Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Τα Blockchains λειτουργούν όπως το DNA στα κύτταρα, λένε οι επιστήμονες

 


Earthsky


Μια νέα αναλογία για τη «ζωή»

Ας υποθέσουμε ότι μελετάτε την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες. Ίσως αρχίσετε να αναρωτιέστε, τι είναι η ζωή; 

Τι θα γινόταν αν παρατηρούσατε τότε ότι ορισμένα υπολογιστικά συστήματα - συστήματα που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση υπολογισμών με βάση τα μαθηματικά - έχουν ομοιότητες με βιολογικές μορφές ζωής; Αυτή θα μπορούσε να ήταν η πορεία προς μια νέα εργασία που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα (9 Αυγούστου 2021) στο επιστημονικό περιοδικό Origins of Life and Evolution of Biospheres.

Στη δημοσίευση, ο αστροβιολόγος Oleg Abramov από το Planetary Science Institute και δύο άλλοι επιστήμονες προτείνουν αυτό που αποκαλούν νέο ορισμό της ζωής

Για παράδειγμα, είπαν ότι τα συστήματα blockchain (η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα) αυτο-οργανώνονται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του DNA που οργανώνεται σε χρωμοσώματα, οδηγώντας τελικά τη βιολογική εξέλιξη.

Ο Abramov σχολίασε:

«Η εργασία αυτή παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η τάξη που παρατηρείται στα βιολογικά συστήματα είναι βασικά υπολογιστική. Μια πολλά υποσχόμενη κατεύθυνση για τη μελλοντική έρευνα είναι η ανάπτυξη μαθηματικών θεωριών που υπολογίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα βιολογικά συστήματα διατάσσονται μόνα τους.»


Τα Blockchains λειτουργούν όπως το DNA

Ο Abramov και η ομάδα του επικεντρώθηκαν στα συστήματα που βασίζονται στο blockchain ως πρωταρχικό παράδειγμα. Με τους πιο βασικούς όρους, ένα blockchain είναι ένα ψηφιακό καθολικό (digital ledger) που μπορεί να αποθηκεύει δεδομένα.Για παράδειγμα, μπορεί να καταγράφει πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, την ιδιοκτησία NFT και πολλά άλλα.Το Forbes επεσήμανε ότι ενώ οποιαδήποτε συμβατική βάση δεδομένων μπορεί να αποθηκεύσει αυτού του είδους τις πληροφορίες, το blockchain είναι μοναδικό στο ότι είναι εντελώς αποκεντρωμένο. 

Ο Abramov εξήγησε:

«Το blockchain είναι μια δομή δεδομένων που αποτελείται από υπομονάδες που ονομάζονται συστοιχίες. [Οι συστοιχίες] είναι μόνιμα " ενωμένες " μεταξύ τους ... Στην πράξη, [Το blockchain] είναι ένα αμετάβλητο μέσο. Περιέχει οδηγίες με τη μορφή κώδικα υπολογιστή και αναπαράγεται σε χιλιάδες κόμβους, όπως [αναπαράγεται] το DNA στα κύτταρα.»

Η λέξη κόμβοι, παρεμπιπτόντως, αναφέρεται στο γεγονός ότι -αντί για έναν κεντρικό διαχειριστή που διατηρεί έναν υπολογιστή σε μια τοποθεσία- πολλά πανομοιότυπα αντίγραφα μιας βάσης δεδομένων blockchain υπάρχουν σε ένα μεγάλο δίκτυο με πολλαπλάσιο αριθμό υπολογιστών. Αυτοί οι πολλοί υπολογιστές είναι οι κόμβοι. Και είναι ανάλογοι - στο πλαίσιο αυτής της μελέτης - με τα κύτταρα, τα οποία περιέχουν πολλά πανομοιότυπα αντίγραφα του DNA.


Τι είναι η ζωή;

Ο Abramov και οι συνάδελφοί του δεν υποστηρίζουν ότι τα blockchains είναι ζωντανά, με οποιαδήποτε έννοια αυτής της λέξης. Θεωρούν όμως ότι τα blockchains παρουσιάζουν κάποιες ιδιότητες ζωής. Ένα blockchain ανταποκρίνεται στο υπολογιστικό του περιβάλλον. Αναπτύσσεται, προσαρμόζεται, αυτορρυθμίζεται και αναπαράγεται σε ένα λειτουργικά κλειστό σύστημα, όπως το DNA. Οι ερευνητές έγραψαν ότι, για αυτό το λόγο, η τεχνολογία blockchain μπορεί να ικανοποιήσει έναν θεωρητικό ορισμό της ζωής.

Ο Abramov δήλωσε:

«Για παράδειγμα, οι παρατηρήσεις μας αποκαλύπτουν μια σειρά από λειτουργικές και δομικές ομοιότητες μεταξύ του blockchain και του DNA, ενός αυτοαναπαραγόμενου μορίου που αποτελεί το γενετικό σχέδιο για όλη τη γνωστή ζωή.»

Επιπλέον, ένα σύστημα blockchain διαθέτει πιθανά πλεονεκτήματα έναντι της βιολογικής ζωής. Για παράδειγμα, ένα σύστημα blockchain μπορεί να μεταβιβάζει χαρακτηριστικά στους "απογόνους" του ακόμη πιο αποτελεσματικά από ό,τι οι βιολογικές γενεαλογικές γραμμές. Μόλις κληρονομηθούν, τα χαρακτηριστικά αυτά ενισχύονται ώστε να κατευθύνουν μόνα τους την εξέλιξή τους. Και σε αντίθεση με τις ανθρώπινες ζωές που βασίζονται στον άνθρακα, οι τεχνολογικές μορφές ζωής θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν δυνητικά απεριόριστη διάρκεια ζωής.


Μορφές ζωής Blockchain και Τεχνητής Νοημοσύνης ( AI )

Το blockchain δεν είναι η μόνη τεχνολογία που μοιάζει με ζωή στον σύγχρονο κόσμο μας, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. 

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία βασίζεται σε τεχνητά δίκτυα νεύρων, συντονίζει τις λειτουργίες με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο εγκέφαλος. 

Είναι δυνατόν ένα προϊόν του συνδυασμού αυτών των δύο τεχνολογιών - ένα εντελώς νέο κυβερνητικό σύστημα (cybernetic system) - να βρίσκεται στον ορίζοντα;

Αν και αυτή η σκέψη μπορεί να ακούγεται παράξενη, μια θεμελιώδης αλλαγή στα επιστημονικά παραδείγματα μπορεί να είναι αναπόφευκτη με την τεχνολογική επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη και το ψηφιακό νόμισμα σε άνοδο, σύμφωνα με τη μελέτη. 

Ποιος ξέρει; Τα αυτορυθμιζόμενα συστήματα μπορεί να είναι σε καλό δρόμο για να γίνουν αδιαχώριστα από τη βιολογική ζωή που μελετάμε καθημερινά. 

Ο Abramov εξέφρασε την άποψη ότι, αν μη τι άλλο, η ανάλυση υπολογιστικών και βιολογικών συστημάτων μαζί είναι μια πολλά υποσχόμενη κατεύθυνση για τη μελλοντική έρευνα των επιστημόνων που μελετούν τη ζωή σε όλες τις μορφές της.


Εν κατακλείδι:

Τα υπολογιστικά συστήματα παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με τις βιολογικές μορφές ζωής.

Συγκεκριμένα το Blockchain  παρουσιάζει ορισμένες ιδιότητες ζωής και μπορεί να ικανοποιεί τον ορισμό της ζωής, τουλάχιστον θεωρητικά, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.



Σχόλια