Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Η κούρσα για απόκτηση πολεμικού εξοπλισμού με Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη σε εξέλιξη.

Η Γερμανία προειδοποιεί : Η κούρσα για απόκτηση πολεμικού εξοπλισμού με Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη σε εξέλιξη.

«Καμικάζι Drones» με υψηλό βαθμό αυτονομίας έχουν ήδη αναλάβει δράση σε συγκρούσεις

DW

Ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα εποχή πολέμου, με την τεχνητή νοημοσύνη να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τους στρατούς ταχύτερους, εξυπνότερους και πιο αποτελεσματικούς. Αλλά αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, απειλεί να αποσταθεροποιήσει τον κόσμο.

Μια κούρσα για την απόκτηση πολεμικού εξοπλισμού με τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Αυτή είναι η ωμή προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas.

«Βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Μάας στην DW, μιλώντας σε ένα νέο ντοκιμαντέρ της DW, με τίτλο "Future Wars - and How to Prevent Them".

Πρόκειται για μια πραγματικότητα που βρίσκεται στο επίκεντρο του αγώνα για την κυριαρχία μεταξύ των μεγαλύτερων δυνάμεων του κόσμου.

«Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου που ξεπερνά τον στρατιωτικό και τον πολιτικό τομέα», δήλωσε ο Amandeep Singh Gill, πρώην πρόεδρος της ομάδας κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα θανατηφόρα αυτόνομα όπλα. «Πρόκειται για ένα ζήτημα πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων». 

Συγκεντρώνονται μεγάλες δυνάμεις

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών για την Τεχνητή ΝοημοσύνηΚάνει λόγο για ένα «νέο παράδειγμα πολεμικής μάχης», στο οποίο αγωνίζονται «αλγόριθμοι εναντίον αλγορίθμων», και προτρέπει σε μαζικές επενδύσεις «για να είναι συνεχής η υπεροχή τους όσον αφορά την καινοτομία, έναντι των πιθανών αντιπάλων».

    


Και είναι προφανές στο τελευταίο πενταετές σχέδιο της Κίνας, το οποίο τοποθετεί την Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο μιας αδιάκοπα εντατικής έρευνας και ανάπτυξης, ενώ ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός προετοιμάζεται για ένα μέλλον το οποίο αποκαλεί «ευφυή πόλεμο - (Intelligentized warfare)».

(σ.ι. Ο «ευφυής πόλεμος» θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση  των στρατιωτικών και των μη στρατιωτικών τομέων και τα όρια μεταξύ ειρήνης και πόλεμου θα γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα. Η έκβαση ενός πολέμου δεν θα καθορίζεται από το ποιος καταστρέφει ποιον με την κινητική έννοια, αλλά μάλλον από το ποιος θα αποκομίζει τα μέγιστα πολιτικά οφέλη. Ο «ευφυής πόλεμος» θα φέρει την ενσωμάτωση της ανθρώπινης και της μηχανικής νοημοσύνης. Θα αναδιαμορφώσει την διεξαγωγή του πολέμου σε κάθε διάσταση και σε κάθε πεδίο. Οι ανθρώπινοι μαχητές θα πάψουν τελικά να είναι η πρώτη γραμμή μάχης και τα ευφυή συστήματα θα επικρατήσουν. Ο πόλεμος «άνθρωπος εναντίον ανθρώπου» θα αντικατασταθεί από τον πόλεμο «μηχανή εναντίον ανθρώπου» ή «μηχανή εναντίον μηχανής») Πηγή.


Όπως ήδη το έχει θέσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από το 2017, «όποιος ηγηθεί σε αυτόν τον τομέα θα γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου».

Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας : «Πρέπει να κατοχυρώσουμε διεθνείς συνθήκες για τις νέες τεχνολογίες όπλων»

*******


Η Ναυτεμπορική

«Καμικάζι Drones» συμμετείχαν το 2020 στον πόλεμο στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ

Η σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στα τέλη του 2020 θεωρείται κομβικής σημασίας ως προς τη διεξαγωγή πολέμου, λόγω της χρήσης «loitering munitions» (περιπλανώμενα πυρομαχικά- drones αυτοκτονίας). Όπως σημειώνει η Ουλρίκε Φράνκε, ειδικός σε θέματα πολέμου Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων.

Τα προηγμένα μοντέλα τέτοιου τύπου έχουν υψηλό βαθμό αυτονομίας: Όταν εκτοξευτούν, πετούν σε μια προκαθορισμένη περιοχή, όπου περιπλανιούνται/ αιωρούνται, αναζητώντας στόχους- κατά κανόνα συστήματα αεράμυνας. Μόλις εντοπίσουν έναν, πέφτουν πάνω του, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά τα οποία φέρουν. «Εχουν χρησιμοποιηθεί με κάποιον τρόπο ή μορφή και στο παρελθόν, μα εδώ έδειξαν πραγματικά τη χρησιμότητά τους. Φάνηκε πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσεις αυτά τα συστήματα» πρόσθεσε η Φράνκε.

Έρευνες του Center for Strategic and International Studies έδειξαν πως το Αζερμπαϊτζάν είχε μεγάλο προβάδισμα στον κλάδο, με πάνω από 200 μονάδες τεσσάρων ισραηλινών σχεδίων. Η Αρμενία είχε μόνο ένα, εγχώριας προέλευσης.

Όπως σημειώνει η Φράνκε, ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών πρόσεξαν τι συνέβη, και το ενδιαφέρον για τα «loitering munitions» έχει αυξηθεί σημαντικά.

Αυτό θεωρείται πως είναι μόνο η αρχή, με τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως η σμήνωση, να τίθενται σε στρατιωτική χρήση, επιτρέποντας σε πολλά drones να επιχειρούν μαζί. Τέτοιες εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κούρσες εξοπλισμών που χαρακτηρίζονται από συστήματα αυτονομίας, καθώς οι αντίπαλοι θα αναγκάζονται να τα υιοθετούν προκειμένου να συμβαδίσουν με τις ταχύτητες. Ένας όρος που χρησιμοποιείται στο θέμα είναι το «flash wars»- πόλεμοι «από το πουθενά», με αυτόνομα συστήματα να αντιδρούν το ένα στο άλλο, με αποτέλεσμα ραγδαίες κλιμακώσεις.

Η Μπόνι Ντόχερτι, λέκτορας της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, είναι εκ των «αρχιτεκτόνων» της Campaign to Stop Killer Robots, που απαιτεί μια παγκόσμια συνθήκη για την απαγόρευση των θανατηφόρων αυτόνομων όπλων. Ωστόσο η ίδια φοβάται πως οι συνομιλίες για κάτι τέτοιο μπορεί να παρεμποδιστούν από χώρες που δεν ενδιαφέρονται για μια συνθήκη τέτοιου είδους. Όπως σημειώνει, η Ρωσία αντιδρά έντονα, ενώ άλλες χώρες που αναπτύσσουν αυτόνομα συστήματα όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. δεν φαίνονται να υποστηρίζουν και πολύ. H Ντόχερτι ζητά μια νέα προσέγγιση αν ο επόμενος γύρος συνομιλιών στη Γενεύη, αργότερα μέσα στο έτος, δεν σημειώσει πρόοδο. Η ίδια έχει προτείνει μια ανεξάρτητη διαδικασία, καθοδηγούμενη από χώρες που βλέπουν σοβαρά το θέμα αυτό και θέλουν να αναπτύξουν ισχυρά πρότυπα και ρυθμιστικά πλαίσια για αυτά τα όπλα.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, αν και έχει ταχθεί υπέρ μιας απαγόρευσης, δεν υποστηρίζει την Campaign to Stop Killer Robots. «Δεν την απορρίπτουμε στην ουσία της- απλά λέμε ότι θέλουμε να συμπεριληφθούν και άλλοι» είπε ο Μάας στη DW. «Στρατιωτικές δυνάμεις που είναι τεχνολογικά σε θέση όχι μόνο να αναπτύξουν αυτόνομα όπλα, μα και να τα χρησιμοποιήσουν» προσθέτει. Πάντως, συμφωνεί ότι απώτερος στόχος πρέπει να είναι μια συνθήκη.



Σχόλια