Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Διαθρησκειακό Φόρουμ G20 - Ιταλία 2021




Disclaimer: Το ιστολόγιο Ασκητής δεν ασπάζεται τις αιρέσεις που εκφράζονται παρακάτω. 
Η παναίρεση του Oικουμενισμού νομιμοποιήθηκε συνοδικά το 2016 στη ληστρική Σύνοδο της Κρήτης. 



____________________

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου στο G20 Interfaith Forum 



Προσφώνηση

της Αυτού Παναγιότητας

Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

στο Διαθρησκειακό Φόρουμ G20


«Aνοικτή Επιστολή προς την 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 26): Ασκητισμός, Δικαιοσύνη και Ενέργεια»


(13 Σεπτεμβρίου 2021)

* * *

Σεβασμιότατοι, 

Εξοχότατοι, 

Διακεκριμένοι συμμετέχοντες, 

Κυρίες και κύριοι,

Είναι τιμή μας να είμαστε μαζί σας και να συμμετέχουμε στο Διαθρησκειακό Φόρουμ G20 για να παροτρύνουμε τα μέλη της G20 να αναλάβουν δράση και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας. Είμαστε ευγνώμονες στους διοργανωτές για την ευγενική πρόσκλησή τους να μιλήσουμε σήμερα εδώ σε αυτό το Φόρουμ. 

Είναι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα για να προχωρήσει η ανθρωπότητα μαζί προς ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον που υπόσχεται να θεραπεύσει τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. Για αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε την αφθονία των καλύτερων ιδεών μας και μέσω της πίστης να επιτύχουμε στον αποφασιστικό αγώνα για τις παγκόσμιες μηδενικές εκπομπές και για μια κουλτούρα αλληλεγγύης.

Έχουμε όλοι την ικανότητα να συγκρατήσουμε την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας λιγότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι τα μέσα του αιώνα; Θα είμαστε όλοι σε θέση να μετριάσουμε τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής; Θα είμαστε όλοι σε θέση να διατηρήσουμε τον πλούτο της φύσης που θρέφει τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές; Θα είμαστε όλοι σε θέση να αποτρέψουμε τη συνεχιζόμενη εξαφάνιση των ειδών και να περιορίσουμε την απώλεια της πολύτιμης βιοποικιλότητας; Θα μπορέσουμε όλοι μας να σταματήσουμε τη μεταξύ μας βία και αυτή κατά της δημιουργίας του Θεού; Θα καταφέρουμε να τερματίσουμε τους πολέμους και να εξαλείψουμε την κοινωνική αδικία και την περιθωριοποίηση των συνανθρώπων μας;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι πολύπλευρες.

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, εν κοινωνία, για να σταθούμε σταθερά ενωμένοι με την πίστη ότι είμαστε ικανοί να επιτύχουμε σε αυτό το ουσιαστικό παγκόσμιο έργο. 

Αν εφαρμόσουμε ευσεβή μετριοπάθεια και χρησιμοποιήσουμε τον σεβασμό και την ταπεινότητα ως πνευματικούς οδηγούς για την υπεύθυνη και βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, θα τα καταφέρουμε. 

Μόνο μέσα από μια τέτοια αυτοσυγκράτηση, απλότητα και μετάνοια, που στα Ελληνικά κυριολεκτικά σημαίνει αλλαγή του νου, όχι μόνο εσωτερικά μέσα μας, αλλά και στην πράξη και τη χειροπιαστή εφαρμογή, σε μια μορφή σύγχρονου ασκητισμού (ἄσκησις -δηλαδή πρακτική, πράξη άσκησης) μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα θεραπεύσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο μας. 

Η κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με όλες τις διαταραχές που προκαλεί στη ζωή και τα μέσα διαβίωσής μας σε αυτόν τον όμορφο αλλά κατεστραμμένο πλανήτη, προκαλείται από την εμφανή αύξηση της κατανάλωσης σε διάφορα μέρη του κόσμου. 

Πρέπει να απελευθερώσουμε τον τρόπο ζωής μας από τους πειρασμούς και την αποβλακωτική λήθη των προϋποθέσεων για να ζούμε μαζί δίκαια και καλά μέσα στη δοσμένη από τον Θεό αλληλεγγύη και αρμονία. Η άσκηση της ανιδιοτέλειας προς τους άλλους και η φροντίδα για την ευημερία της κοινότητας αποκαθιστούν την ειρήνη του νου και της ψυχής. 

Αυτός είναι ο τρόπος για να θεραπεύσουμε τις κοινωνίες μας. Αυτός είναι ο τρόπος για να θεραπεύσουμε αυτόν τον όμορφο πλανήτη που είναι η δημιουργία του Θεού την οποία μας εμπιστεύτηκε να διατηρήσουμε με πίστη. 

Όταν ο Θεός δημιούργησε για πρώτη φορά τον άνδρα και τη γυναίκα, τους τίμησε ως συνετούς διαχειριστές του φυσικού μας περιβάλλοντος. Μια τόσο σημαντική ευθύνη, να φροντίζουμε τη γήινη δημιουργία του Θεού, απαιτεί κάθε μεμονωμένη και συλλογική πράξη να είναι βαθιά προσεγμένη και μελετημένη.

Ένα σημαντικό μέρος αυτού του ταξιδιού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Βρίσκεται στην κατεύθυνση της δέσμευσης για την πράσινη ανάκαμψη και των διττών πράσινων και ψηφιακών μετασχηματισμών. Αυτό ξεκίνησε στην COP 21 το 2015, όταν επικράτησε η σύνεση. 

Εκεί αναλάβαμε την υποχρέωση να εργαστούμε από κοινού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς και τη διατήρησή της όσο το δυνατόν πιο κοντά στον 1,5 βαθμό, όπως υποσχέθηκε η συμφωνία του Παρισιού στο πλαίσιο της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).

Ας ελπίσουμε ότι η επικείμενη COP 26 στη Γλασκώβη, υπό την ηγεσία της συνεργασίας-προεδρίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας και με την συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων κρατών, θα οδηγήσει σε Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (Nationally Determined Contributions -NDC) και αναπροσαρμοσμένα σχέδια για το κλίμα και την ενέργεια, που μπορούν να φέρουν το παγκόσμιο περιβάλλον στο επίπεδο που είναι απαραίτητο για να φτάσει ο κόσμος στις μηδενικές εκπομπές. 

Σε λιγότερο από 30 χρόνια, είναι δυνατόν να επιτευχθεί η αναγέννηση του πλανήτη μας. Φανταστείτε να ζείτε χωρίς ορυκτά καύσιμα. Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Αν υλοποιηθεί, η επίτευξη της δικαιοσύνης εντός και μεταξύ των γενεών και η εξάλειψη της απεχθούς φτώχειας, είναι εφικτές.

Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό σήμερα διότι παραδόξως, η πανδημία του Covid-19 μας προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία να «οικοδομήσουμε ξανά καλύτερα (build back better)». (σ.ι. Περισσότερα για τη Μεγάλη Επανεκκίνηση / Great Reset δείτε εδώ)

Όπως αναφέραμε μόλις πριν από λίγες ημέρες στην Εγκύκλιο μας με αφορμή την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους για την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα που είναι επίσης αφιερωμένη σε προσευχή για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

«Προσευχόμαστε για την ταχεία υπέρβαση των συνεπειών της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και για τον άνωθεν φωτισμό των κυβερνήσεων όλου του κόσμου, ώστε να μην επιστρέψουν ή να επιμείνουν στον οικονομισμό, σε εκείνες τις αρχές οργάνωσης της οικονομικής ζωής, της παραγωγής και της κατανάλωσης, της εξαντλητικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, τις αρχές που επικρατούσαν πριν από την πανδημία. Επιπλέον, είναι πραγματική η επιθυμία μας να τερματιστεί η διάδοση ψευδοεπιστημονικών απόψεων σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους των εμβολίων Covid-19, η συκοφαντία που στρέφεται προς τους ειδικούς του ιατρικού τομέα και η αβάσιμη υποβάθμιση της σοβαρότητας της νόσου. Δυστυχώς, παρόμοιες απόψεις διαδίδονται και σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, την αιτία της και τις καταστροφικές επιπτώσεις της. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα, συνεργασία, κοινές δράσεις και κοινό όραμα».

Για να αδράξουμε αυτή τη δυναμική και να αναλάβουμε πραγματική δράση, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος: η μη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση βλάπτει τον πλανήτη και όλα τα έμβια είδη. 

Η γενιά μας δεν έχει μέχρι σήμερα αναλογιστεί επαρκώς τις συνέπειες των ευδαιμονιστικών της ορμών, να βιώσει τις αισθήσεις της προόδου και τις απολαύσεις της ζωής για κάποιους και όχι για όλους. 

Κατά συνέπεια, το μεγαλύτερο βάρος τέθηκε στις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι όχι μόνο αναγκάζονται όλο και περισσότερο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά, γίνονται οι κύριοι στόχοι και τα θύματα του δουλεμπορίου, της εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Τα τεράστια δεινά των κλιματικών προσφύγων που προσπαθούν να σώσουν τους εαυτούς τους και τους απογόνους τους από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Όπως λέει ο Κύριoς μας Ιησούς Χριστός στο Ιερό κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο : « ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε». (Ματθ. 25:40). 

Τα εκτοπισμένα θύματα της κλιματικής έκτακτης ανάγκης υπομένουν αυτά τα δεινά μόνα τους και αδίκως.

Και όμως, τους τελευταίους μήνες, πολλά έθνη βίωσαν, για πρώτη φορά, τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής υποβάθμισης. Πλημμύρες στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, φλεγόμενα δάση στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Σερβία, την Αυστραλία και την Καλιφόρνια, καταστροφικές καταιγίδες και παρατεταμένες ξηρασίες σε όλη την Αφρική - όλα αυτά είναι αναμφισβήτητα αποτελέσματα των βλαβών που έχουμε προκαλέσει στη γη μας. 

Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι το προβλέψιμο πεπρωμένο μας, αν εμμείνουμε στην εχθρότητά μας προς το φυσικό περιβάλλον.

Από την άποψη αυτή, είναι ζωτικής σημασίας η COP 26, η οποία θα πραγματοποιειθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου στη Γλασκώβη, να μας ενώσει και να μας συνδέσει στην αφοσίωσή μας να θεραπεύσουμε το κλίμα και να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας. 

Η επιτυχία σε αυτό το θέμα απαιτεί την απελευθέρωση του μέλλοντος από τη σκλαβιά της σπατάλης και των ατυχών συνηθειών που σκοτώνουν τις ίδιες τις προϋποθέσεις για την καλή ζωή όλων μας στη γη.


Νέες τεχνολογίες

Σε αυτό το πνεύμα του σύγχρονου ασκητισμού, καλούμε τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου να αναλάβουν ηγετική θέση σε όλες αυτές τις μεταβάσεις προς μια πράσινη οικονομία. Η πράσινη οικονομία αναφέρεται στην ευημερία που προκύπτει από τη μη σπάταλη παραγωγή και την υπεύθυνη κατανάλωση. 

Το πράσινο είναι το χρώμα που συμβολίζει τη ζωή που ο Θεός έχει δώσει σε όλους. Έτσι, οι καινοτόμες τεχνολογίες για πράσινους μετασχηματισμούς μπορούν, θα έπρεπε και πρέπει, να είναι τεχνολογίες για τη ζωή.

Αυτές οι τεχνολογίες πρέπει να οδηγήσουν στη θεραπεία του πλανήτη μας. Ενισχύοντας την εξάλειψη των αποβλήτων, τον καθαρισμό των υδάτων, του αέρα και του εδάφους και καλλιεργώντας τα δάση και τους ωκεανούς μας, κάνουμε τη μεγάλη στροφή προς μια οικολογική οικονομία για την καλά μελετημένη κοινοτική και παγκόσμια ακμάζουσα ευημερία όλων.

Μέσα από τους στοχασμούς μας, μπορούμε να δούμε έναν κόσμο στον οποίο ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν στους κόλπους του πλανήτη μας, ενώ εμείς θα τροφοδοτούμε την κινητικότητά μας, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη θέρμανση, την ψύξη, τις κατασκευές και όλες τις δραστηριότητές μας με πράσινη και καθαρή ενέργεια. Τέτοιες σκέψεις δεν είναι απλώς ονειροπολήσεις. Υπάρχουν ήδη καλοσχεδιασμένες τεχνολογικές λύσεις για το πιεστικό ενεργειακό πρόβλημα. 

Αυτές πρέπει να υποστηριχθούν όχι μόνο από πρωτοπόρες κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και επενδύσεις, αλλά και να ενισχυθούν από όλους όσους συμμετέχουν στο κίνημα της εξάλειψης των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα και τους τρόπους παραγωγής/κατανάλωσης που σπαταλούν το μέλλον μας. 

Πρέπει τώρα να διαμοιράσουμε αυτές τις νέες τεχνολογίες δίκαια και ισότιμα σε όλο τον κόσμο και να επενδύσουμε σε αυτές από τον Νότο έως τον Βορρά, προκειμένου να είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι παγκόσμιοι πολίτες.


Εκπαίδευση και νεολαία

Για την προώθηση των ανθρώπινων ταλέντων, την καλλιέργεια της πίστης της εφευρετικότητας και την ενθάρρυνση της ζωηρής συμμετοχής, είναι ζωτικής σημασίας η προώθηση της ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους, άνδρες και γυναίκες, χωρίς διακρίσεις.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας, πρέπει να μαθαίνουμε εκ νέου και να αποκτούμε τις δεξιότητες που απαιτούνται για την επίτευξη όλων των μετασχηματιστικών προγραμμάτων, από την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη έως την Ατζέντα του ΟΗΕ για την Ανθρωπότητα. 

Η εκπαίδευση για τέτοιες νέες πραγματικότητες είναι απαραίτητη για το όνειρο και την πραγματικότητα του μετασχηματισμού του κόσμου μας σε έναν κόσμο ευημερίας, βιωσιμότητας, ανθεκτικότητας, υπευθυνότητας και δικαιοσύνης για όλους.  

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα χάσματα μεταξύ των γενεών δεν θα διευρυνθούν και ότι οι πράσινοι και ψηφιακοί μετασχηματισμοί δεν θα αφήσουν κανέναν πίσω. Η νεολαία μας βγήκε στους δρόμους, στις δημόσιες πλατείες και σε κάθε γωνιά της γης για να πυροδοτήσει τη συλλογική δράση με στόχο τους υψηλότερους κλιματικά ουδέτερους στόχους. 

Δεμένοι και δικτυωμένοι από την έμπνευση που μας μεταφέρθηκε από την αφοσιωμένη νεολαία μας, είμαστε υποχρεωμένοι να υψώσουμε αυτό το αίτημα των νέων ανδρών και γυναικών για την επίτευξη των παγκόσμιων μηδενικών εκπομπών. 

Η πίστη και η ευφυία μας, η κοινή μας αφοσίωση και εφευρετικότητα, πρέπει να αναδειχθούν για να πετύχουμε όλοι μαζί σε κοινωνία αυτούς τους υψηλούς στόχους. Πρέπει να συμμετέχουμε στις προσπάθειες των νέων για να επιταχύνουμε την πρόοδό μας σε μετασχηματιστικά μονοπάτια με την πλήρη συμμετοχή όλων εκείνων που έμειναν πιο πίσω. 

Καλούμε τα κράτη της G20, πρώτα να αναγνωρίσουν και στη συνέχεια να επιδιώξουν τα αιτήματα των νέων ανδρών και γυναικών μας, για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.

Έτσι, πρέπει να ανοίξουμε τις καρδιές και το μυαλό μας στις φιλοδοξίες που εκφράζουν οι νέες γενιές. Αυτές καθοδηγούν τις σημερινές προσπάθειες, από την ταχύτερη επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) έως την αντιστροφή των επιβλαβών κλιματικών αλλαγών και τη βελτίωση των γενικών συνθηκών ζωής. 

Η νεότερη γενιά μας, η πολυπληθέστερη που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, θα διατυπώσει σίγουρα πολύτιμες συστάσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Νέων για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο. 

Με φιλαλήθεια και ειλικρίνεια, παρακαλούμε τους υπουργούς στο Μιλάνο κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση για την COP 26 να αγκαλιάσουν τα οράματα και τις προτάσεις της νεολαίας ως απεσταλμένων του μέλλοντος.


Συμπέρασμα

Κυρίες και κύριοι,

Απαιτείται πρωτοφανής αποφασιστικότητα και ανθρώπινη ενέργεια για να απελευθερωθούμε όλοι μας από την υποδούλωση στη σπάταλη ζωή. Αφιερώνοντας τη δύναμη της πίστης μας και την εφευρετικότητα του μυαλού μας στη μελέτη λύσεων, μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή τη δουλεία. 

Όπως είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε εν κοινωνία, έτσι είμαστε επίσης σε θέση να επιδιορθώσουμε εν κοινωνία τους λανθασμένους τρόπους, αποδεχόμενοι τον στόχο της προστασίας της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. 

Ως εκ τούτου, καλούμε τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να είναι οι πρώτοι που θα συνεργαστούν και θα συντονίσουν τις ενέργειές τους για την υποστήριξη ενός βιώσιμου περιβάλλοντος και της κοινής προσπάθειας για την παγκόσμια θεραπεία του κλίματος και για την ίδρυση μιας δίκαιης παγκόσμιας κοινωνίας.

Εδώ και τώρα, ατομικές και κοινοτικές δράσεις, γενναία και σοφά βήματα από γυναίκες και άνδρες, από νέους και ηλικιωμένους, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να πάρουμε σημαντικές κοινές αποφάσεις. 

Εμπνεόμαστε από το όραμα ενός κόσμου ενωμένου σε ευημερία, βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα, υπευθυνότητα, δικαιοσύνη και ειρήνη για όλους. 

Πραγματικά, οἱ κοινές μας δεσμεύσεις μποροῦν νά θεραπεύσουν τήν ἀνθρωπότητα καί τό σπίτι της, τόν οἶκο της, τόν Πλανήτη μας.


______________________




















Σχόλια