Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

«Οι δυτικές αξίες θα δοκιμαστούν μέχρι το σημείο θραύσης τους»

 

Οι δυτικές αξίες (Χριστιανισμός, ατομική ιδιοκτησία, ατομική ελευθερία, ελευθερία του λόγου, δημοκρατία κλπ) θα δοκιμαστούν μέχρι το σημείο θραύσης τους.


***********************************

Ο Xριστιανικός εθνικισμός αποτελεί απειλή, και όχι μόνο από όσους εφόρμησαν στο Καπιτώλιο επικαλούμενοι τον Ιησού.

Οι Χριστιανοί εθνικιστές μέσα στην κυβέρνησή μας εργάζονται σιωπηλά για να καταλάβουν την Αμερική για τον Ιησού. Αποτελούν τον πιο ισχυρό κίνδυνο για τον θρησκευτικό πλουραλισμό.

Της RACHEL S. MIKVA


Αφότου ένα μέρος του όχλου εισήλθε στην αίθουσα της Γερουσίας στις 6 Ιανουαρίου, μια χούφτα ανδρών ανέβηκαν στο βάθρο. Ένας από αυτούς σήκωσε τα χέρια του και φώναξε : «Ιησού Χριστέ, επικαλούμαστε το όνομά σου.Αμήν.» Τότε, ο Τζέικομπ Τσάνσλι, που μερικές φορές αποκαλείται «QAnon Σαμάνος», σήκωσε την ντουντούκα του και ανακοίνωσε την ευγνωμοσύνη του στον Θεό που μπόρεσε να «στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους τυράννους, τους κομμουνιστές και τους παγκοσμιοποιητές, ότι αυτό είναι το έθνος μας, όχι το δικό τους». Όντας γυμνόστηθος για να επιδείξει τα λευκά ρατσιστικά του τατουάζ, έκανε μια μικρή παύση για να αφαιρέσει το εμπνευσμένο από τους Βίκινγκ κερασφόρο κάλυμμα της κεφαλής του - πιθανώς για να πάρει μια ευπρεπώς ταπεινή στάση, ενώ διεκδικούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εαυτό του και τους άλλους πιστούς (του QAnon).


Η βία καταδικάστηκε πλήρως, αν και λίγο δειλά από ορισμένες πλευρές. Ο κόσμος μίλησε για την εγκληματική απειλή κατά των μελών του Κογκρέσου, του προσωπικού και της αστυνομίας. Θρήνησαν για την παραβίαση του ιερού πολιτικού χώρου και των δημοκρατικών κανόνων (των λίγων που έχουμε αφήσει). Πολλοί απογοητεύτηκαν ιδιαιτέρως που μεταξύ των ταραχοποιών ήταν βετεράνοι, αστυνομικοί, και εκλεγμένοι αξιωματούχοι - άτομα που είχαν ορκιστεί να υπηρετούν και να προστατεύουν το έθνος.

Ο Hawley θέλει όλοι να ζουν με τις αξίες του

Είναι εύκολο να διαμαρτύρεστε όταν ο λευκός χριστιανικός εθνικισμός γίνεται βίαιος. Εντούτοις, μέσα στη χορωδία των επικριτών, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Χριστιανών που σκοπεύουν να καταλάβουν τη χώρα για τον Ιησού με άλλο τρόπο. Ο γερουσιαστής Josh Hawley από το Missouri, ηγέτης της εκστρατείας παραπληροφόρησης που έκανε τους ανθρώπους να πιστέψουν (ψευδώς) ότι οι προεδρικές εκλογές ήταν στημένες, είναι μεταξύ αυτών.

Μιλώντας υπό την επίσημη ιδιότητά του ως γενικός εισαγγελέας του Μισσούρι το 2017, διακήρυξε σε μια συνάντηση «Pastors and Pews» ότι η αποστολή τους είναι να «φέρουμε την κυριαρχία του Χριστού, αυτό το μήνυμα, στη δημόσια σφαίρα και να επιζητήσουμε την υπακοή των εθνών - του έθνους μας ... να επηρεάσουμε την κοινωνία μας, και ακόμη περισσότερο από αυτό, να μεταμορφώσουμε την κοινωνία μας ώστε να αντικατοπτρίζει την αλήθεια του ευαγγελίου και την κυριαρχία του Ιησού Χριστού.»

Ο Hawley γνωρίζει ότι δεν θα γίνουν όλοι Χριστιανοί, αλλά πιστεύει ότι πρέπει όλοι να ζούμε κατά τον τρόπο που αυτός ερμηνεύει τις χριστιανικές αξίες. Ο υπολοχαγός κυβερνήτης του Τέξας, Dan Patrick, υποστηρίζει ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι θα πρέπει να ανατρέχουν στη Γραφή όταν χαράζουν πολιτική, «γιατί κάθε πρόβλημα που έχουμε στην Αμερική βρίσκει τη λύση του στη Βίβλο».

Στο βιβλίο «Taking America Back for God: Christian Nationalism in the United States », ο Andrew Whitehead και ο Samuel Perry ορίζουν τον χριστιανικό εθνικισμό ως μια «συλλογή μύθων, παραδόσεων, συμβόλων, αφηγήσεων και αξιών - που εξιδανικεύει και υποστηρίζει τη συγχώνευση του Χριστιανισμού με την Αμερικανική πολιτική ζωή…» Περιέχει υποθέσεις νατιβισμού, λευκού ρατσισμού, πατριαρχίας και της ετερομορφικότητας (σ.ι. ότι μόνο η ετεροφυλοφιλία είναι φυσιολογική και επιθυμητή) , μαζί με την θεϊκή έγκριση του αυταρχικού ελέγχου και μιλιταρισμού. Είναι τόσο εθνοτικό και πολιτικό, όσο και θρησκευτικό. »


Η ατζέντα δεν είναι πάντα σαφής. Όταν ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ μιλά για «αποκατάσταση» της Αμερικής , εννοεί την ανάκτηση αυτού που πιστεύει ότι είναι η αρχική της ταυτότητα ως χριστιανικό έθνος. Ο ιστορικός Τζον Φέα υποστηρίζει ότι η προοπτική του Κρουζ αντικατοπτρίζει την πίστη του πατέρα του στις «εντολές των επτά πυλώνων» (Seven Mountains Dominionism )την πεποίθηση ότι οι Χριστιανοί καλούνται από τον Θεό να ασκήσουν κυριαρχία σε κάθε πτυχή της κοινωνίας λαμβάνοντας τον έλεγχο των πολιτικών και πολιτιστικών θεσμών (θρησκεία, οικογένεια, εκπαίδευση, κυβέρνηση, μέσα ενημέρωσης , τέχνες και ψυχαγωγία, και επιχειρήσεις) (σ.ι. Αυτή είναι πεποίθηση των ευαγγελικών χριστιανών σιωνιστών και άλλων αιρετικών που αναμένουν επίγειο σωτήρα, και των οπαδών της μεσοβασιλείας -αναλαμπής. βλ. Συγγράματα π. Αρσενίου Κομπούγια) . Ενώ ο Κρουζ είναι αρκετά έξυπνος για να μην υποστηρίξει την θεολογία των επτά πυλώνων ευθέως, χρησιμοποιεί λέξεις κλειδιά όπως «θρησκευτική ελευθερία» για να υποστηρίξει τα χριστιανικά προνόμια και την πολιτιστική εξουσία.


Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που διατυπώθηκε πριν από δεκαετίες από μια ηγετική μορφή του κινήματος της Χριστιανικής Αποκατάστασης (Christian Recostructionist), τον Gary North. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι Χριστιανοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν το δόγμα της θρησκευτικής ελευθερίας για να προωθήσουν την ατζέντα τους, ελπίζοντας να αναθρέψουν παιδιά «που γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία θρησκευτική ουδετερότητα, κανένας ουδέτερος νόμος, καμία ουδέτερη εκπαίδευση, και καμία ουδέτερη πολιτική κυβέρνηση. Τότε θα απασχοληθούν με την ανοικοδόμηση μιας βασισμένης στη Βίβλο κοινωνικής, πολιτικής και θρησκευτικής τάξης που τελικά θα αρνείται τη θρησκευτική ελευθερία των εχθρών του Θεού. » Το χριστιανικό δικαίωμα έχει υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση σε πολλές δικαστικές υποθέσεις και νομοσχέδια, παραμορφώνοντας το ίδιο το νόημα της θρησκευτικής ελευθερίας.


Δεν θέλω να μιμηθώ τους ενθουσιώδεις οπαδούς του QAnon που προβάλλουν μια συνωμοσία του βαθέως κράτους, αλλά υπάρχουν χριστιανοί εθνικιστές μέσα σε όλα τα κυβερνητικά μας όργανα – στα δικαστήρια, στο στρατό, στα κοινοβούλια, σε υπηρεσίες, στην αστυνομία. Πολλοί είναι τακτικοί στο Καπιτώλιο και στις αίθουσες εξουσίας. Αποπροσανατολισμένοι από εκείνους που είναι έτοιμοι να φέρουν την αποκάλυψη, δεν έχουμε εκθέσει επαρκώς αυτήν την ισχυρότερη απειλή εναντίον του θρησκευτικού πλουραλισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η θρησκεία είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει για το Project Blitz για παράδειγμα, αλλά αυτό ήταν υπεύθυνο για τουλάχιστον 75 νομοσχέδια το 2018 που προωθούν τον χριστιανικό εθνικισμό. Έχουν μια στρατηγική που αναπτύχθηκε από το Congressional Prayer Caucus Foundation με «πρότυπη νομοθεσία» που έχει σχεδιαστεί για να προωθεί τις «παραδοσιακές ιουδαϊοχριστιανικές θρησκευτικές αξίες και πεποιθήσεις στη δημόσια ζωή». Ο όρος «ιουδαϊοχριστιανικές» εδώ είναι μια διεστραμμένη ιδιοποίηση του Ιουδαϊσμού, που χρησιμοποιείται για να καλύψει την χριστιανική αποκλειστικότητα.

Η στρατηγική συμβουλεύει την έναρξη με νομοσχέδια που απαιτούν από τα σχολεία να διδάσκουν την Βίβλο ή να προσφέρουν απαλλαγή και να αναρτούν πανό με το σύνθημα «In God We Trust». (Το παράλληλό τους έργο να τοποθετήσουν το σύνθημα στις πινακίδες κυκλοφορίας συνδέθηκε με διεφθαρμένες πρακτικές συγκέντρωσης χρημάτων.) Οι προτάσεις της δεύτερης βαθμίδας περιλαμβάνουν την «Εβδομάδα Χριστιανικής Κληρονομιάς» και το «Έτος της Βίβλου», για να ενισχύσουν την ιδέα ότι η Αμερική ήταν και θα είναι πάντα ένα χριστιανικό έθνος. Η τρίτη βαθμίδα επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη θρησκευτική ελευθερία ως εργαλείο εξαίρεσης θρησκευόμενων ατόμων και θρησκευτικών οργανισμών, από νόμους που δεν τους αρέσουν, ιδίως νόμους που απαγορεύουν τις διακρίσεις ή προστατεύουν τις γυναίκες. Εάν οι αξιωματούχοι αντιταχθούν, μπορεί να κατηγορήθουν ότι αντιτάσσονται στην πίστη.

Ωστόσο, οι πιστοί Χριστιανοί είναι μεταξύ εκείνων που κινητοποιούνται για να σταματήσουν μια χριστιανική κατάληψη του έθνους. Τον Ιούλιο του 2019, η Μικτή Επιτροπή των Βαπτιστών για την Θρησκευτική Ελευθερία ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Χριστιανοί κατά του Χριστιανικού Εθνικισμού», χαρακτηρίζοντάς τον χριστιανικό εθνικισμό ως «παραμόρφωση του ευαγγελίου του Ιησού και απειλή για την αμερικανική δημοκρατία». Δεδομένης της πρώιμης δίωξής τους σε αυτήν τη χώρα, οι Βαπτιστές αναγνωρίζουν ότι η θρησκεία είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση, ειδικά όταν συνδυάζεται με την κρατική εξουσία.

Η διαφορά μεταξύ αυτών και των Νότιων Βαπτιστών ομολόγων τους, πολλοί εκ των οποίων εμπλέκονται στο χριστιανικό εθνικιστικό κίνημα, είναι η συνειδητοποίηση των ζωτικών αυτοκριτικών διαστάσεων της πίστης. Όποια και αν είναι η πνευματική ζωή μας, εμείς επιλέγουμε κάθε στιγμή αν η δύναμή της θα ασκηθεί για κακό ή για ευλογία.

Η Rachel S. Mikva είναι η καθηγήτρια εβραϊκών σπουδών της έδρας Herman Schaalman και ανώτερη συνεργάτιδα του Διαθρησκευτικού Ινστιτούτου στο Θεολογικό Σεμινάριο του Σικάγου. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της είναι το «Επικίνδυνες θρησκευτικές ιδέες: Οι βαθιές ρίζες της αυτοκριτικής πίστης στον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ».

*************

(σ.ι. Η νέα «μεσσιανική εποχή», της οποίας η έναρξη σηματοδοτήθηκε με την ανακοίνωση του Great Reset τον Ιούνιο του 2020, θα συνθλίψει τις δυτικές αξίες με πρόσχημα την εισβολή στο Καπιτώλιο. Το ίδιο πρόσχημα χρησιμοποιείται και στην ΕΕ όπως ήδη είδαμε). 

Δείτε και: 

Σχόλια