Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Αλγόριθμος εντοπίζει τον βήχα του Covid-19, που το ανθρώπινο αυτί αδυνατεί να «πιάσει»


Ένας αλγόριθμος που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ εντοπίζει σωστά τα άτομα με Covid-19 μόνο από τον ήχο του βήχα τους.

Στις δοκιμές, είχε ποσοστό επιτυχίας 98,5% μεταξύ των ατόμων που είχαν βρεθεί θετικοί στο τεστ κορονοϊού, και 100% σε εκείνους που δεν είχαν άλλα συμπτώματα.

Οι ερευνητές θα χρειαστούν νομοθετική έγκριση για να τον αναπτύξουν σε μια εφαρμογή.

Είπαν ότι η κρίσιμη διαφορά στον ήχο του βήχα ενός ασυμπτωματικού-ασθενούς με Covid-19 δεν μπορεί να ακουστεί από τα ανθρώπινα αυτιά. (!!!!)

«Ομαδικά τεστς»

Ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης (AI) δημιουργήθηκε στο εργαστήριο του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT).

Ο επιστήμονας του MIT Brian Subirana, ο οποίος συνέγραψε το άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στο IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology, είπε: «Ο τρόπος που παράγετε ήχους αλλάζει όταν έχετε Covid, ακόμα κι αν είστε ασυμπτωματικοί

"Οι πρακτικές περιπτώσεις χρήσης του αλγορίθμου μπορούν να είναι για καθημερινή εξέταση μαθητών, εργαζομένων και του κοινού, καθώς τα σχολεία, οι δουλειές και οι μεταφορές ανοίγουν εκ νέου, ή για ομαδικά τεστς για έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση έξαρσης σε ομάδες ανθρώπων", αναφέρει το άρθρο.

Αρκετοί οργανισμοί, όπως το Πανεπιστήμιο Cambridge, το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και η Novoic, μια start-up από το Ηνωμένο Βασίλειο, δουλεύουν πάνω σε παρόμοια projects.

Δείγμα ήχων

Τον Ιούλιο, το έργο Covid-19 Sounds του Cambridge ανέφερε ποσοστό επιτυχίας 80% στον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων κορονοϊού βάσει ενός συνδυασμού ήχων αναπνοής και βήχα.

Μέχρι τον Μάιο, είχε ένα σύνολο δεδομένων 459 ήχων δείγματος βήχα και αναπνοής που υποβλήθηκαν από 378 μέλη του κοινού, και λέει ότι έχει τώρα περίπου 30.000 ηχογραφήσεις.

Αλλά το εργαστήριο του MIT έχει συλλέξει περίπου 70.000 δείγματα ήχου που το καθένα περιέχει αρκετούς βήχες.

Από αυτούς, 2.500 προέρχονται από επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

«Εντοπισμός καρκίνου»

Ο ειδικός επί της Τεχνητής Νοημοσύνης Calum Chace περιέγραψε τον αλγόριθμο ως «ένα κλασικό κομμάτι τεχνητής νοημοσύνης».

"Κάτι βάση είναι όπως η τροφοδοσία μιας μηχανής με πολλές ακτινογραφίες, ώστε να μαθαίνει να ανιχνεύει τον καρκίνο", είπε.

"Είναι ένα παράδειγμα του πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει”.

"Και, για πρώτη φορά, δεν βλέπω πολλά μειονεκτήματα σε αυτό."



(σ.ι. Η συγκλονιστικότερη εφεύρεση του ΜΙΤ είναι το τατουάζ κβαντικών κουκκίδων με λουσιφεράση).


Σχόλια