- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Αναρτήθηκε από
Ασκητής
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Το Ισραήλ εγκαθίδρυσε σήμερα διπλωματικές σχέσεις με το Μπουτάν, μια κυρίως βουδιστική χώρα που συνορεύει με την Ινδία, καθώς σχεδιάζει να συνεχίσει να διευρύνει τις διπλωματικές σχέσεις του διεθνώς.
Η συμφωνία του Ισραήλ με τη χώρα των Ιμαλαΐων δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις εκκολαπτόμενες σχέσεις του βάσει των υπό την αιγίδα των ΗΠΑ συμφωνιών που συνήψε με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι την περιέγραψαν ως απόδειξη της αυξανόμενης αποδοχής του διεθνώς.
Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα μυστικών επαφών αρκετών χρόνων ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Μπουτάν για την εγκαθίδρυση σχέσεων, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.
«Ο κύκλος αναγνώρισης του Ισραήλ αυξάνεται και διευρύνεται», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι. «Η εγκαθίδρυση σχέσεων ανάμεσα στη χώρα μας και το Βασίλειο του Μπουτάν θα είναι άλλο ένα ορόσημο στην εμβάθυνση των σχέσεων του Ισραήλ στην Ασία», συμπλήρωσε.
Το Μπουτάν εξαρτάτο από την Ινδία για καθοδήγηση στην εξωτερική του πολιτική μέχρι την αναθεώρηση μιας συνθήκης φιλίας το 2007. Διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με περίπου 53 χώρες. Μια τελετή υπογραφής έλαβε χώρα σήμερα ανάμεσα στους πρεσβευτές του Ισραήλ και του Μπουτάν στην Ινδία, στην ισραηλινή πρεσβεία στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών του Μπουτάν.
«Η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων θα δημιουργήσει νέες λεωφόρους συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στη διαχείριση υδάτων, την τεχνολογία, την ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων, τις γεωργικές επιστήμες και άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», αναφέρεται στο κείμενο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε τη συμφωνία και πρόσθεσε πως υπήρξαν επαφές και με άλλες χώρες που θέλουν να εγκαθιδρύσουν σχέσεις.
Το Ισραήλ και το Μαρόκο συμφώνησαν προχθές, Πέμπτη, να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη συνδρομή των ΗΠΑ. Το Μαρόκο έγινε έτσι η τέταρτη αραβική χώρα μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν που βάζει στην άκρη την εχθρότητα με το Ισραήλ τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Βλέπε και:
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου