Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ο FDA εγκρίνει την πρώτη δοκιμή που διερευνά την επεξεργασία γονιδίων με τη μέθοδο CRISPR ως θεραπεία του HIV


Ένα νέο μοντέλο για τη θεραπεία του HIV βρίσκεται στον ορίζοντα, καθώς ο FDA δίνει το πράσινο φως για την έναρξη δοκιμών γονιδιακής θεραπείας με βάση το CRISPR.

Clinical Trials Arena

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το πράσινο φως στην Excision BioTherapeutics να ξεκινήσει δοκιμές γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR ως θεραπεία για τον HIV. 

Το EBT-101 θα είναι η πρώτη στον άνθρωπο μονοδοσική γονιδιακή θεραπεία με βάση το CRISPR, η οποία θα αξιολογηθεί σε άτομα με HIV.

Στις 15 Σεπτεμβρίου η Excision ανακοίνωσε ότι ο FDA έκανε δεκτή την αίτηση για το ερευνητικό νέο φάρμακο (Investigational New Drug / IND) για το EBT-101 (γονιδιακή θεραπεία με βάση το CRISPR) ως πιθανή λειτουργική θεραπεία για τον χρόνιο HIV.

Η έγκριση για το ερευνητικό νέο φάρμακο (Investigational New Drug / IND) θα επιτρέψει στην εταιρεία να ξεκινήσει μια πρώτη δοκιμή Φάσης Ι/ΙΙ στον άνθρωπο για την αξιολόγηση της ασφάλειας, της ανεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας του EBT-101 σε υγιή άτομα που ζουν με HIV.

«Η έγκριση της αίτησης  μας για το ερευνητικό νέο φάρμακο (Investigational New Drug / IND), το EBT-101, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Excision και είναι αποτέλεσμα πολυετούς δέσμευσης για την ανάπτυξη μιας λειτουργικής θεραπείας για τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Excision Daniel Dornbusch.

«Παρόλο που οι αντιιικές θεραπείες μπορούν να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη HIV, απαιτούν δια βίου θεραπεία, προκαλούν παρενέργειες και δεν παρέχουν τη δυνατότητα λειτουργικής θεραπείας. Είμαστε ευγνώμονες για την εμπεριστατωμένη εξέταση και αποδοχή  της αίτησης  μας για το ερευνητικό νέο φάρμακο (Investigational New Drug / IND), το EBT-101, από τον FDA και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε την κλινική δοκιμή φάσης Ι/ΙΙ αργότερα φέτος.»

Το EBT-101 χρησιμοποιεί το CRISPR (γονιδιακή επεξεργασία) για να κόψει ή να αποκόψει τον HIV που έχει τυλιχτεί γύρω από το DNA των κυττάρων. 

Η ικανότητα του HIV να περιελίσσεται στο DNA ήταν αυτή που τον έκανε τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και σε μεγάλο βαθμό αυτός ήταν ο λόγος που οι προηγούμενες θεραπευτικές προσπάθειες έπεσαν στο κενό.

Η θεραπεία αξιοποιεί έναν  ιό - σχετιζόμενο με την οικογένεια των αδενοϊών (Adeno-associated virus / AAV) - σε σχετικά χαμηλή δόση για τη χορήγηση της εφάπαξ θεραπείας.

Η Excision δήλωσε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα χρησιμοποιεί το CRISPR-Cas9 (γονιδιακή επεξεργασία) και δύο RNA οδηγούς που στοχεύουν σε τρεις θέσεις εντός του γονιδιώματος του HIV, «αποκόπτοντας έτσι μεγάλα τμήματα του γονιδιώματος του HIV και ελαχιστοποιώντας την πιθανή διαφυγή του ιού».

Η επερχόμενη δοκιμή θα είναι μία από τις πρώτες προσπάθειες άμεσης εξαγωγής του λανθάνοντος ιού από το DNA.

Σε προκαταρκτικές κλινικές μελέτες, η θεραπεία παρουσίασε την ικανότητά να αποκόπτει το προϊικό DNA του HIV σε ανθρώπινα πρωτογενή κύτταρα καθώς και σε πολλαπλά ζωικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων πρωτευόντων θηλαστικών.

Σε μεταγενέστερες μελέτες, μετά την αξιολόγηση της ασφάλειας και της ανεκτικότητας της θεραπείας, η Excision ελπίζει να διακόψει τη χορήγηση των τακτικών αντιιικών φαρμάκων στους ασθενείς για να δοκιμάσει τη γονιδιακή επεξεργασία με βάση το CRISPR (το EBT-101) ως θεραπεία.

«Το EBT-101 (γονιδιακή επεξεργασία με βάση το CRISPR) έχει αποδείξει την απομάκρυνση του προϊικού DNA σε πολλαπλά ζωικά μοντέλα και προσφέρει την ευκαιρία στα άτομα που ζουν με HIV να σταματήσουν δυνητικά τις δια βίου θεραπείες», δήλωσε η Lisa Danzig, CMO της Excision.

«Η ομάδα της Excision προσβλέπει σε αυτή τη σημαντική συνεργασία με τους κύριους ερευνητές μας, τους επιστημονικούς συμβούλους και τις ρυθμιστικές αρχές, για τη διεξαγωγή μιας ασφαλούς και κατατοπιστικής δοκιμής - με αυτή την πρώτη στην κατηγορία της προσέγγιση - σε έναν στόχο ιογενούς νόσου που προηγουμένως θεωρούνταν ανίατη.»

Η είδηση της δοκιμής έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ανακοινώθηκε ότι οι πρόσφατες προσπάθειες της J&J για ένα εμβόλιο κατά του HIV απέτυχαν και έγινε γνωστό ότι η Moderna πρόκειται να ξεκινήσει δοκιμές του εμβολίου κατά του HIV που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA. (σ.ι. Ασκητής : Περισσότερα για την τεχνολογία [εμβόλια] mRNA, τον όρο γονιδιακή θεραπεία και που τον συναντήσαμε πρώτη φορά - τον όρο γονιδιακή επεξεργασία και τι σχέση έχει με τη γονιδιακή θεραπεία, πατήστε εδώ)

Ο HIV μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί καλά με αντιρετροϊκά φάρμακα, αλλά αυτά αποτελούν μια δια βίου δέσμευση και προκαλούν παρενέργειες. 

Τις τελευταίες δεκαετίες, ένα ασύλληπτο εμβόλιο κατά του HIV θεωρούνταν το «ιερό δισκοπότηρο» για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της ιδιαίτερα στιγματισμένης νόσου, αλλά η γονιδιακή επεξεργασία με βάση το CRISPR θα αποτελούσε μια εντελώς νέα θεραπευτική προσέγγιση.

Σχόλια