Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

«Θρασείες Δράσεις για την Τροφή ως Δύναμη του Καλού» (ελληνικοί υπότιτλοι)

«Μία γεύση από το μέλλον»


Ο ΟΗΕ μαζί με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και άλλους ενδιαφερόμενους (stakeholders) επιδιώκουν να μεταμορφώσουν το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή και τον τερματισμό της πείνας και της ανθυγιεινής διατροφής.
Ακολουθεί σύντομη περιγραφή της εκδήλωσης«Bold Actions for Food as a Force for Good» από την ιστοσελίδα του ΟΗΕ:

«Για να ταΐσουμε περισσότερους από 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους εντός των ορίων του πλανήτη έως το 2050, ενώ θα τερματίσουμε την πείνα και θα αντιμετωπίσουμε την ανθυγιεινή διατροφή, θα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά το σύστημα διατροφής, πράγμα που απαιτεί συντονισμένη και μεγάλης κλίμακας δράση από όλους τους ενδιαφερόμενους (stakeholders) σε πολλούς άξονες. Η εκδήλωση «Bold Actions for Food as a Force for Good» θα διοργανωθεί από 13 οργανισμούς στις 23 και 24 Νοεμβρίου. Οι συνεδρίες είναι υποστηρικτικές της Συνόδου Κορυφής των Συστημάτων Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών του 2021 (UNFSS).

Στόχοι εκδήλωσης:
1. Να συμφωνήσει σε ένα αρχικό σύνολο θρασείων ενεργειών, βασισμένων σε επιστημονικές αρχές για την αλλαγή του συστήματος διατροφής, από τώρα έως τη Σύνοδο Κορυφής.

2. Να προσδιορίσει τις αρχικές, κλιμακούμενες και πιθανώς ριζοσπασικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων · και να συμφωνήσει για τις εταιρικές σχέσεις, την χρηματοδότηση και τους κόμβους καινοτομίας που απαιτούνται για την υλοποίησή τους και την επιτάχυνση της παγκόσμιας κλιμάκωσής τους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

3. Να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο ηγετών σε όλα τα επίπεδα το οποία θα οδηγήσει σε μετασχηματιστικές αλλαγές σχετικά με τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων και το οποίο θα εμπλέξει την νέα γενιά.»



«Έχουμε μια μοναδική στιγμή, μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα συλλογικό και φιλόδοξο όραμα για τα συστήματα τροφίμων. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε πόση τροφή αντιστοιχεί στο στόχο των 1.5 βαθμών κελσίου για την κλιματική αλλαγή;» Alan Jope - Διευθύνων Σύμβουλος της Unilever



« Οι milenials και η γενιά Ζ (σ.ι. όσοι γεννήθηκαν από το 1981 και μετά) αποτελούν την πιο συνειδητοποιημένη, ποικιλόμορφη και παγκόσμια προσανατολισμένη γενιά που έχουμε δει ποτέ. Είναι φυσικές αυθεντίες της αλλαγής και δημιουργοί της αλλαγής! Ας τους ενθουσιάσουμε για όσα είναι πιθανα!» Christine Gould - Ιδρύτρια και Δ.Σ. της Thought For Food.



Τα παρακάτω είναι από την προηγούμενη εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ «Pioneers of Change - Πρωτοπόροι της αλλαγής» 16/11-20/11, που είχε σκοπό «καινοτόμοι ηγέτες και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν τις λύσεις τους, να οικοδομήσουν ουσιαστικές διασυνδέσεις και να εμπνεύσουν την αλλαγή στις διάφορες πολυμερείς (multistakeholder) κοινότητες του Φόρουμ.


«Φτιάξαμε μπύρα από ανακυκλωμένα λύματα - και είχε τέλεια γεύση» 

Οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη είναι η ψυχή πολλών οργανισμών του ιδιωτικού τομέα,και συμβάλλουν στη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά. Είναι επίσης σημαντικές για τις εθνικές οικονομίες και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ.

Καθώς ανακάμπτουμε από την πανδημία, η έρευνα και η ανάπτυξη θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε η Christine Lagarde, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την έναρξη της εκδήλωσης «Pioneers of Change».

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης.


Το 2018, το Ισραήλ δαπάνησε το 4,95% του ΑΕΠ του για έρευνα και ανάπτυξη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς του είναι αυτός της τεχνολογίας.

Σχόλια