Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Οι κβαντικές κουκκίδες ως ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας για την καταπολέμηση του COVID ‐ 19


Περίπου κάθε 100 χρόνια, όπως συνέβη τους τελευταίους δύο αιώνες, αντιμετωπίζουμε μια πανδημία γρίπης, η οποία καθιστά αναγκαία την καταπολέμηση ενός νέου στελέχους του ιού.

Ως αποτέλεσμα του νέου κορονοϊού (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο - κορονοϊός τύπου 2 [SARS-CoV-2]) που ξέσπασε τον Ιανουάριο του 2020, διεξάγονται πολλές κλινικές μελέτες με στόχο την καταπολέμηση ή την πλήρη εξάλειψη της νόσου. 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η ανάπτυξη εξοπλισμού ανίχνευσης της νόσου των κορονοϊών 2019 (COVID-19) ή εμβολίων παραμένει άπιαστη.

Από την άποψη αυτή, η ανάπτυξη αντιιικών νανοϋλικών μέσω επιφανειακής μηχανικής  [Η μηχανική επιφανειών είναι ο υποτομέας της επιστήμης των υλικών που ασχολείται με την επιφάνεια της στερεάς ύλης. Έχει εφαρμογές στη χημεία, τη μηχανολογία και την ηλεκτρολογία (ιδίως σε σχέση με την κατασκευή ημιαγωγών).Οι τεχνικές επιφανειακής μηχανικής χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική, την πυραυλική, την ενεργειακή, την ηλεκτρονική, τη βιοϊατρική, την κλωστοϋφαντουργία, το πετρέλαιο, την πετροχημική, τη χημική, τη χαλυβουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, τις εργαλειομηχανές και τις κατασκευαστικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των οδοστρωμάτων. Οι τεχνικές επιφανειακής μηχανικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος λειτουργικών ιδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών, χημικών, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών, μαγνητικών, μηχανικών, ανθεκτικών στη φθορά και στη διάβρωση ιδιοτήτων στις απαιτούμενες επιφάνειες υποστρώματος. Σχεδόν όλοι οι τύποι υλικών, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων, των κεραμικών, των πολυμερών και των σύνθετων υλικών, μπορούν να επικαλυφθούν σε παρόμοια ή ανόμοια υλικά. Είναι επίσης δυνατό να σχηματιστούν επιστρώσεις από νεότερα υλικά (π.χ. met glass. beta-C3N4),  κ.λπ.]με ενισχυμένη εξειδίκευση μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για την καταπολέμηση αυτού του νέου ιού. 

Οι κβαντικές κουκκίδες (QDs) είναι πολύπλευροι παράγοντες με την ικανότητα να καταπολεμούν/αναστέλλουν τη δραστηριότητα του ιού COVID-19. 

Αυτό το άρθρο εξετάζει αποκλειστικά τον πιθανό ρόλο των QDs ως βιοαισθητήρων και αντιιικών παραγόντων για την εξασθένιση της ιογενούς μόλυνσης.

Λέξεις-κλειδιά : αντιιικά, πανδημία γρίπης, νανοϋλικά, κβαντικές κουκκίδες, SARS-CoV-2

[...]

Οι κβαντικές κουκκίδες (QDs) είναι μικρά, πολυλειτουργικά νανοσωματίδια που μπορούν να χρησιμεύσουν αποτελεσματικά ως βιοαισθητήρες και πιθανοί παράγοντες στόχευσης για ιούς και καρκινικά κύτταρα. 

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το σενάριο, συζητάμε αποκλειστικά τον πιθανό ρόλο των QDs στην άμβλυνση της μόλυνσης COVID-19.


[...]

5. Η μάχη των κβαντικών κουκκίδων κατά του covid-19

Η εφαρμογή των νανοϋλικών στον τομέα της νανοβιοτεχνολογίας φέρνει επανάσταση στις ιατρικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και τη θεραπεία θεραπευτικών ασθενειών. Τα τελευταία χρόνια, αυτά τα νανοϋλικά έχουν χρησιμοποιηθεί για την επιλεκτική απελευθέρωση του φαρμάκου στα κατεστραμμένα κύτταρα ή ιστούς στη θεραπεία του καρκίνου. Ο ρόλος των νανοϋλικών μπορεί επίσης να επεκταθεί σε ιογενείς μολυσματικές ασθένειες, όπως ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), ο ιός ebolavirus και ο ιός SARS-CoV. Τα νανοϋλικά έχουν υψηλή αναλογία επιφάνειας προς όγκο, η οποία τους επιτρέπει να συνδέονται με διάφορα ligands [ουσία που σχηματίζει σύμπλεγμα με ένα βιομόριο για την εξυπηρέτηση βιολογικού σκοπού] στα κύτταρα του ξενιστή και τα καθιστά ανθεκτικά στην προσκόλληση του ιού μέσω πολυδύναμης αλληλεπίδρασης.

Οι "κβαντικές κουκκίδες (QDs)", οι οποίες αποκαλούνται επίσης "νανοϋλικά ημιαγωγών", συνδέονται με ανιχνευτές υψηλού φθορισμού, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για την ανίχνευση και τη μακροχρόνια απεικόνιση με φθορισμό διαφόρων κυτταρικών διεργασιών.

[...]


7. Οι κβαντικές κουκκίδες ως ιικοί βιοσένσορες

[..]

 Εκτός από τα πρόσφατα αναπτυγμένα αντιμικροβιακά νανοϋλικά, τα QDs από γραφίνη και τα QDs από άνθρακα, παρουσιάζουν αυξημένη εφαρμογή για τη βιοανίχνευση μικροβίων και συνεπώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική ιατρική μέθοδος διάγνωσης.

Τα QDs άνθρακα είναι πλέον κυρίαρχοι ανιχνευτές απεικόνισης (χημειοαισθητήρες και βιοαισθητήρες) για την ανίχνευση μικροβίων/βιομορίων.

[..]

Στο παρόν σενάριο, η λοίμωξη COVID-19 εξαπλώνεται ταχέως και η έναρξη των συμπτωμάτων ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Ως εκ τούτου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τον προσδιορισμό νέων διαγνωστικών μεθόδων.

Εν προκειμένω, ο εντοπισμός ή η σύνθεση νέων QDs με βάση τον φθορισμό ή η προσαρμογή οποιουδήποτε από τα προαναφερθέντα QDs μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές στην ανάπτυξη αποτελεσματικών διαγνωστικών μεθόδων για τον COVID-19.


Πηγή


Επίσης, για τις κβαντικές κουκκίδες μια ομάδα με επικεφαλής τους επιστήμονες του MIT έχει παρουσιάσει μια τολμηρή πρόταση όπου ένα ευανάγνωστο ιστορικό εμβολιασμού μπορεί να εγγραφεί στο σώμα.

Η λύση του προβλήματος τήρησης αρχείων, υποστηρίζουν, μπορεί να είναι απλώς μια ένεση μοτίβων αόρατων νανοσωματιδίων κάτω από το δέρμα.

Όπως και οι κωδικοί QR, αυτά τα σχέδια μπορούν να σαρωθούν και να διαβαστούν από smartphones και κάποια μέρα μπορεί να επιτρέψουν στους παρόχους υγείας να αρχειοθετούν και να έχουν πρόσβαση στους προηγούμενους εμβολιασμούς των ασθενών, χωρίς τη φασαρία εξωτερικών αρχείων. [ Το υπόλοιπο άρθρο ΕΔΩ]




.

Σχόλια