Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Το Ισραήλ ηγείται στην έρευνα και ανάπτυξη τσιπ

Μετά την Google, και η Amazon θα αναπτύξει το νέο της τσιπ στο Ισραήλ.


Η κούρσα των τσιπ έχει ξεκινήσει και η ισραηλινή έρευνα και ανάπτυξη έχει αναλάβει την ανάπτυξή τους. Η Amazon εξαγόρασε το 2015 την ισραηλινή startup Annapurna Labs για να ηγηθεί στην ανάπτυξη των τσιπ...

Καθώς η έλλειψη τσιπ δεσπόζει στην επικαιρότητα, οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν αρχίσει να κατευθύνουν πόρους μαζικά στο Ισραήλ για να πρωτοστατήσουν στο επόμενο κύμα της παγκόσμιας ανάπτυξης τσιπ. Η Intel συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στην ισραηλινή έρευνα και ανάπτυξη τσιπ, και πιο πρόσφατα η NVIDIA η οποία στηρίζεται στην εξαγορά της ισραηλινής εταιρείας Mellanox. Σύντομα θα προστεθούν η Google και η Microsoft , οι οποίες έχουν επίσης ανακοινώσει τα σχέδια τους για τη ίδρυση τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης τσιπ στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, το νέο τσιπ της Amazon θα αναπτυχθεί επίσης στο ισραηλινό της κέντρο έρευνας και ανάπτυξης .

Εξαγορά 350 εκατ. δολαρίων για τη γέννηση ενός νέου τσιπ.

Με βάση ένα ρεπορτάζ του The Information, η Amazon σχεδιάζει να αναπτύξει ανεξάρτητα ένα νέο τσιπ δικτύωσης για τους διακομιστές της - τόσο για ενδοεταιρική χρήση όσο και ως μέρος των υπηρεσιών cloud της Amazon Web Services. Το νέο τσιπ δικτύωσης θα αναπτυχθεί από το ισραηλινό τμήμα της Amazon, το οποίο βασίζεται στην εξαγορά της ισραηλινής startup Annapurna Labs το 2015 έναντι 350 εκατ. δολαρίων.

Το σχεδιαζόμενο τσιπ που αναπτύσσει η Amazon στο Ισραήλ θα βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων που φράζουν τη δική της δικτυακή υποδομή, καθώς και στην επιτάχυνση της δικτυακής κίνησης. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι επί του παρόντος, η Amazon αναπτύσσει διακόπτες για τους διακομιστές της ενδοεταιρικά. Ωστόσο, τα τσιπ που τροφοδοτούν τους διακόπτες παράγονται από την Broadcom. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην κατάργηση του «μεσάζοντα», στην προκειμένη περίπτωση της Broadcom, προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών. Η Amazon θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του νέου τσιπ για να προσφέρει στους πελάτες της ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων επεξεργασίας, όπως ο προγραμματισμός ML, ο οποίος προηγουμένως βασιζόταν στα τσιπ GAUDI της Intel.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Amazon καινοτομεί στην ανάπτυξη των τσιπ της. Η Amazon είχε προηγουμένως αναπτύξει το τσιπ για τα έξυπνα ηχεία της σε συνεργασία με τον ταϊβανέζικο γίγαντα τσιπ MediaTek, λανσάροντας μάλιστα ένα από κοινού αναπτυγμένο τσιπ επεξεργασίας ML με την ονομασία Trainium τον περασμένο Δεκέμβριο. Επιπλέον, η Annapurna Labs είχε αναπτύξει τις σειρές Graviton και Inferentia.

Οι γίγαντες λογισμικού και των υπηρεσιών cloud κατασκευάζουν τώρα το δικό τους hardware

Η είδηση σχετικά με το τσιπ που αναπτύσσεται στο Ισραήλ συνέπεσε με τις μαζικές προσλήψεις της Amazon στη χώρα, η οποία ανακοίνωσε πριν από 6 μήνες ότι σχεδιάζει να προσλάβει 150 νέους υπαλλήλους στo ισραηλινό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης - με έμφαση στους σχεδιαστές τσιπ.

Όπως αναφέραμε, δεν είναι μόνο η Amazon που εμπιστεύεται την ισραηλινή έρευνα και ανάπτυξη τσιπ.  Η εταιρεία είναι μια από τις κορυφαίες που έχουν επενδύσει στο Ισραήλ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα αναφέραμε ότι η Google επιχειρεί να αναπτύξει τσιπ, προσλαμβάνοντας ένα πρώην στέλεχος της Intel (τον Uri Frank) για να ηγηθεί του νέου ισραηλινού της κέντρου έρευνας και ανάπτυξης. Μετά την Amazon και την Google ο οποίες προστέθηκαν στους άλλους γίγαντες κατασκευής τσιπ που επιλέγουν την ισραηλινή έρευνα και ανάπτυξη, είναι αδύνατο να αγνοηθεί η αναπτυσσόμενη ηγετική θέση του Ισραήλ στην παγκόσμια βιομηχανία τσιπ.

Ταυτόχρονα, βλέπουμε όλο και περισσότερες νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις να αναπτύσσονται λόγω αυτής της νέας παγκόσμιας εμπιστοσύνης στην ισραηλινή έρευνα και ανάπτυξη τσιπ, όπως η νέα νεοφυής επιχείρηση Xsight Labs, η οποία αναπτύσσει διακόπτες  για διακομιστές και η οποία συμπτωματικά ιδρύθηκε από τον ίδιο επιχειρηματία που ίδρυσε την Annapurna Labs ,  τον Avigdor Willenz.

Πηγή

*******



Το Tech - Career συνεχίζει να ευδοκιμεί παρά την πανδημία και επιτρέπει στους νέους Ισραηλινούς Αιθιοπικής καταγωγής (σ.ι. Γνωστοί και ως Beta Israel και είναι επισήμως αναγνωρισμένοι ως φυλή Δαν) να επωφεληθούν από υψηλής ποιότητας τεχνολογική κατάρτιση και να ξεκινήσουν την πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία τους στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ, μειώνοντας τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες της ισραηλινής κοινωνίας. Το Tech - Career ανακοινώνει με υπερηφάνια ότι η Ισραηλινή Αρχή Καινοτομίας ενέκρινε το αίτημα μας για την επείγουσα εκπαίδευση και πρόσληψη υποψηφίων και θα υποστηρίξει την εκπαίδευση 160 σπουδαστών το 2021!

[...] 

Τέσσερις απόφοιτοι του Tech- Career έκαναν αίτηση για το ανταγωνιστικό πρόγραμμα Our Generation Speaks όπου αναδυόμενοι ηγέτες δημιουργούν επιχειρήσεις μεγάλου αντίκτυπου. Ελπίζουμε ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς θα συμμετέχει στο φετινό πρόγραμμα. Τα τελευταία δύο χρόνια δύο απόφοιτες του Tech-Career συμμετείχαν στο Our Generation Speaks, η Michal Aimelak και η  Orly Elazar.(σ.ι. Ολόκληρο στα αγγλικά εδώ. Για το πρόγραμμα Our Generation Speaks δείτε εδώ



****************

Δείτε και: 

Σαμπάτ στο Νταβός

Σχόλια