Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ακούω φωνές στο κεφάλι μου

 

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου μετακινείστε τριγύρω και βρίσκεστε κυριολεκικά στον κόσμο σας. Ακούτε τα αγαπημένα σας τραγούδια, παίζετε ηλεκτρονικά παιχνίδια με δυνατή ένταση, παρακολουθείτε μια ταινία ή λαμβάνετε οδηγίες πλοήγησης στο αυτοκίνητό σας – και όλα αυτά χωρίς να ενοχλείτε τους γύρω σας.

Όλα αυτά είναι πιθανά με το “sound beaming”, μια νέα φουτουριστική τεχνολογία ήχου από τη Noveto Systems, μια ισραηλινή εταιρεία η οποία την Παρασκευή παρουσίασε μία επιτραπέζια συσκευή που ακτινοβολεί ήχο απευθείας σε έναν ακροατή χωρίς να χρειάζεται ακουστικά.

Η εταιρεία έδωσε στο Associated Press ένα αποκλειστικό demo του πρωτότυπου επιτραπέζιου SoundBeamer 1.0 πριν από την κυκλοφορία του την Παρασκευή.

Η αίσθηση ακρόασης που νιώθεις είναι σαν να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο τρισδιάστατος ήχος είναι τόσο κοντά που αισθάνεσαι σαν να είναι μέσα στα αυτιά σου και ταυτόχρονα μπροστά, πάνω και πίσω από αυτά.

Η Noveto αναμένει ότι η συσκευή θα έχει πολλές πρακτικές χρήσεις, όπως το να επιτρέπει σε υπαλλήλους γραφείου να ακούνε μουσική ή να κάνουν τηλεδιασκέψεις χωρίς να διακόπτουν τους συναδέλφους τους, και να επιτρέπει σε κάποιον να παίξει ένα βιντεοπαιχνίδι, να βλέπει μια ταινία ή να ακούει μουσική χωρίς να ενοχλεί τον σύντροφο του.

Η έλλειψη ακουστικών σημαίνει ότι θα ακούτε καθαρά τους άλλους ήχους στο χώρο.

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί μια τρισδιάστατη μονάδα ανίχνευσης και εντοπίζει και παρακολουθεί τη θέση του αυτιού στέλνοντας ήχο μέσω υπερηχητικών κυμάτων για να δημιουργήσει θήκες ήχου από τα αυτιά του χρήστη. Ο ήχος μπορεί να ακουστεί με στερεοφωνικό ή με χωρικό τρισδιάστατο τρόπο που δημιουργούν ήχο 360 μοιρών γύρω από τον ακροατή, είπε η εταιρεία.

Η επίδειξη περιλάμβανε βίντεο κλιπ κύκνων σε μια λίμνη, μέλισσες που βουίζουν και ένα ρυάκι, και ο ακροατής αισθάνεται εντελώς σαν να βρίσκεται εντός του σκηνικού.

Αλλά ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος Christophe Ramstein δυσκολεύεται να εκφράσει την ιδέα με λέξεις. «Ο εγκέφαλος δεν καταλαβαίνει ότι δεν γνωρίζει», είπε.

Σε μια επίδειξη της Noveto που πραγματοποιήθηκε μέσω Zoom από το Τελ Αβίβ, η υπεύθυνη των προϊόντων SoundBeamer ,Ayana Wallwater δεν μπόρεσε να ακούσει τον ήχο πυροβολισμών σε μια επίδειξη παιχνιδιών.

Αυτό είναι το νόημα. Αλλά απολαμβάνει τις αντιδράσεις των ανθρώπων που δοκιμάζουν το λογισμικό για πρώτη φορά.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς λένε,« Ουάου, πραγματικά δεν το πιστεύω! », είπε.

«Δεν το πιστεύεις γιατί ακούγεται σαν ηχείο, αλλά κανένας άλλος δεν μπορεί να το ακούσει… υποστηρίζει εσένα και είσαι στο επίκεντρο. Συμβαίνει γύρω σου. "

Αλλάζοντας μια ρύθμιση, ο ήχος μπορεί να ακολουθήσει τον ακροατή όταν κινείται το κεφάλι του. Είναι επίσης δυνατό να βγείτε από την εμβέλεια του και να μην ακούτε τίποτα απολύτως, κάτι που δημιουργεί μια σουρεαλιστική εμπειρία.

Δεν χρειάζεται να πεις στη συσκευή πού είσαι. Δεν μεταδίδει σε ένα συγκεκριμένο σημείο », είπε η Wallwater.

«Σε ακολουθεί όπου κι αν πάς. Έτσι είναι προσωπικά μόνο για σένα- σε ακολουθεί και παίζει ότι θέλεις (;) μέσα στο μυαλό σου. "

«Αυτό είναι που ονειρευόμασταν», προσθέτει. «Ένας κόσμος όπου έχουμε τον ήχο που θέλετε. Δεν χρειάζεται να ενοχλείτε τους άλλους και άλλοι δεν θα ενοχλούνται από τον ήχο σας. Αλλά μπορείτε ακόμη να αλληλεπιδράσετε μαζί τους. "

Μετά την πρώτη του εμπειρία ακρόασης, ο Ramstein αναρωτήθηκε με ποιο τρόπο ήταν διαφορετική από άλλες συσκευές ήχου.

«Σκέφτηκα,« Ναι, αλλά μήπως είναι το ίδιο με τα ακουστικά; » Όχι, επειδή είμαι ελεύθερος και είναι σαν να έχω την ελευθερία να κάνω ότι θέλω. Και έχω αυτούς τους ήχους να παίζουν στο μυαλό μου, σαν να συνέβαινε κάτι εδώ, το οποίο είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί δεν έχουμε καμία εμπειρία σαν κι αυτήν. "

Παρόλο που η έννοια της ηχητικής ακτινοβολίας δεν είναι καινούργια, η Noveto ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε την τεχνολογία και η επιτραπέζια συσκευή SoundBeamer 1.0 θα είναι το πρώτο εμπορικό προϊόν τέτοιας τεχνολογίας.

Ο Ramstein είπε ότι μια «μικρότερη, πιο σέξι» έκδοση της πρωτότυπης θα είναι έτοιμη για κυκλοφορία στους καταναλωτές εγκαίρως για τα Χριστούγεννα του 2021.

«Ξέρεις, προσπαθούσα να σκεφτώ πώς να συγκρίνω την τεχνολογία sound beaming με άλλες εφευρέσεις στην ιστορία. Και νομίζω ότι το μόνο που μου ήρθε στο μυαλό είναι… η πρώτη φορά που δοκίμασα το iPod και είπα , «Ω, Θεέ μου. Τι είναι αυτό;' Νομίζω το sound beaming είναι κάτι τόσο καινοτόμο όσο αυτό. Υπάρχει κάτι που πρέπει να αναφερθεί, κάτι που δεν υπήρχε πριν. Υπάρχει η ελευθερία της χρήσης του. Και είναι πραγματικά καταπληκτικό. "




Σχόλια