Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ιωαννίδης: «Ας σοβαρευτούμε, θα τρελαθούμε αν ακολουθήσουμε τις μεταλλάξεις του ιού!»


Μια άκρως ενδιαφέρουσα τοποθέτηση για τις μεταλλάξεις έκανε ο επιστήμονας Γιάννης Ιωαννίδης μιλώντας στην εκπομπή «Αντιθέσεις» με τον Γιώργο Σαχίνη στο ΚΡΗΤΗ TV. Μεταξύ άλλων τόνισε τα ακόλουθα:


«Οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι ιοί κάνουν μεταλλάξεις αλλά ο κορωνοϊός πολύ λιγότερες. Παρόλα αυτά υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μεταλλάξεις. Θα τρελαθούμε πλήρως αν ακολουθήσουμε την διαδικασία οι μεταλλάξεις αυτές να διοχετεύονται μέσα στα ΜΜΕ. Καταλαβαίνω ότι γίνει ένα ενδιαφέρον …σπορ και πολλοί δημοσιογράφοι έχουν βρει δουλειά με τις μεταλλάξεις. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες. Υπάρχει ψωμί για …δημοσιογραφία του τρόμου για πολλές δεκαετίες αν το ακολουθήσουν αυτό αλλά καλό είναι να σοβαρευτούμε. Στην Ελλάδα που γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για την γενετική αποτύπωση του ιού έχουμε καταγράψει πολλές μεταλλάξεις. Είναι επικίνδυνες; Απαντάω. Τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πενιχρά για να μας πουν αν μια μετάλλαξη διαδίδεται περισσότερο ή αν είναι πιο θανατηφόρα. Αν είχαμε πολύ μεγάλες διαφορές θα μπορούσαμε να το πούμε με μεγάλη εμπιστοσύνη αλλά με τις διαφορές που έχουμε τώρα, η αβεβαιότητα γύρω από αυτές τις εκτιμήσεις είναι πολύ μεγάλη».

Ο κ. Ιωαννίδης πρόσθεσε και τα ακόλουθα:


«Η εξέλιξη των ιών μέσα από παραλλαγές και μεταλλάξεις είναι μια φυσική διαδικασία. Ο κορωνοϊός δεν είναι …πρωταθλητής σε αυτό το άθλημα. Η ινφλουέντζα είναι ο φόβος και ο τρόμος στην ικανότητα της να μεταλλάσσεται και γι’ αυτό κάθε χρόνο προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα νέο εμβόλιο και κάθε χρόνο αυτό το εμβόλιο πιάνει 30%, 40%, 50%, αν είμαστε τυχεροί. Στην περίπτωση του κορωνοϊού δεν έχουμε φθάσει αυτό το σημείο. Μπορεί να το φθάσουμε. Μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και μπορούμε να ξανά σχεδιάσουμε εμβόλια που να πιάνουν διαφορετικές μεταλλάξεις. Το κάνουμε αυτό με τη γρίπη πρακτικά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η τεχνολογία μπορεί να αντεπεξέλθει. Θα πρότεινα, ναι μεν η επιστημονική κοινότητα να παρακολουθεί την επικράτηση διαφόρων στελεχών και πως εξελίσσονται. Αλλά παρακαλώ να φύγει αυτό το κομμάτι από την τροφοδότηση τρόμου και πανικού που γίνεται στην ευρύτερη κοινότητα. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες μεταλλάξεις. Είναι ο πανεύκολος τρόπος για να τρελαθούμε όλοι. Είναι μέσα στη φυσική διαδικασία της πανδημίας και είναι λογικό να συμβεί αυτό. Δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε».

Σχόλια