Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ακούτε φωνές; Μπορεί να είναι το νέο μη θανατηφόρο όπλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

 


Ακούτε φωνές; Μπορεί να είναι το νέο μη θανατηφόρο όπλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

By interesting engineering

Ένα νέο όπλο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού σας εμποδίζει να μιλάτε.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε με επιτυχία μια ειδική ηλεκτρονική συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τους ανθρώπους να μιλούν. 

Μια μορφή μη θανατηφόρου όπλου, η νέα ηλεκτρονική συσκευή επαναλαμβάνει αποτελεσματικά τη φωνή του ομιλητή σε αυτόν, και μόνο σε αυτόν, ενώ προσπαθεί να μιλήσει

Αναπτύχθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 2019, αλλά ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα, σύμφωνα με έκθεση του New Scientist

Η βασική ιδέα του όπλου είναι να αποπροσανατολίσει τον στόχο τόσο πολύ ώστε να μην μπορεί να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με άλλους ανθρώπους. 

Το όπλο ονομάζεται «ακουστική κλήση και διάσπαση» (acoustic hailing and disruption  / AHAD) και είναι σε θέση να καταγράφει την ομιλία και να τη μεταδίδει αμέσως σε ένα στόχο μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. 

Σαν ένα ενοχλητικό αδελφάκι, αυτή η ενέργεια θα διαταράξει τη συγκέντρωση του στόχου και - θεωρητικά - θα τον αποθαρρύνει από το να συνεχίσει να μιλάει. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συσκευή είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης σύντομα και πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ως μια μορφή ελέγχου του πλήθους.

Το όπλο «ακουστική κλήση και διάσπαση» (acoustic hailing and disruption  / AHAD) έχει αναπτυχθεί από μηχανικούς του Naval Surface Warfare, Crane Division, μιας μονάδας έρευνας και ανάπτυξης του Πολεμικού Ναυτικού στην Ιντιάνα, η οποία αναπτύσσει φορητά όπλα και όπλα που προορίζονται για το πλήρωμα της υπηρεσίας. 

Όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες της συσκευής, μια γρήγορη ανασκόπηση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα. 

«Σύμφωνα με μια ενδεικτική υλοποίηση της παρούσας αποκάλυψης, η ομιλία ενός στόχου επιστρέφει σε αυτόν δύο φορές, μία αμέσως και μία μετά από μια μικρή καθυστέρηση. Αυτή η καθυστέρηση δημιουργεί καθυστερημένη ακουστική ανατροφοδότηση (delayed auditory feedback / DAF), η οποία μεταβάλλει την κανονική αντίληψη του ομιλητή για τη δική του φωνή. 
Στην κανονική ομιλία, ο ομιλητής ακούει τα δικά του λόγια με μια μικρή καθυστέρηση και το σώμα είναι συνηθισμένο σε αυτή την ανατροφοδότηση. Με την εισαγωγή μιας άλλης πηγής ακουστικής ανατροφοδότησης με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, η συγκέντρωση του ομιλητή διαταράσσεται και γίνεται δύσκολο να συνεχίσει να μιλάει».

Αν θέλετε να δείτε το προϊόν σε δράση, η κατάθεση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας περιλαμβάνει επίσης ένα είδος διαφημιστικού βίντεο μιας άλλης συσκευής που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. 



Η συσκευή ενοχλεί αποτελεσματικά κάποιον ώστε να μην μιλάει

Το όπλο «ακουστική κλήση και διάσπαση» (acoustic hailing and disruption  / AHAD) λειτουργεί με τη χρήση μιας σειράς κατευθυντικών μικροφώνων και ηχείων που μπορούν να στοχεύουν τη φωνή ενός ομιλητή. Στη συνέχεια, η ομιλία καταγράφεται και μεταδίδεται προς την ίδια κατεύθυνση.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο μεταδιδόμενος ήχος είναι σε στενή δέσμη και ακούγεται μόνο από τον ομιλητή. Αυτό όχι μόνο θα μπερδέψει τον στόχο αλλά, τελικά, θα τον εμποδίσει να συγκεντρωθεί και να σταματήσει να μιλάει. 
Η συμπεριφορά του στόχου θα μεταβληθεί αισθητά από την ενέργεια, πιθανότατα συγχέοντας επίσης οποιονδήποτε άκουγε το άτομο-στόχο. Με άλλα λόγια, ένα τέτοιο όπλο θα σας κάνει να νομίζετε ότι τρελαίνεστε - το ίδιο θα νομίζουν και οι άνθρωποι γύρω σας. 

Μια τέτοια τεχνική θα είναι πιθανότατα πιο αποτελεσματική όταν η επαναλαμβανόμενη ομιλία βρίσκεται μια ή δύο συλλαβές πίσω από την ομιλία του ομιλητή-στόχου σε πραγματικό χρόνο. 
Μπορείτε να σκεφτείτε πόσο ενοχλητικό θα ήταν αυτό, αν έχετε βιώσει ποτέ την ηχώ της φωνής σας σε μια τηλεφωνική κλήση.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι συσκευές όπως το όπλο «ακουστική κλήση και διάσπαση» (acoustic hailing and disruption  / AHAD) θα μπορούσαν να έχουν και άλλες εφαρμογές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια μορφή ηλεκτρονικής συσκευής για κλήσεις μεταξύ πλοίων.

Αυτό το ηχητικό όπλο είναι σε θέση να εστιάζει ηχητικά κύματα σε υψηλά επίπεδα ντεσιμπέλ σε έναν στόχο με αποτέλεσμα ο στόχος να υποφέρει από ημικρανίες, βουητό στα αυτιά ή ήπιο πόνο και δυσφορία. Το πώς ακριβώς οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν και θα χρησιμοποιήσουν το όπλο «ακουστική κλήση και διάσπαση» (acoustic hailing and disruption  / AHAD) δεν έχει ακόμη φανεί, αλλά είναι εγγυημένο ότι θα ενοχλήσει εχθρικούς αντιπάλους ή εγχώριους δυσαρεστημένους. 

Σχόλια