Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

« Η λύση LUNAR ® και η τεχνολογία STARR ™»




Τα φάρμακα RNA και DNA μπορούν να στοχεύσουν οποιοδήποτε γονίδιο ή πρωτεΐνη στο σώμα. Ως εκ τούτου, η θεραπεία με βάση το νουκλεϊκό οξύ έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει ασθένειες που προκαλούνται από γενετικές μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμβατικά φάρμακα όπως είναι τα μικρομοριακά και τα βιολογικά φάρμακα.

Προκλήσεις στην παράδοση νουκλεϊκών οξέων

Τα γυμνά νουκλεϊκά οξέα μπορούν να προκαλέσουν ισχυρή ανοσοαπόκριση και υποβαθμίζονται γρήγορα από τα ένζυμα στην κυκλοφορία του αίματος και στο έντερο. Επομένως, τα φάρμακα RNA και DNA πρέπει να παραδίδονται στα στοχευμένα κύτταρα με έναν φορέα. Οι ιικοί φορείς και τα συστήματα χορήγησης μέσω λιπιδίων είναι οι δύο κύριες προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη των θεραπειών RNA. 

Οι ιικοί φορείς και η υπάρχουσα τεχνολογία των λιπιδίων-φορέων μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ και ανεπιθύμητες ανοσοαποκρίσεις στους ανθρώπους. Οι ιικοί φορείς μπορεί να προκαλέσουν τυχαίες μεταλλάξεις στο DNA του ξενιστή, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Οι ασθενείς στους οποίους χορηγούνται θεραπείες με ιικούς φορείς μπορούν επίσης να αναπτύξουν αντισώματα έναντι αυτών των φορέων που καθιστούν τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχει σαφώς η ανάγκη για βελτιωμένα οχήματα παράδοσης προτού οι ιατρικές θεραπείες RNA μπορέσουν να γίνουν mainstream.

Η λύση LUNAR ®

Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα παράδοσης και να βελτιώσουμε την ασφάλεια και την ανοχή των φαρμάκων RNA και DNA, έχουμε αναπτύξει ένα νέο σύστημα παράδοσης μέσω λιπιδίων που ονομάζεται Lipid-enabled and Unlocked Nucleomonomer Agent modified RNA (LUNAR®).


Το LUNAR ® λειτουργεί ενθυλακώνοντας θεραπευτικά νουκλεϊνικά οξέα και παρέχοντας τα με ασφάλεια στα στοχευμένα κύτταρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ενδοκύττωση. Τα σωματίδια LUNAR ® συνδυάζονται για να στοχεύσουν τις κυτταρικές μεμβράνες και να εισέλθουν στο κύτταρο όπου παραδίδουν το ωφέλιμο φορτίο RNA ή DNA. Στη συνέχεια, το κύτταρο χρησιμοποιεί το φάρμακο RNA ή DNA για να αντιμετωπίσει το γενετικό ελάττωμα που προκαλεί την ασθένεια και να παράγει φυσιολογικές, υγιείς πρωτεΐνες.

Τα λιπίδια LUNAR ® μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράδοση πολύ μικρών RNA όπως τα siRNAs και τα microRNAs και επίσης μεγαλύτερων τεχνολογιών mRNA και γονιδιακής επεξεργασίας όπως τα CRISPR και TALEN. Σε αντίθεση με άλλα συστήματα παράδοσης μέσω λιπιδίων, το LUNAR ® μπορεί να παραδόσει νουκλεϊκά οξέα σε μια σειρά κλινικά σημαντικών κυττάρων και ιστών. Τα λιπίδια LUNAR ® είναι ευαίσθητα στο pH και βιοδιασπώμενα, προκαλώντας ελάχιστη συσσώρευση λιπιδίων στα κύτταρα μετά από πολλαπλές δόσεις. Τα σκευάσματα LUNAR ® πρώτης γενιάς δείχνουν ένα ευρύ θεραπευτικό δείκτη σε προκλινικές μελέτες. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα του δραστικού φαρμακευτικού συστατικού για να δούμε θεραπευτικά αποτελέσματα και έτσι μπορούμε να αποφύγουμε ανεπιθύμητες ενέργειες και παρενέργειες.

Οφέλη του LUNAR ®

  • Η τεχνολογία παράδοσης LUNAR ® μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλαπλούς τύπους θεραπευτικών προϊόντων νουκλεϊκού οξέος.
  • Το LUNAR ® μπορεί να χορηγηθεί από πολλαπλές οδούς (ενδοφλέβια, ενδομυικά, σε μορφή εκνεφώματος , οφθαλμικά (subretinal, intravitreal)).
  • Το LUNAR ® μπορεί να στοχεύσει πολλά διαφορετικά κλινικά σημαντικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των αστεροειδών κυττάρων, των ηπατοκυττάρων, των επιθηλιακών κυττάρων των πνευμόνων, των οφθαλμικών κυττάρων και των μυοκυττάρων.
  • Το LUNAR ® μπορεί να χορηγήσει ένα μείγμα διαφορετικών RNA σε ένα φαρμακευτικό προϊόν.
  • Προκλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις LUNAR ® , σε αντίθεση με άλλους φορείς λιπιδίων LNP, έχουν ένα ευρύ θεραπευτικό δείκτη.
  • Τα λιπίδια LUNAR ® είναι βελτιστοποιημένα για την υψηλή απόδοση της ενθυλάκωσης του RNA και DNA, η οποία είναι σημαντική για το κόστος κατασκευής.

Σχόλια