Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

O Δρ Ζακς της Moderna λέει ότι το εμβόλιο του COVID-19 δεν έχει αποδειχθεί ότι σταματά την εξάπλωση του ιού


NYpost

Το εμβόλιο κορονοϊού της Moderna μπορεί να μην επαναφέρει τη ζωή στο φυσιολογικό αμέσως, επειδή δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι αποτρέπει την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, λέει ο κορυφαίος ιατρός της εταιρείας.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό στο να προστατεύει τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν με COVID-19, αλλά δεν υπάρχουν στέρεες αποδείξεις ότι τους εμποδίζει να μεταφέρουν τον ιό «παροδικά» και ενδεχομένως να μολύνουν άλλους που δεν έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον δρ Tal Zaks, επικεφαλή ιατρό της Μοντέρνα.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς εμβολιαζόμαστε, για να μην ερμηνεύσουμε υπερβολικά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Ζακς στο Axios σε  τηλεοπτική συνέντευξη  που μεταδόθηκε τη Δευτέρα. «Όταν ξεκινήσει η  χορήγηση αυτού του εμβολίου, δεν θα έχουμε επαρκή συγκεκριμένα δεδομένα για να αποδείξουμε ότι αυτό το εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση

«Αν πιστεύω ότι μειώνει τη μετάδοση; Απολύτως ναι, και το λέω αυτό λόγω της επιστήμης », πρόσθεσε. «Αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις οπότε νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην αλλάξουμε συμπεριφορά μόνο με βάση τον εμβολιασμό».

Η Moderna με έδρα τη Μασαχουσέτη ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το πειραματικό της εμβόλιο ήταν σχεδόν 95% αποτελεσματικό σε μια κλινική δοκιμή τελικού σταδίου. Η Pfizer και η AstraZeneca ανέφεραν επίσης ότι τα εμβόλια τους είναι πολύ αποτελεσματικά στην αποτροπή του COVID-19.

Η Pfizer ζήτησε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να εγκρίνει το εμβόλιο για επείγουσα χρήση την Παρασκευή και η Moderna αναμένεται να υποβάλει παρόμοιο αίτημα τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά και οι τρεις εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διοικητική πρόκληση της διανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο μόλις οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν τα εμβόλια τους

Ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι σκοπεύουν να ετοιμάσουν εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, ένα εμβόλιο δεν αναμένεται να διανεμηθεί ευρέως μέχρι την επόμενη άνοιξη.


Σχόλια