Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Παραδοθείτε στο ρυθμό


Ο μοναδικός καρδιακός σας ρυθμός μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε τα ψώνια, τις επισκέψεις στο γραφείο, ακόμη και μια απλή βόλτα στο δρόμο λίγο πιο προσωπική, σημειώνει ο Clay Griffith, διευθυντής μάρκετινγκ προϊόντων στην Cognizant Softvision.

Forbes

Αυτό το δοκίμιο αποτελεί απόσπασμα από το Timeline of Next, την πρόσφατη έκθεση του Cognizant Center for the Future of Work, η οποία διερευνά τις αξιοσημείωτες δυνατότητες για την επόμενη δεκαετία. 

Τραβώντας ένα νήμα από όσα γνωρίζουμε τώρα για το μας «νέο κανονικό» και εξετάζοντας τι μπορεί να έρθει αργότερα ως αποτέλεσμα, διάφοροι στοχαστές από την Cognizant και όχι μόνο, μας βοηθούν να κορυφώσουμε το μέλλον των οικογενειών, της εργασίας, των οικονομικών δομών, της ίδιας της ζωής και πολλά άλλα.

Η αναγνώριση προσώπου ήταν ένα θέμα της μόδας πριν από περίπου μια δεκαετία. Η ιδέα μιας μηχανής που θα μπορεί να σας αναγνωρίζει, να σας μιλάει και να εξατομικεύει τις εμπειρίες σας, ενώ θα κάνει το ίδιο για κάθε άλλον περαστικό - ήταν το υλικό των Minority Report, Blade Runner, 1984 και 100 άλλων δυστοπικών οραμάτων.

Παράξενο που ήμασταν όλοι τόσο καχύποπτοι.

Αλλά η χώρα των μηχανών αντιμετώπισε τη δική της καταστροφή όταν χτύπησε η πανδημία - όλοι αυτοί οι άνθρωποι ξαφνικά φορούσαν μάσκες. «Πού είναι το πρόσωπο;» «Δεν μπορώ να το υπολογίσω.»

Τα προβλήματα με την αναγνώριση προσώπου ως βιομετρικό αναγνωριστικό είναι παλαιότερα από το 2020. Πέρα από τις ηθικές συζητήσεις, υπήρχαν και ορισμένες πρακτικές προκλήσεις που απλώς δεν μπορούσαν να επιλυθούν. 

Τουλάχιστον ήδη από το 2017, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ κυνηγούσαν εναλλακτικές προσεγγίσεις για την αναγνώριση προσώπου. 

Οι αξιόπιστες μέθοδοι αναγνώρισης ήταν (και είναι) κρίσιμες για την επιτυχία της αποστολής. 

«Τι γίνεται αν το υποκείμενο έχει τώρα μούσι;» 

«Τι γίνεται αν φορέσει γυαλιά ηλίου;» 

«Τι γίνεται αν βάψει το πρόσωπό του;»


Η Απάντηση: Project Jetson

Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να στρέψουμε ένα λέιζερ σε ένα άτομο - γυρισμένο στο πλάι, καθισμένο, με σακάκι - και απλά να το αναγνωρίσουμε; 

Τι θα γινόταν αν το ίδιο το σώμα τους ήταν σαν ένα δακτυλικό αποτύπωμα - αποτυπωμένο μια φορά, αναγνωρίσιμο για πάντα;

Σκεφτείτε ότι κάθε άνθρωπος στον κόσμο έχει έναν μοναδικό καρδιακό ρυθμό. Συνδυάστε το λέιζερ υπερύθρων με ένα δονησιόμετρο, μια βάση δεδομένων και έναν αλγόριθμο που έχει κατασκευαστεί για να αναγνωρίζει αυτόν τον ρυθμό και έχετε το Jetson, μια συσκευή που μπορεί να ανιχνεύσει τη μοναδική καρδιακή υπογραφή ενός ατόμου με λέιζερ υπερύθρων, που σας έφερε το Πεντάγωνο. (Περισσότερα για το Πεντάγωνο θα βρείτε εδώ)

Το θέμα με τα λέιζερ είναι ότι η απόσταση δεν έχει σημασία - δεν απαιτείται ζουμ, οι μάσκες είναι προαιρετικές. Βιομετρική, απόλυτα ακριβής προσωπική ταυτοποίηση με βάση τον καρδιακό παλμό - ένα ακόμη στρατιωτικό προϊόν που γρήγορα απέκτησε μη στρατιωτικές χρήσεις.


Το να γίνεστε αόρατοι

Ήδη, τα υπέρυθρα λέιζερ βρίσκονται παντού. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορεί να είχατε ελέγξει τη θερμοκρασία σας από μια οθόνη tablet όταν μπαίνατε σε ένα κτίριο. Κατά την επιβίβαση σε μια πτήση ή την είσοδο σε ένα ξενοδοχείο, ένας αεροσυνοδός μπορεί να είχε σαρώσει το μέτωπό σας με ένα θερμόμετρο. Και τα δύο δείχνουν τα υπέρυθρα λέιζερ σε λειτουργία.

Ακόμη και το iPhone είναι προϊόν λέιζερ κατηγορίας 1 - χρησιμοποιεί υπέρυθρα λέιζερ εδώ και χρόνια, κυρίως για την αναγνώριση προσώπου. Όταν κυκλοφόρησε το iPhone 12 Pro το 2020, συμπεριλήφθηκε το LIDAR και το τηλέφωνό σας θα μπορούσε ξαφνικά να σαρώσει την επιφάνεια του Άρη ... ή την κρεβατοκάμαρά σας. Όπως και να έχει, γίνεται.

Έχουμε συνηθίσει όλο και περισσότερο σε αυτούς τους βαρετούς, ήσυχους φακούς που προβάλλουν αόρατο φως στον κόσμο μας, σε εμάς. Καθώς το κίνημα των ανέπαφων επαφών συνεχίζεται, θα διερευνηθούν περισσότερες χρήσεις αυτού του (υπέρυθρου) φωτός.

Ακόμα και το 2020, η αναγνώριση καρδιακών παλμών χρησιμοποιείται ήδη εδώ και μερικά χρόνια από μεγάλες κατασκευαστικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις, αν και η τεχνολογία αντιμετώπιζε τις πρώτες προκλήσεις. 

Εδώ, η ασφάλεια ήταν κρίσιμη και η συνεχής πιστοποίηση - που κατέστη δυνατή με τα wearables - ήταν πολύτιμη.

Για τον κόσμο των καταναλωτών, ωστόσο, τα wearables δεν αποτελούν επιλογή. Οι εταιρείες πρέπει να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους που μπαίνουν στην πόρτα, να γνωρίζουν τις προτιμήσεις τους, να επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους και να τα συνδέουν όλα αυτά με έναν τραπεζικό λογαριασμό. Κανείς δεν θα φορούσε ένα βραχιόλι για να το κάνει αυτό ευκολότερο.

Ευτυχώς, η NASA έχει κάνει την καινοτομία εδώ λίγο πιο απλή, με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας HeartBeatID. Τόσο οι νεοσύστατες επιχειρήσεις όσο και οι επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να αδειοδοτήσουν αυτή την τεχνολογία και να δημιουργήσουν λύσεις.

Πού θα μας οδηγήσει αυτό;


Γεια σου, CardioID

Στο εγγύς μέλλον, θα μπορείτε να επισκέπτεστε ένα κατάστημα με συστήματα υπερύθρων, να συνδεθείτε αυτόματα και να αρχίσετε να έχετε εμπειρίες που θα σας φαίνονται πιο σχετικές. Ας το ονομάσουμε CardioID.

Η υπογραφή σας δεν θα αναφέρεται σε ένα όνομα ή σε οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία - είναι περισσότερο σαν να σας έχουν μαγειρέψει (με αυτά).

Οι εφαρμογές θα επεκταθούν πέρα από το λιανικό εμπόριο. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα ασφαλές σύστημα κωδικών πρόσβασης ή οι έμποροι θα μπορούσαν να αποκτήσουν μια άλλη μέθοδο μέτρησης των πελατών που επιστρέφουν - ένα κέρδος για την επιχείρηση που οι καταναλωτές δεν θα παρατηρούσαν ποτέ.

Οι καταναλωτές μπορεί να είναι επιφυλακτικοί ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να απειλήσει την ανωνυμία τους- ωστόσο, με τον καιρό, οι επιπτώσεις στην ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής θα μπορούσαν να καλυφθούν από την επέκταση κανονισμών όπως to GDPR (General Data Protection Regulation ) - «με την είσοδό σας σε αυτό το κατάστημα, συμφωνείτε με το ....».

Το θέμα με τα βιομετρικά στοιχεία είναι το εξής: 

Είναι για πάντα, αμετάβλητα. Αυτό σημαίνει ότι το CardioID θα είναι ένας εξαιρετικά ασφαλής μηχανισμός για την απρόσκοπτη ταυτοποίηση του εαυτού σας. Αν συνδυάσετε το CardioID με την αναγνώριση προσώπου, θα έχετε πραγματική πιστοποίηση δύο παραγόντων για να μπείτε σε ένα κατάστημα, να πάρετε αυτό που θέλετε και να φύγετε, με αυτοματοποιημένη πληρωμή μέσω σύνδεσης με τον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς, το CardioID θα πάρει τους μοναδικούς καρδιακούς ρυθμούς μας και θα τους μετατρέψει σε κάτι,  μεταξύ ενός κωδικού πρόσβασης και σε μια πιο προσωποποιημένη (μέθοδο ταυτοποίησης) - πραγματικά ένα μέλλον με καρδιά.

Σχόλια