηκαν για ειρήνη στον κόσμο δεδομένης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Ελιάφ παρουσίασε στο Ντι Μάιο την ιστορία του Δυτικού Τείχους και τη σημασία του για τον Εβραϊκό λαό, και μετά ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε ένα σημείωμα στις ρωγμές του Τείχους - σύμφωνα με την παράδοση.

«Πολλοί στην Ιταλία και γενικότερα έχουν αλλάξει τη σχέση τους με το Ισραήλ μετά την επίσκεψή τους εδώ ή μετά από επίσκεψη των ηγετών τους στο Ισραήλ», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Κατά την επίσκεψη του Ντι Μάιο στο Ισραήλ αποφασίστηκε ότι η Ιταλία θα παράσχει στο Ισραήλ εμβόλια κορονοϊού.

Αργότερα μετά την επίσκεψή του, ο Di Maio, απευθύνθηκε στον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Gabi Ashkenazi και είπε ότι, "όταν το εμβόλιο φτάσει στην Ευρώπη, θα φροντίσουμε επίσης τους φίλους μας εδώ στο Ισραήλ. Είμαστε καλοί φίλοι του Ισραήλ και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε και να το βοηθάμε "

«Μκάρι να μπορέσετε να ανακάμψετε γρήγορα από την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα σας με την έκρηξη του δεύτερου κύματος του ιού. Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για εσάς και για ολόκληρο τον κόσμο, αλλά με τη δύναμη της προσευχής και της πίστης, μπορούμε να πετύχουμε. " είπε ο ραββίνος Shmuel Rabinowitz.

«Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν έρθει στο Δυτικό Τείχος για προσευχή στο παρελθόν, και τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή και πολλοί ηγέτες από την Ευρώπη ήρθαν εδώ, και ευλογώ αυτήν την αλλαγή. Συμβάλλει στην ειρήνη μεταξύ των εθνών. "


Σχόλια

  1. Ανώνυμος11/03/2020

    Σύμφωνα με τα παραπάνω και η Αγία Γραφή και οι Πατέρες υπάγονται στον ορισμό του αντισιμιτισμου.
    Δύο λοιπόν οι ιερές αγελάδες, οι έγχρωμοι και οι Εβραίοι. Όποιος είναι και έγχρωμος και Εβραίος είναι στην κορυφή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου