Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Η DARPA σκοπεύει να τερματίσει τις πανδημίες για πάντα


Επιστήμονες του Πενταγώνου που εργάζονται στη DARPA, δημιούργησαν ένα μικροτσίπ που θα εισάγεται κάτω από το δέρμα και θα ανιχνεύει τον COVID-19 πρωτού εμφανιστούν συμπτώματα καθώς και ένα επαναστατικό φίλτρο που μπορεί να απομακρύνει τον ιό από το αίμα όταν συνδέεται με ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης.

Η DARPA εργάζεται εδώ και χρόνια  πάνω στην πρόληψη και τον τερματισμό των πανδημιών.


Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι πολλές από τις καινοτομίες που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού κάποτε ήταν σκοτεινά έργα χρηματοδοτούμενα από το Πεντάγωνο, με σκοπό την προστασία των στρατιωτών από μεταδοτικές ασθένειες και βιολογικά όπλα. Το σωτήριο εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ, οφείλεται σε αυτά τα προγράμματα. Για να μάθουμε περισσότερα, συναντηθήκαμε με τον άνδρα που ηγείται της ταχείας προσπάθειας εμβολιασμού, τον απόστρατο συνταγματάρχη Matt Hepburn ο οποίος είναι στρατιωτικός λοιμωξιολόγος και δούλευε για χρόνια στη μυστικοπαθή Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) , πάνω σε τεχνολογίες που ελπίζει ότι θα εξασφαλίσουν ότι ο COVID-19 θα είναι η τελευταία πανδημία. 



Δρ. Matt Hepburn: Αν θέλουμε να λέμε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο ξανά, θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα την επόμενη φορά.

Πριν από οκτώ χρόνια, ο Δρ Hepburn προσλήφθηκε από την DARPA.

Δρ Matt Hepburn: Ο διευθυντής της DARPA ήταν πολύ ξεκάθαρος. «Η αποστολή σας είναι να εξαλείψετε τις πανδημίες». 

Bill Whitaker: Ακούγεται αδύνατο.

Δρ Matt Hepburn: Φυσικά, και αυτή είναι η ομορφιά των προτύπων της DARPA. Προκαλούμε την ερευνητική κοινότητα να βρει λύσεις που μπορεί να ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία. Και είμαστε πολύ πρόθυμοι να ρισκάρουμε με επενδύσεις υψηλού κινδύνου οι οποίες ενδέχεται να μην αποδώσουν. Αλλά αν το κάνουν, μπορούμε να μεταμορφώσουμε εντελώς το τοπίο.

Η DARPA γεννήθηκε πάνω από 60 χρόνια πριν, αφότου ο Πρόεδρος Eisenhower εξεπλάγη όταν η Ρωσία εκτόξευσε τον πρώτο δορυφόρο «Sputnik» σε τροχιά.

Ο σκοπός που ορίστηκε για την DARPA ήταν ένας και μοναδικός: να αποφευχθούν οι εκ νέου εκπλήξεις όπως αυτή. Έτσι, ο Δρ Hepburn βρίσκει ακαδημαϊκούς, εταιρείες, εφευρέτες που εργάζονται σε γκαράζ - και τους ωθεί να παραδώσουν (το προϊόν).

Δρ. Matt Hepburn: Δεν λέμε, «Εντάξει, αυτό είναι το πρόβλημά μας. Εδώ είναι η κενή επιταγή σας. Ελάτε σε εμάς μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια, για να δούμε τι κάνατε».

Bill Whitaker: Είστε από πάνω τους. 

Dr. Matt Hepburn: Το αποκαλούμε ενεργή διαχείρηση του προγράμματος. Οκ;  (ΓΕΛΙΟ)

Ο Δρ Hepburn μας έδειξε μερικά τρέχοντα προγράμματα και κάποια ακούγονται σαν να βγήκαν από ένα επεισόδιο του «Star Trek».  Σκεφτείτε ένα πλοίο όπως το USS Theodore Roosevelt όπου πέρυσι 1.271 μέλη του πληρώματος βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Τι θα συνέβαινε αν όλοι οι επιβάτες του πλοίου παρακολουθούσαν την υγεία τους με αυτό το υποδερμικό εμφύτευμα, που τώρα βρίσκεται στα τελικά στάδια δοκιμής του;  Δεν είναι κάποιο τρομακτικό κυβερνητικό μικροτσίπ που θα παρακολουθεί κάθε σας κίνηση, αλλά ένα τζελ σαν οργανικός ιστός που έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει συνεχώς το αίμα σας.

Δρ Matt Hepburn: Είναι ένας αισθητήρας.

Bill Whitaker: Αυτό το μικροσκοπικό πράσινο πράγμα εκεί;

Δρ Matt Hepburn: Αυτό το μικροσκοπικό πράσινο πράγμα εκεί, το βάζετε κάτω από το δέρμα σας και  σας λέει είναι ότι υπάρχουν χημικές αντιδράσεις στο σώμα και αυτό το σήμα σημαίνει ότι θα έχετε συμπτώματα αύριο.

Bill Whitaker: Ουάου. Υπάρχει ένας.. ένας πραγματικός πομπός σε αυτό.

Δρ Matt Hepburn: Ναι. Είναι σαν την φωτεινή ένδειξη «έλεγχου του κινητήρα».

Bill Whitaker: Ελέγξτε αυτόν τον ναύτη πριν μολύνει άλλους ανθρώπους;

Δρ Matt Hepburn: Σωστά.

Οι ναύτες θα λαμβάνουν το σήμα, έπειτα θα κάνουν επιτόπου αυτοεξέταση αίματος .

Bill Whitaker: Για δες..

Δρ. Matt Hepburn: Μπορούμε να έχουμε αυτές τις πληροφορίες σε τρία έως πέντε λεπτά.

Δρ. Matt Hepburn: Καθώς ο χρόνος της διάγνωσης και της θεραπείας κολοβώνεται, αυτό που κάνετε είναι ότι σταματάτε τη λοίμωξη στην αρχή της.

Ο κορονοϊός έχει μολύνει πάνω από 250.000 υπαλλήλους του Υπουργείου Άμυνας και τους συγγενείς τους σε όλο τον κόσμο. Με τον αριθμό των θανάτων να αυξάνεται, το Πεντάγωνο ξεκίνησε προγράμματα που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.

Δρ Matt Hepburn: Αυτό είναι ένα φίλτρο που μπορείτε να βάλετε σε ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης.

Η «Ασθενής 16», μια σύζυγος στρατιωτικού, βρισκόταν στην ΜΕΘ ετοιμοθάνατη με ανεπάρκεια οργάνων και σηπτικό σοκ όταν έγινε δεκτή σε μελέτη για τον COVID-19 του Υπουργείου Άμυνας. Η οικογένειά της μας επέτρεψε να παρακολουθήσουμε την πειραματική τετραήμερη θεραπεία

Δρ. Gaeta: Σταμάτησε τα φάρμακα veso-active και το σηπτικό σοκ της γιατρεύτηκε. Βλέπουμε επίσης βελτιώσεις στους δείκτες φλεγμονής της. Όλα αυτά είναι θετικά προγνωστικά σημεία.

Bill Whitaker: Το αίμα διέρχεται από εδώ

Δρ Matt Hepburn: Διέρχεται από εδώ

Bill Whitaker: Αφαιρεί τον ιό.

Δρ. Matt Hepburn: Αφαιρεί τον ιό και βάζει πίσω το αίμα.

Μέσα σε λίγες μέρες, η Ασθενής 16 ανάρρωσε πλήρως. Το FDA έχει δώσει στο φίλτρο άδεια για χρήση έκτακτης ανάγκης. Μέχρι στιγμής, οι γιατροί το έχουν χρησιμοποιήσει για τη θεραπεία σχεδόν 300 ασθενών με σοβαρές ασθένειες.



Δρ Joel Moncur: Αυτά είναι όλα τα δείγματα απο νεκροψίες COVID-19 που λάβαμε - από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Η DARPA δεν είναι η μοναδική  υπηρεσία του Πενταγώνου στην πρώτη γραμμή. Ο συνταγματάρχης Joel Moncur, διευθύνει το Κοινό Ινστιτούτο Παθολογίας στην Ουάσινγκτον. Είναι επικεφαλής μιας ελίτ ομάδας ιατρικών ντετέκτιβ, οι οποίοι μελετούν δείγματα ιστών από στρατιώτες και ναυτικούς που έχουν μολυνθεί με παθογόνα σε όλο τον κόσμο. Όπως ο χαλασμένος πνεύμονας ενός πρόσφατου θύματος του COVID-19.

Δρ Joel Moncur: Αυτό είναι κάτι που αποκαλούμε διάχυτη κυψελιδική βλάβη. Και δυσκολεύει πραγματικά την πρόσληψη οξυγόνου στους πνεύμονές τους.

Το παμπάλαιο αποθετήριο του ινστιτούτου, το μεγαλύτερο στον κόσμο, φιλοξενεί δεκάδες εκατομμύρια από δείγματα ιστών που διατηρούνται σε κερί. Αυτός ο βιοϊατρικός θησαυρός ψηφιοποιείται χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Δρ Joel Moncur: Μεταξύ αυτών υπάρχουν δείγματα ιστών από άτομα που πέθαναν από την πανδημία της ισπανικής γρίπης.

Ο Δρ Moncur εξετάζει την τρέχουσα πανδημία με οδηγό το παρελθόν. Η ισπανική γρίπη του 1918 κόστισε περισσότερες ζωές αμερικανών στρατιωτών στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο από όσες χάθηκαν στο μέτωπο. Ο στρατός δεν το ξέχασε ποτέ.

Bill Whitaker: Αυτός είναι από την πανδημία του 1918. Θεέ μου.

Δρ Joel Moncur: Είναι. Και η επιστημονική κοινότητα έπρεπε να καταλάβει γιατί ήταν τόσο θανατηφόρα. Και αυτός ο ιστός ήταν ανεκτίμητος - γιατί μας επέτρεψε να χαρακτηρίσουμε τον ιό σε γενετικό επίπεδο - και από εκεί συνέβησαν κάποια απίστευτα πειράματα που επέτρεψαν την ανακατασκευή του ιού.

Το 2005, οι επιστήμονες του αποθετηρίου ιστών, της Ιατρικής Σχολής Mt. Sinai και του CDC, έγιναν πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο όταν ανέστησαν τον θανατηφόρο ιό του 1918. Τότε ήταν που ο Δρ Τζέιμς Κρόου, ερευνητής λοιμοξιολόγος στο Vanderbilt, εντάχθηκε στην ομάδα. Έψαχνε για επιζώντες της γρίπης του 1918, κυνηγώντας ζωντανά ανθρώπινα αντισώματα - τις πρωτεΐνες που κατασκευάζει το σώμα μας για να καταπολεμά ασθένειες.



Dr. James Crowe: Και ιδού, αν παίρναμε κύτταρα αίματος από αυτούς τους - σχεδόν 100 ετών ανθρώπους, που είχαν ακόμα ανοσοποιητικά κύτταρα που κυκλοφορούσαν στο σώμα τους και είχαν αντιδράσει στη γρίπη του 1918. Ήταν μια από τις στιγμές που απλώς είπα: «Ουάου, αυτό είναι πολύ ισχυρό και ενδιαφέρον». 

Bill Whitaker: Βρήκατε λοιπόν τα αντισώματα σε επιζώντες που είναι σχεδόν 100 ετών ή και περισσότερο. Και μετά;

Δρ Τζέιμς Κρόου: Λοιπόν, μόλις έχουμε τη γενετική αλληλουχία, που είναι η αλληλουχία του DNA, είναι μια σειρά γραμμάτων που κωδικοποιεί το αντίσωμα, ουσιαστικά, έχουμε τη συνταγή για να το ξαναφτιάξουμε. Και... τώρα έχουμε μια φαρμακευτική ουσία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την πρόληψη ή τη θεραπεία αυτής της λοίμωξης.

Ο Δρ Crowe και οι επιστήμονες του CDC μόλυναν πειραματόζωα με τον θανατηφόρο ιό του 1918 και τα θεράπευσαν.

Bill Whitaker: Και τι συνέβη;

Δρ Τζέιμς Κρόου: Λοιπόν, το αντίσωμα, σαν πύραυλος που αναζητά θερμότητα, περιφέρεται μέσα στο ζώο, βρίσκει τον ιό, προσκολλάται στον ιό και τον αδρανοποιεί. Τον σταματάει - στην αρχή του - αφού το κάναμε αυτό, συνειδητοποιήσαμε: «Ουάου, το σώμα σας είναι μια βιβλιοθήκη όλων όσων έχετε δει ποτέ. Τότε αρχίσαμε να σκεφτόμαστε, ως ιατρικοί ερευνητές, ότι θα μπορούσαμε να βρούμε τη θεραπεία για σχεδόν οτιδήποτε είχε προκύψει- στον πλανήτη.
Το 2017, ο Δρ Crowe συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό επιχορήγησης της DARPA για την παραγωγή αντιδότων αντισωμάτων,  αρκετά γρήγορα ώστε να σταματήσει μια πανδημία. Ο Dr. Matt Hepburn περιέγραψε αυτό το πρόγραμμα σε μια ομιλία TED πέρυσι.

Dr. Matt Hepburn σε ομιλία στο Ted Talk: 20.000 δόσεις σε 60 ημέρες. Βασικά, μιλάμε για την ανάπτυξη αντισωμάτων που είναι τόσο αποτελεσματικά ώστε να έχουμε σχεδόν άμεση προστασία μόλις χορηγηθούν και έτσι διακόπτεις τη μετάδοση σε αυτές τις κοινότητες. Αν μπορέσετε να τη διακόψετε, τότε ενδεχομένως να μπορέσετε να αποτρέψετε την πανδημία».

Dr. James Crowe: Όταν είδαμε για πρώτη φορά την πρόσκληση για την επιχορήγηση, νομίζαμε ότι ήταν γελοίο... (ΓΕΛΙΟ) Θα είχαμε αντισώματα σε έξι έως 24 μήνες, πράγμα που θεωρούσαμε ότι ήταν αρκετά θεαματικό. Και... και έβγαλαν την πρόσκληση για 60 ημέρες... και είπαμε, «Αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Dr. Matt Hepburn: Για εμάς, στην DARPA, αν οι ειδικοί γελούν μαζί σου και λένε ότι είναι αδύνατο, είσαι στο σωστό μέρος.

Bill Whitaker: Οπότε πραγματικά κάθεστε εκεί 60 ημέρες; Βάλτε ένα χρονόμετρο...

Dr. Matt Hepburn: Ναι. Λέμε: «Ορίστε τα χρήματά σας. Αλλά εδώ είναι και το χρονόμετρο. Θα κάνουμε μια επίδειξη ικανοτήτων». Ορολογία της αργκό, αλλά αυτό που σημαίνει είναι  δείξτε μας πόσο γρήγορα μπορείτε να πάτε.

Μην σας ξεγελάει αυτό το χαμόγελο, ο Δρ Χέπμπορν είναι σκληρός εργοδότης. Με το χρονόμετρο στο χέρι, έστησε μια προσομοίωση της επιδημίας του ιού Ζίκα. Έδωσε στον Dr. Crowe 28 εκατομμύρια δολάρια και την πρώτη του πρόκληση: να εξετάσει κάθε κύτταρο σε ένα φιαλίδιο αίματος από έναν επιζήσαντα και να βρει μια θεραπεία. Το πέτυχαν, σε 78 ημέρες.

Δρ Τζέιμς Κρόου: Έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε παντού  Α. Και, ξέρετε, ο Ματ μας έβαλε  Γ για την προσπάθεια. Προετοιμαζόμασταν να κάνουμε μια δεύτερη προσομοίωση . Και στη μέση αυτής της διαδικασίας συνέβη ο COVID. Και έτσι η DARPA  μας είπε, «Όχι άλλες προσομοιώσεις. Αυτό είναι αληθινό. Σας χρειαζόμαστε για να δημιουργήσετε αντισώματα για τον COVID».

Η ομάδα του Dr. Crowe στο Vanderbilt μπήκε σε καραντίνα στο εργαστήριο και δούλευε νυχθημερόν για να βρει τα σωτήρια αντισώματα στο αίμα ανθρώπων που επέζησαν από COVID.

Dr. James Crowe: Πρέπει να κάνουμε πειράματα που είναι περίπου σαν να ψάχνουμε βελόνα στα άχυρα. Παίρνουμε το αίμα τους και εξετάζουμε εκατομμύρια κύτταρα.

Δρ Τζέιμς Κρόου: Έχετε μια βιβλιοθήκη ανοσίας στο σώμα σας για οτιδήποτε έχετε δει ποτέ. Έτσι, πρέπει να κοιτάξουμε εντός τους και να βρούμε αυτά που αφορούν τον συγκεκριμένο ιό που μας ενδιαφέρει και να τα βγάλουμε.

Bill Whitaker: Αυτή είναι η βελόνα στα άχυρα.

Δρ Τζέιμς Κρόου: Αυτή είναι η βελόνα, ακριβώς.

Το εργαστήριο του Dr. Crowe παρέδωσε μια θεραπεία αντισωμάτων στη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε 25 ημέρες- χρόνο ρεκόρ. Άλλοι που χρηματοδοτήθηκαν από το κυβερνητικό πρόγραμμα αντιμετώπισης πανδημίας κατέρριψαν επίσης το όριο των 60 ημερών του Matt Hepburn, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας βιοτεχνολογίας AbCellera, που συνεργάζεται με την Eli Lilly και τη Regeneron, που χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του προέδρου Τραμπ.

Δρ Τζέιμς Κρόου: Αυτή είναι η νέα κανονικότητα. Θα είναι 60 ημέρες από εδώ και πέρα.

Λοιπόν, όχι ακόμα - επί του παρόντος, τα αντισώματα καλλιεργούνται σε ένα βιοαντιδραστήρα όπως αυτός που βρίσκεται σε αυτό το εργοστάσιο ταχείας αντίδρασης του Υπουργείου Άμυνας στη Φλόριντα. Θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να παραχθούν 7.500 δόσεις.

Δρ Τζέιμς Κρόου: Και έτσι - πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν, μπορεί αυτό να γίνει γρηγορότερα;

Ο Δρ Κρόου δοκίμασε με επιτυχία έναν ταχύτερο τρόπο: Το RNA, το γενετικό εργαλείο το οποίο προώθησε η DARPA και το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε χρόνο ρεκόρ. Στο επόμενο ξέσπασμα - το RNA θα επέτρεπε σε εργοστάσια όπως αυτό να παράγουν εκατομμύρια δόσεις την ημέρα.

Δρ Τζέιμς Κρόου: Θα ξεκινούσαμε από... ένα δείγμα αίματος από έναν επιζώντα και θα τελειώναμε με όλα αυτά και θα σας δίναμε μια ένεση με την θεραπεία μέσα σε 60 ημέρες.

Με την υπόσχεση της ταχύτητας, της άμεσης προστασίας και της θεραπείας, ο Δρ Hepburn λέει ότι τα αντισώματα RNA θα μπορούσαν να σταματήσουν μια επόμενη επιδημία όπως αυτή της Wuhan.

Δρ Ματ Χέπμπορν: Αυτό είναι το μέλλον μας. Αυτό είναι το επόμενο βήμα μας.

Bill Whitaker:  Πολύ φιλόδοξο
Dr. Matt Hepburn: Πολύ φιλόδοξο.



Ορισμένοι ερευνητές του Πενταγώνου στοχεύουν υψηλότερα. Με την εξάπλωση νέων επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορονοϊού, ο στρατιωτικός επιστήμονας Δρ Kayvon Modjarrad  δοκιμάζει μια επαναστατική προσέγγιση για να τους σταματήσει όλους.
Dr. Kayvon Modjarrad: Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο όχι μόνο για αυτόν τον ιό, αλλά για ολόκληρη την οικογένεια των κορονοϊών. Αυτός είναι ο πυρήνας του εμβολίου μας. Σχεδιάζουμε την ακίδα έτσι ώστε να μπορούμε να τη συνδέσουμε με αυτή την πρωτεΐνη.

Εάν η ιδέα του, που βρίσκεται τώρα σε κλινικές δοκιμές, αποδειχθεί επιτυχής, ο Δρ Modjarrad λέει ότι σε πέντε χρόνια ένα ενιαίο εμβόλιο θα μπορούσε να νικήσει όλους τους κορονοϊούς: αυτό σημαίνει πολλά κοινά κρυολογήματα, το θανατηφόρο στέλεχος που προκαλεί αυτή την πανδημία και χιλιάδες άλλα.

Bill Whitaker: Σε αυτή τη φάση αποτελεί ένα όνειρο;

Δρ Kayvon Modjarrad: Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία, είναι επιστημονικό γεγονός. Έχουμε τα εργαλεία, έχουμε την τεχνολογία, για να τα κάνουμε όλα αυτά αυτή τη στιγμή.

Μπιλ Γουίτακερ: Και πιστεύετε ότι μπορούμε, κάποια στιγμή, να εμβολιάσουμε τον κόσμο για αυτούς τους φονικούς ιούς.

Dr. Kayvon Modjarrad: Θα είμαστε προστατευμένοι από ιούς που δεν έχουμε δει ή ούτε καν φανταστεί.



Δείτε και:

Η Αμερικανίδα γιατρός Carrie Madej, για το επερχόμενο εμβόλιο και ό,τι θα το συνοδεύει (Ελληνικοί Υπότιτλοι).

Σχόλια