Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Γενετική Τροποποίηση και η φωτιά του Προμηθέα...

Το DNA μπορεί πλέον να διαχωριστεί και να αναδιαταχθεί όπως ένα μπουκέτο λουλούδια.



 

Καθώς ο 20ός αιώνας πλησίαζε στο τέλος του, εμφανίστηκε το ισοδύναμο της βιοτεχνολογίας με τη φωτιά του Προμηθέα: η πρώτη λεπτομερής αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος.
 
Τώρα, η δυνατότητα αποκρυπτογράφησης των γενετικών αλληλουχιών μας έχει ενδυναμώσει - αν και ενέχει επίσης σημαντικούς κινδύνους. 
Η δομή του DNA που ανακαλύφθηκε από τους Watson και Crick το 1953 γέννησε ένα ένζυμο περιορισμού που μπορεί να διασπάσει το DNA μέσα σε δευτερόλεπτα - και έτσι προέκυψε η ανακάλυψη βιοχημικών ενζύμων που επεξεργάζονται το DNA - και αυτό δημιούργησε την τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον άμεσο έλεγχο της έκφρασης ενδοκυτταρικών γονιδίων μέσα σε έναν πυρήνα. 
Ωστόσο, δεν ήταν ούτε οικονομικά αποδοτική ούτε αποτελεσματική η χειραγώγηση της γονιδιακής έκφρασης εντός του πυρήνα - ένα πρόβλημα που λύθηκε με την επαναστατική ανακάλυψη του συστήματος CRISPR-Cas9 στις αρχές του 21ου αιώνα. 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, συνδέοντας μια συγκεκριμένη αλληλουχία οδηγού RNA ενωμένη με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Cas9 σε ένα γονιδίωμα, μπορούσαν να κόψουν και να διαγράψουν (ή να προσθέσουν) DNA. 
Σύντομα μετά την ανακάλυψή του, το CRISPR-Cas9 έγινε παγκόσμια αίσθηση λόγω της σχετικής ευκολίας και της συμβατότητάς του με σχεδόν κάθε τύπο οργανισμού.

Εν τέλει ανακαλύφθηκαν τεχνικές χειρισμού του γονιδιώματος που μπορούν να εξαλείψουν ή να διορθώσουν λανθασμένα γονίδια, να δημιουργήσουν ανασυνδυασμένα έμβρυα, να θεραπεύσουν τον καρκίνο ή να προλάβουν μολυσματικές ασθένειες. 
Στο εγγύς μέλλον, τα φάρμακα γονιδιακής θεραπείας θα μπορούσαν να χορηγούνται με ένεση, εξαλείφοντας ενδεχομένως την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση για την αποφυγή γενετικών ελαττωμάτων - όπως η διαδικασία στην οποία υποβλήθηκε η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί για να αντιμετωπίσει την προδιάθεσή της για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. 
Η επιγενετική, ή αλλιώς η μελέτη της γενετικής έκφρασης που δεν περιλαμβάνει αλλαγή της αλληλουχίας του DNA, υπόσχεται μελλοντικές καινοτομίες για τη μηχανική του γονιδιώματος. 
Η επιγενετική θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει στους ανθρώπους να προσαρμοστούν και να εξελιχθούν σε άλλο περιβάλλον, όπως την ατμόσφαιρα του Άρη. 

Ωστόσο, η μηχανική γονιδιώματος συνοδεύεται από ηθικά ζητήματα. 
Η επιτυχής προσπάθεια ενός Κινέζου επιστήμονα το 2018 να δημιουργήσει γενετικά τροποποιημένα μωρά προκειμένου να τα προικίσει με ανθεκτικότητα στη μόλυνση HIV του πατέρα τους σόκαρε την επιστημονική κοινότητα και υποδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της τεχνολογίας γενετικής μηχανικής ως μέσο τεχνητής αναπαραγωγής (Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν έκτοτε ότι η συμπεριφορά του επιστήμονα ήταν παράνομη). 

Το δώρο του Προμηθέα, άλλωστε, είχε σοβαρές επιπτώσεις για τον πολιτισμό.

___
Ακολουθεί απόσπασμα απο συνέντευξη που έδωσε ο  Klaus Schwab στον Charlie Rose το 2015:


Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ

Σχόλια