Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» επεκτείνονται




Απόσπασμα.


«Ιστορική απόφαση»: Το Ισραήλ και το Μαρόκο συμφωνούν για πλήρη εξομάλυνση σχέσεων «το συντομότερο δυνατό»

Η κίνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τις αξιώσεις του Ραμπάτ στη Δυτική Σαχάρα ανοίγει το δρόμο για την τέταρτη σειρά συμφωνιών εξομάλυνσης του Ισραήλ που μεσολάβησαν επί Τραμπ, θα περιλαμβάνει πρεσβείες και απευθείας πτήσεις.


Το Ισραήλ και το Μαρόκο συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη, σηματοδοτώντας την τέταρτη αραβο-ισραηλινή συμφωνία  εντός τεσσάρων μηνών.


Τα νέα του Channel 13 ανέφεραν ότι ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια τελετή για να καταστήσει τη συμφωνία επίσημη πριν ο Τραμπ εγκαταλείψει το αξίωμά του στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Μαροκινός Βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΙ επαίνεσαν την τελευταία συμφωνία εξομάλυνσης.


«Αυτή θα είναι μια πολύ θερμή ειρήνη. Φέτος στο Hannukah, το φως της ειρήνης δεν έχει ποτέ λάμψει ποτέ πιο φωτεινό από ότι σήμερα στη Μέση Ανατολή », δήλωσε ο Νετανιάχου στην τελετή ανάμματος των κεριών του Χανουκά στο Δυτικό Τείχος. Είπε ότι η σχέση των λαών και των δύο χωρών «από καιρό χαρακτηρίζεται από συμπάθεια, σεβασμό και αγάπη» και επαίνεσε την «ιστορική απόφαση» του Βασιλιά Μωάμεθ για ειρήνη.

«Πάντα πίστευα σε αυτήν την ειρήνη και τώρα συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Τραμπ για τις εξαιρετικές προσπάθειές του να επεκτείνει την ειρήνη, για να φέρει ειρήνη στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή ».

Σε επακόλουθη δημοσιογραφική ενημέρωση, ο γαμπρός του Τραμπ και ανώτερος σύμβουλος τουΤζάρεντ Κούσνερ ανέφερε ότι η απόφαση για τη Δυτική Σαχάρα ήταν «αναγνώριση ενός αναπόφευκτου γεγονότος» αφού «ειλικρινά… δεν υπήρχε πρόοδος» για δεκαετίες.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η κίνηση θα έκανε την περιοχή πιο σταθερή, αποκαλώντας το Μαρόκο μια «ανεκτική κοινωνία».

Το Μαρόκο είναι το τέταρτο αραβικό έθνος που αναγνωρίζει το Ισραήλ καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να επεκτείνει το πλαίσιο των «Συμφωνιών του Αβραάμ», το οποίο ξεκίνησε το καλοκαίρι με τη συμφωνία μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Κούσνερ είπε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ και το Μαρόκο θα «ανοίξουν ξανά τα γραφεία διασύνδεσής τους στο Ραμπάτ και το Τελ Αβίβ αμέσως με την πρόθεση να ανοίξουν πρεσβείες.»

«Και θα προωθήσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των Ισραηλινών και Μαροκινών εταιρειών», πρόσθεσε.

«Μέσω αυτού του ιστορικού βήματος, το Μαρόκο χτίζει τον μακροχρόνιο δεσμό του με την εβραϊκή κοινότητα του Μαρόκου που ζει στο Μαρόκο και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τον λαό του Ισραήλ και του Μαρόκου », είπε.

Ο Kushner επέμεινε επίσης ότι είναι απλώς θέμα χρόνου πριν η Σαουδική Αραβία συμφωνήσει να κάνει το ίδιο.

Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία να έχουν πλήρη εξομάλυνση σε αυτό το σημείο είναι αναπόφευκτο, αλλά το χρονικό πλαίσιο, προφανώς, θα έρθει - είναι κάτι που πρέπει να επιλυθεί», δήλωσε ο Κούσνερ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι θα απαιτεί «ισχυρή ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή.»

"Αν κοιτάξετε πού έχουμε φτάσει τους τελευταίους έξι μήνες, η περιοχή ουσιαστικά έχει περάσει από στερεή σε ρευστή κατάσταση και φαίνεται σαν να υπάρχει πολύ περισσότερη ρευστότητα", είπε.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες που οι ΗΠΑ πρώθησαν τις συμφωνίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ, ο Κούσνερ είπε: «Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από αυτές τις χώρες μοιράζονται τις αξίες μας περισσότερο από άλλες.»

Συνέχισε λέγοντας ότι στη δημιουργία καλύτερων σχέσεων με τέτοιες χώρες, οι ΗΠΑ είναι σε καλύτερη θέση  για «να πάρουν αυτό που θέλουμε» σε άλλα θέματα, επισημαίνοντας επίσης ότι ούτε το Ισλαμικό Κράτος «ήταν πολύ καλό με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

*********




Απόσπασμα

Η Ιβάνκα Τραμπ και ο Τζάρεντ Κούσνερ ζουν  επτά λεπτά με τα πόδια από την οικία του ραββίνου τους Levi Shemtov της Χαμπάντ Λούμπαβιτς και παρακολουθούν τακτικά εκεί τις τελετές. Η στενή και ουσιαστική σχέση του Shemtov με την αποχωρούσα πρώτη οικογένεια δεν σταματά εκεί: Ο Shemtov είχε επίσης ένα μικρό ρόλο στις πρόσφατες συνθήκες εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών.

Εδώ και χρόνια, έκανε τον προξενητή μεταξύ εβραίων οργανωτικών ηγετών και ορισμένων αραβικών εθνών, των οποίων οι πρεσβείες γειτνιάζουν με τα κεντρικά γραφεία του κοντά στο Dupont Circle της Ουάσιγκτον. Μερικοί από τους σπόρους των πρωτοποριακών Συμφωνιών του Αβραάμ, που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο μεταξύ Ισραήλ, Μπαχρέιν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ήταν με την αυτοσχέδια ευλογία του βασιλιά του Μπαχρέιν σε μια εκδήλωση του 2008, η οποία άνοιξε την πόρτα για περαιτέρω αραβο-εβραϊκή συνεργασία.

Ο Σέμτοφ είναι πανταχού παρών στην Ουάσινγκτον ανεξάρτητα από το κόμμα που έχει την εξουσία, ειδικά (σε προ-πανδημικούς χρόνους) κατά το Χανουκά, όπου επιβλέπει τα κοσέρ των πάρτι του Λευκού Οίκου και τα φώτα της μενορά μπροστά από τον Λευκό Οίκο.

«Κινείται απρόσκοπτα μεταξύ της Δημοκρατικής και της Ρεπουμπλικανικής Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Γουίλιαμ Ντάροφ, διευθύνων σύμβουλος της Διάσκεψης των Προέδρων των Μεγάλων Αμερικανικών Εβραϊκών Οργανώσεων. «Ήταν τόσο στο προσκήνιο του Λευκού Οίκου του Ομπάμα όσο και στο Λευκό Οίκο του Τραμπ».

Ο Σέμτοφ είπε ότι αναμένει μια ζεστή σχέση με τον νέο Λευκό Οίκο. Θυμάται τον Μπάιντεν να αναφέρει τον Schneerson , και να του βάζει ποτό.




Σχόλια