Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Προωθώντας την «ιερότητα» του διπτύχου «Μαύρος και Εβραΐος» στη νεολαία

Πάνω από 170 διασημότητες των ΗΠΑ συμμετέχουν στη συμμαχία των Μαύρων-Εβραίων.

Ο στόχος της οργάνωσης είναι να συνεργαστεί για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και του ρατσισμού στη βιομηχανία του θεάματος.

Τον Μάρτιο 56 χρόνια θα έχουν παρέλθει από τότε που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ και ο Ραββίνος Αβραάμ Τζόσουα Χέσελ ένωσαν τα χέρια και διαδήλωσαν στη πορεία για τα πολιτικά δικαιώματα, από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα.

Ωστόσο στα χρόνια που μεσολάβησαν οι σχέσεις μεταξύ των Μαύρων και των Εβραίων είχαν γίνει τεταμένες και με την άνοδο του αντισημιτισμού στην Αμερική καθώς και τον συνεχιζόμενο θεσμικό ρατσισμό ενάντια στους μαύρους Αμερικανούς, την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 170 μαύροι και Εβραίοι που εργάζονται στη βιομηχανία του θεάματος, υπέγραψαν την εναρκτήρια δήλωση ενότητας για την Συμμαχία Black-Jewish Entertainment Alliance.

Στόχος της οργάνωσης είναι να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και του ρατσισμού στη βιομηχανία, και έχει υπογραφεί από μεγάλα ονόματα και των δύο κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Tiffany Haddish, Jason Alexander, Nick Cannon, Mayim Bialik, Billy Porter και Gene Simmons.

Σε μια δήλωση, ο Aaron Bay-Schuck, συμπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Warner Records, δήλωσε: «Οι μαύρες και οι εβραϊκές κοινότητες, που έχουν μακρά ιστορία υποστήριξης και συνεργασίας, είναι πολύ ισχυρότερες όταν είμαστε ενωμένοι για την καταπολέμηση του μίσους. Αυτή η Συμμαχία θα υψώσει τις φωνές του κόσμου του θεάματος, που μπορούν να βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει καλύτερα τις αιτίες, τις εκδηλώσεις και τις επιπτώσεις του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, διασφαλίζοντας ότι η βιομηχανία μας κάνει αυτό που της αναλογεί για να είναι μια φωνή ελπίδας, ενότητας και ίασης στη χώρα μας. »

Η ίδια η δήλωση ενότητας έχει ως εξής:

«Αναγνωρίζουμε ότι οι μαύρες και οι εβραϊκές κοινότητες έχουν μια κοινή ιστορία υποτέλειας και δίωξης.

Αναγνωρίζουμε ότι η μαύρη κοινότητα στην Αμερική αντιμετώπισε μια ιστορία ρατσισμού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ενώ η εβραϊκή κοινότητα αντιμετωπίζει επί του παρόντος επίπεδα αντισημιτισμού ρεκόρ, τα οποία επηρεάζουν το αίσθημα του φόβου, της ευπάθειας και της αυτοεκτίμησης και των δύο ομάδων.

Ως μέλη της βιομηχανίας του θεάματος είμαστε εναντίον όλων των μορφών μίσους και δεσμευόμαστε να εργαστούμε για να ενώσουμε τις δύο κοινότητές μας με αλληλεγγύη, να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον στους αγώνες μας και να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση και τα αφηγήματα των άλλων.

Η εβραϊκή κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να μιλά ενάντια στη φυλετική αδικία και να εργάζεται για να επιφέρει την αλλαγή, ενώ η μαύρη κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να μιλάει ενάντια σε όλες τις μορφές αντισημιτισμού.

«Στο πνεύμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, του ραββίνου Αβραάμ Χέσελ, και των πολλών μαύρων και Εβραίων που αγωνίστηκαν μαζί για τα πολιτικά δικαιώματα, συναντιόμαστε για να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον στον αγώνα ενάντια στο μίσος και τη μισαλλοδοξία.

Σύμφωνα με τα λόγια του αείμνηστου Τζον Λιούις,« Είμαστε μια ανθρωπότητα, μια οικογένεια, η ανθρώπινη οικογένεια, και αυτό που επηρεάζει έναν από εμάς, μας επηρεάζει όλους ».

Η Εβραία ηθοποιός και παραγωγός Mayim Bialik ανέφερε στη Jerusalem Post μέσω email: «Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε πολύ περισσότερο τα μοτίβα του συστημικού ρατσισμού και τη ζημιά που προκαλείται σε όλους μας όταν κάποιος υποτιμάται. Οι εικόνες που βλέπουμε στα μέσα ενημέρωσης έχουν σημασία. Αυτό που παρουσιάζουμε ως βιομηχανία έχει την ικανότητα να αντανακλά αξίες καλοσύνης και στοχασμού.»

«Ο ρατσισμός είναι ρατσισμός είναι ρατσισμός. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα », δήλωσε η Ισραηλινή ηθοποιός και ακτιβίστρια Noa Tishby στην Post σε μια συνέντευξη μέσω Zoom. «Νομίζω ότι αυτή η Συμμαχία είναι απολύτως κρίσιμη. Για τους Αμερικανούς Εβραίους · για τους Ισραηλινούς Εβραίους στην Αμερική, να βλέπουν το χάσμα μεταξύ των Εβραίων και της αφροαμερικανικής κοινότητας στην Αμερική, ήταν απολύτως θλιβερό. Αναιρεί τα πολλά χρόνια συμμαχίας που έγραψε ο Theodore Herzl στο βιβλίο του Altneuland του 1902, το οποίο μιλούσε για την αφρικανική αυτοδιάθεση και την καταπολέμηση κάθε ρατσισμού. Μίλησε από τότε ακόμη , ότι να κρίνονται οι μαύροι βάσει του χρώματος του δέρματός τους ήταν λάθος. Περισσότερο προοδευτικό από αυτό; Δεν υπάρχει. »

Οι ρίζες του ακτιβισμού της Tishby απλώνονται βαθιά, και διερευνώνται στο βιβλίο της που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο με τίτλο «Ισραήλ: Ένας απλός οδηγός για την πιο παρεξηγημένη χώρα στη Γη». Αφηγείται μια ιστορία στο βιβλίο της για το πώς το 1956 ο παππούς της έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος που στάλθηκε στην ήπειρο της Αφρικής – στην τότε Χρυσή Ακτή, τώρα Γκάνα.

«Είδε τα αφρικανικά έθνη ως συγγενείς», είπε η Tishby. «Αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία τους και ενάντια στο ρατσισμό, όπως εμείς οι Εβραίοι. Μεγάλωσα με αυτό το ήθος.»

Ο Βρετανός γεννημένος στο Λος Άντζελες Markell Casey, ανώτερος διευθυντής του Pulse Music Group, είπε: «Αυτή η Συμμαχία είναι κάτι που μου αρέσει πολύ σε πολλά επίπεδα».

Ο Κέισι έχει φίλους στη βιομηχανία που είναι Εβραίοι και είχε συνομιλίες για τους μαύρους και τους Εβραίους, ιδίως μετά τις καλοκαιρινές διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία ενός άοπλου μαύρου, του Τζορτζ Φλόιντ, από έναν λευκό αστυνομικό.

«Άκουσα μερικά συγκλονιστικά πράγματα», είπε ο Κέισι. «Περίεργα πράγματα λέγονται για τους Εβραίους και αυτό μου θύμισε τους Χούτου και τους Τούτσι [κατά τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994], όπου οι άνθρωποι ήταν αποκτηνωμένοι και ένιωθα ότι αυτό συνέβαινε ξανά. Σκέφτηκα, ότι ως άνθρωπος πρέπει να αμφισβητήσω αυτά τα πράγματα σε μια σφαίρα όπου έχω μια μικρή επιρροή και απλά χρησιμοποιώ τη στιγμή για να εκπαιδεύσω τους ανθρώπους. »

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για τη Συμμαχία αυτή τη στιγμή γιατί «δεν υπάρχει πλέον αντικειμενική αλήθεια και νομίζω ότι τώρα αυτό διαπερνά τους μαύρους και τους Εβραίους. Πρέπει να σταθούμε ως κοινωνία και να πούμε, «Όχι. Οι Εβραίοι δεν εφηύραν το εμπόριο σκλάβων και οι Εβραίοι δεν σκοτώνουν τα παιδιά τους. Αυτό που λέει ο Louis Farrakhan δεν είναι αλήθεια. »

Ο Κέισι πιστεύει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για όσους βρίσκονται στη βιομηχανία να ηγηθούν αυτής της υποχρέωσης.

«Νομίζω ότι είμαστε ηγέτες», είπε. «Σε ορισμένες περιπτώσεις είμαστε διαμορφωτές γνώμης και έχουμε πλατφόρμες που μπορούν να επηρεάσουν πολλά μικρά παιδιά».

Συζητώντας για τις δικές της εμπειρίες αντισημιτισμού και ρατσισμού, η Bialik είπε: «Ως άτομο που επισκέπτεται τακτικά την οικογένειά μου στο Ισραήλ, ανεξάρτητα από τις πολιτικές μου τάσεις ή τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις μου ότι είμαι αριστερή, συνεχίζω να βιώνω τις πιο φρικτές κατηγορίες προς εμένα και τους δικούς μου άνθρωπους, απλά επειδή είμαστε Εβραίοι. Το μίσος που μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν για τους Εβραίους φαίνεται εκτός πραγματικότητας σε πολλές περιπτώσεις. Ο έφηβος γιος μου έχει βιώσει αντισημιτισμό σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Με συντρίβει που βιώνει το μίσος και κάνω ό, τι μπορώ για να του το πλαισιώσω».

Η Tishby είπε επίσης ότι βιώνει μεγάλο αντισημιτισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «και μάλλον θα τον βιώσω ακόμη περισσότερο όταν βγει το βιβλίο μου.Τι μπορώ να κάνω; Θα προσπαθήσω να μην είμαι πολύ στο Twitter. »

Ο Κέισι είπε ότι έχει αντιμετωπίσει ρατσισμό σε διάφορες φάσεις της ζωής του, απλώς και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματος του.

«Αλλά ο μπαμπάς μου πάντα μου έλεγε να μην είμαι ποτέ θύμα.»

Πρόσθεσε ότι έχει επίσης βιώσει «αντίστροφο ρατσισμό, όπου οι άνθρωποι μου λένε,« Είσαι πολύ εύγλωττος. Δεν το περίμενα πραγματικά από κάποιον σαν εσένα» και δεν ξέρω τι εννοούν με το « κάποιον σαν κι εμένα ».»

Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η ίαση θα έρθει προσκαλώντας «[οι μαύροι και οι Εβραίοι] ο ένας τον άλλον στους χώρους μας, ώστε να μπορούμε να μοιραστούμε και να κατανοήσουμε τη διαδρομή του άλλου: Οι πόνοι μας, οι επιτυχίες μας, οι αγώνες μας, οι θρίαμβοι μας. Και η κατανόηση των ιστοριών μας. »

Η Συμμαχία έχει ήδη πολλά τέτοια προγράμματα. Στις 17 Φεβρουαρίου, θα φιλοξενήσει ένα πάνελ με τίτλο «Ποικιλόμορφες φωνές: Μεγαλώνοντας σαν Μαύροι και Εβραίοι», και στις 22 και 23 Φεβρουαρίου θα υπάρξει ένα πάνελ με τίτλο, «Ενωμένοι μέσω της μουσικής: Μια συζήτηση για τη συνεργασία των Μαύρων και των Εβραίων ανά τα χρόνια». Η επιτροπή θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Gene Simmons και Sharon Osbourne.

Η Tishby δήλωσε ότι: «Η ύπαρξη ισχυρών φωνών στις μαύρες και τις εβραϊκές κοινότητες της βιομηχανίας του θεάματος είναι εξαιρετικά σημαντική. Ανυπομονώ να είμαι η καλύτερη φίλη της Tiffany Haddish (σ.ι. ο πατέρας της Tiffany Haddish είναι της φυλής Δαν) . »

Πηγή



Σχόλια