Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Το CRISPR δημιουργεί τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μαρσιποφόρα

 


Το CRISPR δημιουργεί τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μαρσιποφόρα


Μετά από χρόνια χρήσης της τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR για τη γενετική τροποποίηση των πάντων, από λαχανικά μέχρι τρωκτικά για εργαστηριακές έρευνες και ανθρώπους, οι ερευνητές τη χρησιμοποίησαν για να επεξεργαστούν έναν από τους πιο δύσκολους στόχους τους: τα μαρσιποφόρα, αναφέρει το MIT Technology Review.

Τα τελευταία 25 χρόνια, οι ερευνητές αγωνίζονταν να τροποποιήσουν γενετικά αυτά τα θηλαστικά -τα οποία γεννιούνται πρόωρα και ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους στους σάκους ή τις κοιλιές των μητέρων τους- επειδή έχουν παχύ κέλυφος γύρω από τα αυγά τους και δεν διαθέτουν λειτουργικό πλακούντα.

Αλλά οι ερευνητές του ιαπωνικού Ινστιτούτου Riken έσπασαν τελικά τον κώδικα, τροποποιώντας με επιτυχία τα γονίδια για την παραγωγή χρωστικών ουσιών στα γκρίζα βραχύουρα οπόσουμ.

Οι προσπάθειές τους είχαν ως αποτέλεσμα μια γέννα με αλμπίνο οπόσουμ (επάνω), ανέφεραν οι ερευνητές χθες στην επιθεώρηση Current Biology.

Η δυνατότητα τροποποίησης των γονιδίων των μαρσιποφόρων μπορεί να βοηθήσει τους βιολόγους να κατανοήσουν καλύτερα τα ζώα και να τα χρησιμοποιήσουν για τη μελέτη των ανοσολογικών αντιδράσεων, των αναπαραγωγικών και αναπτυξιακών χαρακτηριστικών και κοινών ασθενειών όπως το μελάνωμα.



Σχόλια