Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΗΣ, ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ - Ο Υπασπιστής του Αντιχρίστου ( ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ )




Η φύση του υπασπιστή του Αντιχρίστου


Η φύση του υπασπιστή του Αντιχρίστου είναι ένα ζήτημα το οποίο, χωρίς αμφιβολία , χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και έρευνας.

Και αυτό διότι , αν για τον Αντίχριστο υποστηρίχθηκαν και υποστηρίζονται διάφορες εκδοχές, όπως π.χ. ότι μπορεί να είναι πνεύμα ή σύστημα ή κάτι άλλο , πολύ περισσότερο αυτό συμβαίνει με τον υπασπιστή του , αφού οι σχετικές με αυτόν πληροφορίες είναι και λιγότερες και πιο ασαφείς.

Στην έρευνά μας δεν βρήκαμε κάποιο πατερικό χωρίο , στο οποίο να δηλώνεται με απόλυτη σαφήνεια η φύση του υπασπιστή του Αντιχρίστου.

Ωστόσο , η ανάγνωση των σχετικών αγιογραφικών και πατερικών χωρίων και η ανάλυση των πληροφοριών που περιέχονται σ’ αυτά μας οδηγούν να δεχθούμε πως αυτός θα είναι άνθρωπος.Πιο συγκεκριμένα, αυτό συνάγεται απ’ την συγκριτική παραβολή του προς τους διάφορους μάγους του παρελθόντος , που ήταν και αυτοί άνθρωποι.

Και από την αναφορά πως η επιτέλεση των ψευτοθαυμάτων του θα γίνει με την τεχνική και πρακτική της μαγείας , που είναι μια μέθοδος που μεταχειρίζονται άνθρωποι για να επιτύχουν τη βοήθεια των δαιμόνων.

Αφού ο υπασπιστής του Αντιχρίστου θα κάνει τα διάφορα ψευτοθαύματά του με τη βοήθεια δαιμόνων και αποστατικών δυνάμεων [ Ειρηναίου Λουγδούνου, Έλεγχος, V,28,2, σελ. 357 « ποιεῖν τά σημεῖα … μαγικῆ ἐνεργεία. Και οὐδέν θαυμαστόν, εἰ τῶν δαιμονίων και ἀποστατικῶν πνευμάτων ὑπουργούντων αὐτῶ δι’ αυτῶν ποιεῖ σημεῖα, ἐν οῖς πλανήσει τούς κατοικούντας ἐπί τῆς γῆς », και Βικτωρίνου και Ιερωνύμου, CCEL, σελ. 357 και CSEL, σελ. 126-129. . Στην ευρύτερη χριστιανική γραμματεία βλ. Ανδρέα Καισαρείας, Ε.Α., ΙΓ΄, ΛΖ΄, σελ. 337 « Πάντα δέ πράξει, φησί, διά γοητείας ὁ τοῦ ἀποστάτου ψευδοχρίστου πρόδρομος », και Αρέθα Καισαρείας, Ε.Α., σελ. 381. ] σημαίνει ότι ο ίδιος δεν θα είναι πνεύμα.

Αναφορές που συναντώνται στην ευρύτερη χριστιανική γραμματεία οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα.Κατά τους Ανδρέα και Αρέθα ο υπασπιστής και πρόδρομος του Αντιχρίστου θα είναι ένα κακέκτυπο του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο οποίος ήταν άνθρωπος.

Κατά τον Ανδρέα το γεγονός ότι ο υπασπιστής του Αντιχρίστου παρουσιάζεται στο Απ. 13,11 ως το θηρίο που ανεβαίνει απ’ τη γη δείχνει ότι θα προέλθει « ἐκ τῆς γηΐνης και χαμερπούς πολιτείας » [ Ανδρέα Καισαρείας, Ε.Α., ΛΖ΄, 336. ] .

Ο πρόδρομος του Αντιχρίστου θα έλθει « ἐν ἰδίῳ προσώπῳ » [ Ανδρέα Καισαρείας, Ε.Α., ΛΖ΄, 336.]




Ολόκληρη τη Διατριβή θα τη βρείτε εδώ















.

Σχόλια