Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ινδονησία : Φυλάκιση και πρόστιμα για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν



Η Ινδονησία ξεκινά τη δεύτερη φάση εμβολιασμού κατά του Covid-19 και η κυβέρνηση έκανε το εμβόλιο σχεδόν υποχρεωτικό, εξουσιοδοτώντας τις περιφερειακές αρχές να επιβάλλουν διάφορες κυρώσεις στους ανθρώπους που απορρίπτουν το εμβόλιο.

Η Ινδονησία ενέτεινε την εκστρατεία ανοσοποίησης την Τετάρτη, προσθέτοντας τους ηλικιωμένους και τους δημόσιους υπαλλήλους πρώτης γραμμής στη λίστα εκείνων που μπορούν να εμβολιαστούν. Μέχρι τον Μάιο, η χώρα ελπίζει να εμβολιάσει 38 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε η κυβέρνηση. Ο Wiku Adisasmito, εκπρόσωπος της ειδικής επιτροπής του Covid-19, άδραξε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι έχουν «υποχρέωση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα» όπως «ορίστηκε στον προεδρικό κανονισμό».

Ο Πρόεδρος Joko Widodo το περασμένο Σαββατοκύριακο άλλαξε τους υγειονομικούς κανονισμούς, επιτρέποντας στις κυβερνητικές υπηρεσίες ή τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές να επιβάλουν τις δικές τους κυρώσεις σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στη λίστα εμβολιασμού. Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν αντιμετωπίζουν πρόστιμα και ενδέχεται να εξαιρούνται από ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες. Οι επικριτές λένε ότι θυματοποιεί τους φτωχούς πολίτες που είναι οι βασικοί αποδέκτες των κοινωνικών επιδομάτων.

Από τις 34 επαρχίες, μόνο μία - η πρωτεύουσα, η Τζακάρτα - έχει εκδώσει κανονισμούς βάσει των οποίων η άρνηση εμβολιασμού τιμωρείται με πρόστιμο περίπου 360 δολαρίων ΗΠΑ.

Η Ινδονησία στοχεύει στον εμβολιασμό των 2/3 του συνολικού  πληθυσμού της των 270 εκατομμυρίων εντός 15 μηνών, για να επιτύχει ένα επίπεδο ανοσίας αρκετά υψηλό ώστε να εξαλείψει την επιδημία. Σε μια έρευνα του Υπουργείου Υγείας, το 65% των Ινδονήσιων δήλωσαν ότι θα έκαναν το εμβόλιο, ενώ μόνο το 8% δήλωσε ότι το απορρίπτει κατηγορηματικά.


Αυτό δεν εμπόδισε τους αξιωματούχους να δηλώσουν ότι μπορεί να αναγκάσουν τους διστακτικούς, προφανώς στοχεύοντας στο αναποφάσιστο 27%. Τον περασμένο μήνα, ο Edward Hiariej, υφυπουργός Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι ο νόμος επιτρέπει την φυλάκιση έως ένα έτος για την άρνηση του εμβολιασμού, τον οποίο χαρακτήρισε υποχρεωτικό. Η δήλωση του προκάλεσε κατηγορίες ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Ο σκεπτικισμός σχετικά με τα εμβόλια και οι προτάσεις για την αντιμετώπισή του με καταναγκαστικά μέτρα δεν είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ινδονησία. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι πιθανό να αποτελέσουν προϋπόθεση για τα διεθνή ταξίδια, και σύμφωνα με πληροφορίες, σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Δανία, οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην κοινωνική ζωή τους.

Ορισμένες κυβερνήσεις φαίνονται απρόθυμες να επισημοποιήσουν αυτά τα μέτρα  λόγω πιθανής αντίδρασης της κοινωνίας, αλλά φέρονται να είναι πρόθυμες να βάλουν τους εργοδότες να τα απαιτήσουν. Οι Financial Times ανέφεραν την Τρίτη ότι ορισμένες βρετανικές εταιρείες ετοιμάζονται να υιοθετήσουν συμβάσεις εργασίας «χωρίς εμβόλιο, δεν έχει δουλειά», κάτι που φαίνεται να έχει την σιωπηρή έγκριση της Downing Street.

Ωστόσο ορισμένες πτυχές της άρνησης του εμβολιασμού στην Ινδονησία, αφορούν την εθνική τους πραγματικότητα. Μέρος της ανησυχίας του κοινού προέρχεται από την άρνηση της κινεζικής εταιρείας Sinovac Biotech να αποκαλύψει τα συστατικά του εμβολίου της. Η Ινδονησία μέχρι στιγμής βασίζεται στο εμβόλιο CoronaVac της Sinovac , αν και άλλα όπως της AstraZeneca και της Pfizer αναμένεται να είναι σύντομα διαθέσιμα. Μερικοί άνθρωποι στο μεγαλύτερο μουσουλμανικό έθνος του κόσμου, φοβούνται ότι το κινεζικό εμβόλιο μπορεί να περιέχει ζελατίνη χοίρου ως σταθεροποιητή, και επομένως θα ήταν ασυμβίβαστο με το Ισλάμ.

Αυτοί οι φόβοι αντιμετωπίστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, όταν το θρησκευτικό συμβούλιο Ulema ανακήρυξε το εμβόλιο halal. Μετά από επίσκεψη στο εργοστάσιο της Sinovac, οι ειδικοί δέχτηκαν τις διαβεβαιώσεις της ότι το εμβόλιο δεν περιέχει συστατικά από χοίρους.

Σχόλιο sarcastictruth 

«Μερικοί άνθρωποι στο μεγαλύτερο μουσουλμανικό έθνος του κόσμου, φοβούνται ότι το κινεζικό εμβόλιο μπορεί να περιέχει ζελατίνη χοίρου ως σταθεροποιητή, και επομένως θα ήταν ασυμβίβαστο με το Ισλάμ.» Βέβαια, ας επικεντρωθούμε σε έναν ανόητο θρησκευτικό λόγο για να γελοιοποιήσουμε τους «αρνητές» και ας αγνοήσουμε τον πραγματικό λόγο γιατί μερικοί άνθρωποι αντιτίθενται σε αυτά τα εμβόλια: 1) Είναι βιαστικά και δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς και άρα κανείς δεν ξέρει ποιες άμεσες ή μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να προκύψουν από τον εμβολιασμό. Από όσο γνωρίζουμε, κάποιος που κάνει το εμβόλιο θα μπορούσε πολύ εύκολα να καταλήξει ανάπηρος. 2) Οι κατασκευαστές δεν φέρουν καμία ευθύνη πράγμα που υπονομεύει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στα εμβόλια. 3) Οι άνθρωποι είναι δύσπιστοι γιατί το εμβόλιο προωθείται τόσο έντονα, για έναν ιό που έχει ποσοστό επιβίωσης 98% -99,8%, πράγμα που υπονοεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι «είναι για να σωθούν ζωές».

Σχόλια