Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Η Ελλάδα ζητά τα «φώτα» του Ισραήλ

 Η Ελλάδα ζήτησε από το Ισραήλ να «συνεργαστούν» στην εκστρατεία εμβολιασμού του COVID-19



Το Ισραήλ διεξάγει την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ. Ο Μητσοτάκης εξέφρασε «έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία επί του θέματος», σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.


Ο Νετανιάχου μίλησε επίσης με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας Janez Janza και τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Florin Cîțu την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, οι ηγέτες συζήτησαν την καταπολέμηση του κορονοϊού, τον αντίκτυπο των εμβολίων στη μετάδοση, τις μεταλλάξεις και τις δυνατότητες ανοίγματος της οικονομίας.


Αυτή ήταν η πρώτη κλήση του Νετανιάχου με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, σύμφωνα με το γραφείο του. Οι δύο τους συμφώνησαν μια βαθιά οικονομική συνεργασία.

«Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας να επισκεφθεί το Ισραήλ με την πρώτη ευκαιρία», δήλωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.


Ο Νετανιάχου ανέφερε τακτικές συνομιλίες με τους ανά τον κόσμο ηγέτες σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας από το Ισραήλ.


Νωρίτερα αυτό το μήνα, συζήτησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες επιπλέον εμβόλια. Ο Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο ότι το αίτημα του θα εξεταστεί μετά από συνεννόηση με τους εμπειρογνώμονες.


«Ο Νετανιάχου μίλησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τον έδωσε συγχαρητήρια για την εθνική επιχείρηση εμβολιασμού. Οι δύο τους συζήτησαν μια πιθανή διμερή συνεργασία για το θέμα », δήλωσε το πρωθυπουργικό γραφείο


Το Ισραήλ διεξάγει την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στον κόσμο, εμβολιάζοντας περίπου 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους με τουλάχιστον την πρώτη δόση από τότε που ξεκίνησε την εκστρατεία του στις 20 Δεκεμβρίου. Η χώρα στοχεύει να εμβολιάσει περισσότερους από 5 εκατομμύρια Ισραηλινούς μέχρι το τέλος του Μαρτίου και με τις δύο δόσεις.


Το Ισραήλ είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την εκστρατεία εμβολιασμού λόγω μιας συμφωνίας που έκανε με την Pfizer για να λαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις την εβδομάδα, με αντάλλαγμα την ανταλλαγή δεδομένων που θα βοηθήσουν την Pfizer να κατανοήσει καλύτερα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της .(σ.ι. Το Ισραήλ συμφώνησε να δίνει δεδομένα των πολιτών που εμβολιάζονται στην Pfizer χωρίς την άδεια τους, τα οποία περιλαμβάνονται στην τεράστια βάση δεδομένων του υγειονομικού συστήματος της χώρας. Πρόκειται για την Φάση 4 των κλινικών δοκιμών. Βλ. εδώ, εδώ και εδώ).


Ταυτόχρονα, το Ισραήλ παρήγγειλε περίπου έξι εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer και άλλα 10 εκατομμύρια εμβόλια της AstraZeneca - περισσότερες δόσεις από ό, τι χρειαζόταν για τον εμβολιασμό της χώρας. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας ανέφεραν και άλλες συμφωνίες, αν και καμία δεν έχει επαληθευτεί.


Ως εκ τούτου, συζητήθηκε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στον εμβολιασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και ορισμένων γειτονικών και κοντινών χωρών, πράγμα που θα έκανε τα ταξίδια ασφαλέστερα .


Το Ισραήλ αναμένεται να παραδώσει 5.000 εμβόλια του COVID-19 στην Παλαιστινιακή Αρχή για τον εμβολιασμό 2.500 υγειονομικών υπαλλήλων, ανέφερε η εβραϊκή ιστοσελίδα Ynet την Παρασκευή, επικαλούμενη έναν ανώνυμο αξιωματούχο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πηγή


Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας του (Ισραήλ) εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτήσει από εκείνους που επιστρέφουν από το εξωτερικό να φορούν ηλεκτρονικά βραχιόλια παρακολούθησης, έτσι ώστε οι αρχές επιβολής του νόμου να μπορούν να παρακολουθούν εάν οι Ισραηλινοί παραβιάζουν την καραντίνα.

Ωστόσο, η πρόταση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις λόγω ζητημάτων απορρήτου και ως εκ τούτου είναι απίθανο να εφαρμοστεί, ανέφερε την Παρασκευή το Channel 12. Αν αυτό συνέβαινε οι Ισραηλινοί που θα έφταναν από το εξωτερικό θα στέλνονταν πρώτα σε ξενοδοχεία καραντίνας, περιμένοντας τα αποτελέσματα των τεστς που έκαναν κατά την προσγείωση . Εκείνοι που θα είχαν αρνητικό τεστ θα επιτρεπόταν να φύγουν από το ξενοδοχείο, αλλά θα έπρεπε να φορέσουν το ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Αυτό το μέτρο συζητήθηκε και σε άλλα μέρη όπως η Κίνα, η Αυστραλία και πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κανάλι 12.

«Κανείς δεν ζήτησε συγκεκριμένα τα ηλεκτρονικά βραχιόλια, αλλά σε αυτό που επιμένουμε είναι η επιβολή της καραντίνας, όποιο τεχνολογικό μέσο χρησιμοποιείται είναι άυλο», δήλωσε ο Sharon Alroy-Preis, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας του Υπουργείου Υγείας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ.

Μια άλλη ιδέα που εξετάζεται από το Υπουργείο Υγείας είναι να κάνουν όλους τους αφιχθέντες από το εξωτερικό να κατεβάσουν μια εφαρμογή που θα παρακολουθεί την τοποθεσία τους, ανέφερε το Channel 12. Ωστόσο, αυτό πιθανότατα θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό με πολλούς υπερ-Ορθόδοξους Ισραηλινούς και άλλους που δεν διαθέτουν smartphone.

Το ζήτημα δεν αποτελεί επί του παρόντος πιεστικό πρόβλημα καθώς το Ισραήλ έκλεισε το αεροδρόμιο.

Πηγή

Σχόλια