Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Διαβατήρια εμβολιασμού: Συμφωνία ορόσημο μεταξύ Ισραήλ και Μπαχρέιν




Το Ισραήλ και το Μπαχρέιν κατέληξαν την Πέμπτη στην πρώτη -όπως το Ισραήλ την αποκαλεί- διμερή συμφωνία στον κόσμο για την αμοιβαία αναγνώριση των διαβατηρίων εμβολιασμού COVID-19, χωρίς να απαιτείται καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από την μία χώρα στην άλλη, όπως δήλωσε ένας Ισραηλινός διπλωμάτης που συμμετείχε στη σφυρηλάτηση της συμφωνίας.

«Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καταστεί δυνατή η κυκλοφορία των ανθρώπων μεταξύ αυτών των χωρών», δήλωσε ο Ilan Fluss, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ. «Πολλές χώρες σκέφτονται τα τεστς, αλλά αυτό δεν αρκεί». 

Το Ισραήλ, μία από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο, είναι ο κύριος υποστηρικτής των διαβατηρίων εμβολιασμού (έντυπα ή ψηφιακά πιστοποιητικά που επιβεβαιώνουν ότι ένα άτομο εμβολιάστηκε κατά του COVID-19) και υποστηρίζει ότι αυτά είναι το κλειδί για το άνοιγμα των οικονομιών, όσον αφορά τον τουρισμό και τα επαγγελματικά ταξίδια. Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν αντιδράσεις καθώς τα διαβατήρια θεωρούνται ότι παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή και τις πολιτικές ελευθερίες.

Στο Ισραήλ και το Μπαχρέιν, τα διαβατήρια εμβολιασμών θα είναι εντελώς ψηφιακά:  ένας κωδικός QR θα βρίσκεται στο τηλέφωνό του χρήστη, ο οποίος θα αναγνωρίζεται από τον έλεγχο διαβατηρίων και των δύο χωρών, δήλωσε ο Fluss. Τα διαβατήρια θα περιέχουν μόνο πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό για τον COVID-19. Δεν θα συμπεριληφθούν προσωπικά υγειονομικά αρχεία .

Το Ισραήλ θα αναγνωρίζει τα διαβατήρια εμβολιασμού του Μπαχρέιν όχι μόνο κατά την είσοδο στην χώρα, αλλά θα τους δίδει πρόσβαση και στο εγχώριο ισραηλινό «πράσινο διαβατήριο», το οποίο επιτρέπει στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 ή έχουν αναρρώσει από τον ιό, να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, γυμναστήρια, θέατρα και άλλους χώρους.

Το Ισραήλ χορηγεί επίσης «πράσινο διαβατήριο» διάρκειας 48 ωρών μετά από αρνητικό τεστ, στους πολίτες που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι δήλωσε ότι το Ισραήλ θα καταλήξει σε παρόμοιες συμφωνίες και με άλλες χώρες εντός των επομένων ημερών. Το Ισραήλ βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες για την αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών εμβολιασμού. Οι ΗΠΑ αποτελούν πρόκληση για το Ισραήλ επειδή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους είναι συχνά χειρόγραφα και δεν αποθηκεύονται κεντρικά σε ψηφιακή μορφή.

Η συμφωνία με το Μπαχρέιν, το οποίο καθιέρωσε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ πέρυσι, ανοίγει το δρόμο για νέα ταξίδια των Αράβων του Κόλπου στο Ισραήλ, καθώς η χώρα θα ανοίξει σταδιακά για τους ξένους επισκέπτες στα τέλη Μαΐου, ξεκινώντας με τα τουριστικά γκρούπ. 

Το Ισραήλ αναγνωρίζει επί του παρόντος μόνο τα εμβόλια των Pfizer-BioNtech και Moderna, και όχι τα άλλα εμβόλια που διατίθενται στο Μπαχρέιν, και αναζητά μια λύση για να επιτρέψει σε όλους τους πολίτες του Μπαχρέιν να εισέλθουν μόλις ανοίξει ξανά η χώρα.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει μονομερώς τα ισραηλινά πιστοποιητικά εμβολιασμού προσπαθώντας να προσελκύσουν Ισραηλινούς τουρίστες χωρίς να απαιτείται καραντίνα, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές οι χώρες έχουν επίσης ανακοινώσει προσπάθειες για τη σύναψη διμερών ταξιδιωτικών συμφωνιών, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την εφαρμογή των διαβατηρίων εμβολιασμού για τα ενδοκοινοτικά ταξίδια, στα μέσα Ιουνίου.


*************************

Σχόλια