Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποιεί για «κατάρρευση της παγκόσμιας τάξης».



Ο κόσμος βρίσκεται υπό «τεράστιο στρες» σχεδόν σε όλα τα μέτωπα και η πανδημία του COVID-19 ήταν ένα κάλεσμα αφύπνισης το οποίο καταδεικνύει την αποτυχία των εθνών να ενωθούν και να λάβουν κοινές αποφάσεις για να βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους μπροστά σε μια παγκόσμια, απειλητική για τη ζωή, κατάσταση έκτακτης ανάγκης δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, απηύθυνε την τρομερή προειδοποίηση ότι ο κόσμος κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και ότι βρίσκεται μπροστά σε μια «κρίσιμη στιγμή», όπου η συνέχιση των συνηθισμένων δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της παγκόσμιας τάξης και μία διαρκή μελλοντική κρίση

Η αλλαγή πορείας είπε, μπορεί σηματοδοτήσει μια τομή προς ένα πιο πράσινο και ασφαλέστερο μέλλον.



Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι τα έθνη και οι λαοί του κόσμου πρέπει να αντιστρέψουν τις σημερινές επικίνδυνες τάσεις και να επιλέξουν «το σενάριο της επανάστασης».

Ο Γκουτέρες είπε ότι αυτή η «παράλυση» εκτείνεται πέραν του COVID-19 και αφορά την αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και «τον αυτοκτονικό μας πόλεμο κατά της φύσης και την κατάρρευση της βιοποικιλότητας», την «ανεξέλεγκτη ανισότητα» που υπονομεύει τη συνοχή των κοινωνιών, και την πρόοδο της τεχνολογίας «χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες που να μας προστατεύουν από τις απρόβλεπτες συνέπειές της».

Ως άλλα σημεία ενός πιο χαοτικού και ανασφαλούς κόσμου, επισήμανε την αύξηση της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας των φύλων μετά από δεκαετίες μείωσης της, τον ακραίο κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή και τον πλανήτη από έναν πυρηνικό πόλεμο και την κατάρρευση του κλίματος, καθώς και την ανισότητα, τις διακρίσεις και την αδικία που οδηγούν τους ανθρώπους στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν «ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας και τα ψέματα τροφοδοτούν βαθιές διαιρέσεις μέσα στις κοινωνίες».

Στην έκθεση που παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση και σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι το όραμά του για το «σενάριο της επανάστασης» προς έναν πιο πράσινο και ασφαλή κόσμο βασίζεται «στην αρχή της συνεργασίας, αναγνωρίζοντας ότι είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας και ότι καμία κοινότητα ή χώρα, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν μπορεί να λύσει μόνη της τις προκλήσεις της».

Η έκθεση, με τίτλο «Η κοινή μας ατζέντα», αποτελεί απάντηση στην περσινή δήλωση των παγκόσμιων ηγετών για την 75η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών και στο αίτημα των 193 κρατών- μελών της συνέλευσης προς τον επικεφαλής του ΟΗΕ, να διατυπώσει συστάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Στον σημερινό κόσμο είπε ο Γκουτέρες, «η παγκόσμια λήψη αποφάσεων είναι προσηλωμένη στο άμεσο κέρδος, αγνοώντας τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των αποφάσεων - ή την αναποφασιστικότητα».

Είπε ότι οι πολυμερείς θεσμοί έχουν αποδειχθεί «πολύ αδύναμοι και κατακερματισμένοι για τις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις και κινδύνους».

Αυτό που χρειάζεται, είπε ο Γκουτέρες, δεν είναι νέες πολυμερείς γραφειοκρατίες, αλλά πιο αποτελεσματικοί πολυμερείς θεσμοί, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών «2.0» που θα είναι πιο συναφή με τον 21ο αιώνα.

«Και χρειαζόμαστε πολυμέρεια με δόντια», είπε.

Στην έκθεση που περιγράφει το όραμά του να «φτιάξει» τον κόσμο, ο Γκουτέρες είπε ότι απαιτείται άμεση δράση για την προστασία των «πολυτιμότερων» περιουσιακών στοιχείων του πλανήτη, από τους ωκεανούς μέχρι το διάστημα, για να διασφαλιστεί ότι είναι βιώσιμος και για να υλοποιηθούν οι προσδοκίες των απανταχού ανθρώπων για ειρήνη και καλή υγεία.

Ζήτησε την άμεση εφαρμογή ενός παγκόσμιου εμβολιαστικού σχεδίου το οποίο θα υλοποιηθεί από μια ομάδα έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι «η επένδυση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμβολιασμούς τώρα, θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 9 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Η έκθεση προτείνει να πραγματοποιηθεί το 2023 μια παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής του Μέλλοντος, η οποία όχι μόνο θα εξετάσει όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά θα προχωρήσει πέρα από τις παραδοσιακές απειλές για την ασφάλεια «για να ενισχύσει την παγκόσμια διακυβέρνηση της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαστήματος και να διαχειριστεί μελλοντικούς κινδύνους και κρίσεις», είπε.

Θα εξετάσει επίσης μια Νέα Ατζέντα για την Ειρήνη που θα περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση των στρατηγικών κινδύνων από τα πυρηνικά όπλα, τον κυβερνοπόλεμο και τα αυτόνομα θανατηφόρα όπλα, τα οποία ο Γκουτέρες χαρακτήρισε ως μια από τις πιο αποσταθεροποιητικές εφευρέσεις της ανθρωπότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι ένα νέο Εργαστήριο Μελλοντικών Προοπτικών των Ηνωμένων Εθνών θα δημοσιεύει τακτικές εκθέσεις «σχετικά με τις κυρίαρχες τάσεις και τους κινδύνους».

Είπε ότι η πανδημία του COVID-19 αποκάλυψε επίσης τις ελλείψεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Για την αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών και για την ενσωμάτωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στις άλλες παγκόσμιες προτεραιότητες, ο κ. Γκουτέρες πρότεινε τη διεξαγωγή κάθε δύο χρόνια συνόδων κορυφής των 20 κορυφαίων οικονομιών της G20, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ, των επικεφαλής των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ζήτησε επίσης τη διόρθωση «ενός σημαντικού σημείου του τρόπου με τον οποίο μετράμε την πρόοδο και την ευημερία», λέγοντας ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ή ΑΕΠ δεν λαμβάνει υπόψη «τις ανυπολόγιστες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ζημιές που μπορεί να προκληθούν από την επιδίωξη του κέρδους».

«Η έκθεσή μου ζητά νέους τρόπους μέτρησης που να αποτιμούν τη ζωή και την ευημερία των πολλών έναντι του βραχυπρόθεσμου κέρδους των ολίγων», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Ζητά επίσης μια νέα πλατφόρμα έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιείται αυτόματα σε κρίσεις μεγάλης κλίμακας και θα περιλαμβάνει κυβερνήσεις, το σύστημα του ΟΗΕ, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους, είπε.

Ο Γκουτέρες πρότεινε επίσης την «επαναχρησιμοποίηση» του «Συμβουλίου Κηδεμονίας του ΟΗΕ» (UN Trusteeship Council), το έργο του οποίου έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, «για τη δημιουργία ενός διακυβερνητικού οργάνου για τα ζητήματα μεταξύ των γενεών», το οποίο θα αποτελεί μια πλατφόρμα που θα εξετάζει τα συμφέροντα ολόκληρης της ανθρώπινης οικογένειας, παροντικά και μελλοντικά.

Στο πλαίσιο της νέας εστίασης στους νέους του κόσμου και στις μελλοντικές γενιές, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι σκοπεύει να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για τις μελλοντικές γενιές για να διασφαλίσει τα συμφέροντα όσων γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα, και ότι θα ιδρύσει ένα νέο Γραφείο Νεολαίας των Ηνωμένων Εθνών.

 


Αναφέροντας ότι ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ανησυχίας έχει τις ρίζες της στη φτώχεια και την αυξανόμενη ανισότητα, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι οι 10 πλουσιότεροι άνδρες είδαν τον συνολικό πλούτο τους να αυξάνεται κατά μισό τρισεκατομμύριο δολάρια από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του COVID-19, ενώ το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, «βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εξαθλίωση, χωρίς καμία κοινωνική προστασία».

Για την αντιμετώπιση των απειλών για την κοινωνική σταθερότητα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ συνέστησε μια σειρά μέτρων «για την παροχή καθολικής υγειονομικής κάλυψης, εκπαίδευσης, στέγασης, αξιοπρεπούς εργασίας και προστασίας του εισοδήματος για όλους, παντού».

Ο Γκουτέρες πρότεινε τη διοργάνωση μιας Παγκόσμιας Κοινωνικής Διάσκεψης Κορυφής το 2025 με θέμα τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού.

Ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε επίσης παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των θεωριών συνωμοσίας, και για την προώθηση των γεγονότων, της επιστήμης και της «ακεραιότητας» στο δημόσιο διάλογο.

«Πρέπει να ξανακάνουμε το ψέμα λάθος», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Πηγή

Σχόλια