Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Η «Μεγάλη Αφήγηση» της Μεγάλης Επανεκκίνησης (Μεγάλη Επανεκκίνηση = Μεγάλο Αφήγημα)

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα ξεκινήσει την πρωτοβουλία για τη «Μεγάλη Αφήγηση» μετά τη Μεγάλη Επανεκκίνηση.



Η πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ για τη «Μεγάλη Αφήγηση» είναι μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει την τεχνοκρατική Μεγάλη Επανεκκίνηση της κοινωνίας και της παγκόσμιας οικονομίας: προοπτική


By Tim Hinchliffe


Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) επιδιώκει να δημιουργήσει μια «Μεγάλη Αφήγηση» μετά την ατζέντα της Μεγάλης Επανεκκίνησης με την επικείμενη έναρξη της πρωτοβουλίας ονόματι "Great Narrative".

Με την καθιέρωση μιας Μεγάλης Αφήγησης, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF)  επιδιώκει να διεκδικήσει μια έγκυρη ιστορία ωστε να πείσει τους ανθρώπους για ποιούς λόγους χρειάζονται μια Μεγάλη Επανεκκίνηση στην κοινωνία και τη παγκόσμια οικονομία.

«Η πρωτοβουλία για τη "Μεγάλη Αφήγηση" και η συνάντηση στο Ντουμπάι θα αποτελέσουν ισχυρό καταλύτη για τη διαμόρφωση του περιγράμματος - για ενα πιο ευήμερο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για την ανθρωπότητα, το οποίο θα σέβεται επίσης τη φύση περισσότερο.» — Klaus Schwab, 2021

 


Δεν αφήνουν ποτέ μια καλή κρίση να πάει χαμένη. - Οι παγκοσμιοποιητές του Νταβός εκμεταλλεύονται για άλλη μια φορά την πανδημία - αυτή τη φορά για να νομιμοποιήσουν την ατζέντα τους για μια Mεγάλη Επανεκκίνηση της κοινωνίας και της παγκόσμιας οικονομίας, ζητώντας μια «Μεγάλη Αφήγηση» η οποία θα μπορεί να «βοηθήσει κατευθύνοντας στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού, χωρίς αποκλεισμούς και πιο βιώσιμου οράματος για το συλλογικό μας μέλλον».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και οι εταίροι θα κάνουν ανταλλαγή ιδεών για την αφήγησή τους στη «Μεγάλη Συνάντηση Αφήγησης» που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο.



«Η πανδημία αποκάλυψε την οξεία ανάγκη να επικεντρωθούμε στο μέλλον και τη μακροπρόθεσμη υγεία των κοινωνιών μας», δήλωσε ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF),  Klaus Schwab στην Ατζέντα του Νταβός.




«Η Πρωτοβουλία για τη Μεγάλη Αφήγηση είναι μια συλλογική προσπάθεια των κορυφαίων στοχαστών του κόσμου να διαμορφώσουν μακροπρόθεσμες προοπτικές και να συν-δημιουργήσουν μια αφήγηση που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμου οράματος για το συλλογικό μας μέλλον».  
— World Economic Forum, 2021

Ενσωμάτωση, βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα - όλους αυτούς τους όρους χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Schwab όταν δήλωσε τον Ιούνιο του 2020 οτι : «Τώρα είναι η ώρα για μια Μεγάλη Επανεκκίνηση».

Στη συνάντηση του Νοεμβρίου για τη Μεγάλη Αφήγηση, «κορυφαίοι στοχαστές από διάφορες γεωγραφικές περιοχές και κλάδους - συμπεριλαμβανομένων μελλοντολόγων, επιστημόνων και φιλοσόφων - θα συνεισφέρουν φρέσκες ιδέες για το μέλλον. Οι προβληματισμοί τους θα διαμοιραστούν με ένα επερχόμενο βιβλίο που θα φέρει τον τίτλο: "The Great Narrative" και αναμένεται να εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2022».

«Η μεγάλη αφήγηση έχει χάσει την αξιοπιστία της, ανεξάρτητα από την μέθοδο που χρησιμοποιεί για ενοποίηση, ανεξάρτητα από το αν είναι μια κερδοσκοπική αφήγηση ή μια αφήγηση χειραφέτησης» 
-  Jean Francois Lyotard, “The Post Modern Condition: A Report on Knowledge” (1979)

Η ιδέα της μεγάλης αφήγησης είναι κάτι που ο Γάλλος φιλόσοφος Jean-Francois Lyotard ονόμασε «μεγάλη αφήγηση» (ή αλλιώς «μετα-αφήγηση»), η οποία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Philo-Notes, «λειτουργεί για να νομιμοποιήσει την κυριαρχία, την εξουσία και τα κοινωνικά έθιμα» - όλα όσα προσπαθεί να επιτύχει η Μεγάλη Επανεκκίνηση.

Οι απολυταρχικοί χρησιμοποιούν μεγάλες αφηγήσεις για να νομιμοποιήσουν τη δική τους εξουσία, και το κάνουν αυτό ισχυριζόμενοι ότι έχουν γνώση και κατανόηση που μιλάει για μια καθολική αλήθεια.

Ταυτόχρονα, οι απολυταρχικοί χρησιμοποιούν αυτές τις μεγάλες αφηγήσεις σε μια «προσπάθεια να μεταφράσουν τις εναλλακτικές αφηγήσεις στη δική τους γλώσσα και να καταστείλουν όλες τις αντιρρήσεις σε αυτά που οι ίδιοι λένε».

Ο μαρξισμός δημιουργεί «μια κοινωνία στην οποία όλα τα άτομα μπορούν να αναπτύξουν στο έπακρο τα ταλέντα τους» - είναι ένα παράδειγμα μιας μεγάλης αφήγησης.

«Η επιστήμη ήταν πάντα σε σύγκρουση με τις αφηγήσεις» - Jean Francois Lyotard, “The Post Modern Condition: A Report on Knowledge” (1979)




«Μια καλή αφήγηση κερδίζει ακόμα και τα καλύτερα δεδομένα.» 
- Davos Agenda, 2015

Ιστορικά, μεγάλες αφηγήσεις όπως αυτή του μαρξισμού αγνοούν την επιστήμη, αγνοούν τις εναλλακτικές προοπτικές και λογοκρίνουν τις αντίθετες ιδέες.

Στο βιβλίο του, που έγραψε το 1979, "A Report on Knowledge", ο Lyotard υποστήριξε οτι: «Η μεγάλη αφήγηση έχει χάσει την αξιοπιστία της, ανεξάρτητα από τον τρόπο ενοποίησης που χρησιμοποιεί, ανεξάρτητα από το αν είναι μια κερδοσκοπική αφήγηση ή μια αφήγηση χειραφέτησης».

Ο Lyotard πίστευε οτι: «Η επιστήμη βρισκόταν πάντα σε σύγκρουση με τις αφηγήσεις» και ότι «αν κριθούν με το κριτήριο της επιστήμης, οι περισσότερες από αυτές αποδεικνύονται μύθοι».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ισχυρίζεται ότι η ατζέντα της Μεγάλης Επανεκκίνησης θα συμβάλει στη απελευθέρωση της κοινωνίας από τις μη βιώσιμες και άδικες πρακτικές του εταιρικού καπιταλισμού.

Αλλά σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Lyotard, η πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού φόρουμ (WEF) για τη λεγόμενη Μεγάλη Αφήγηση έχασε την αξιοπιστία της από τη στιγμή που σχεδιάστηκε.

Και ποιους επιστρατεύουν για να βοηθήσουν στην επεξεργασία της αφήγησής τους;

Γενετιστές, μελλοντολόγοι, φιλόσοφοι, επιστήμονες και ομάδες ειδικών συμφερόντων που ακολουθούν τη γραμμή της Μεγάλης Επανεκκίνησης θα είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν τη Μεγάλη Αφήγηση.

«Στη μάχη για την καρδιά και το νού των ανθρώπων, η αφήγηση θα ξεπερνάει σταθερά τα δεδομένα στην ικανότητά της να επηρεάζει την ανθρώπινη σκέψη και να παρακινεί την ανθρώπινη δράση».  - Davos Agenda, 2015

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) γνωρίζει πολύ καλά τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τις αφηγήσεις και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χειραγώγηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με μια ανάρτηση στο ιστολόγιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) από το 2015 με τίτλο «Πώς οι αφηγήσεις επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά», ο προσκεκλημένος συγγραφέας από την Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει ότι «μια καλή αφήγηση κερδίζει ακόμα και τα καλύτερα δεδομένα».

Γράφει: «Στη μάχη για την καρδιά και το νού των ανθρώπων, η αφήγηση θα ξεπερνάει σταθερά τα δεδομένα στην ικανότητά της να επηρεάζει την ανθρώπινη σκέψη και να παρακινεί την ανθρώπινη δράση».

Ο συγγραφέας συνεχίζει προειδοποιώντας: «Έχει δημιουργηθεί μια λανθασμένη διχοτόμηση μεταξύ της χρήσης της αφήγησης και της ανάλυσης δεδομένων- και τα δύο μπορούν να είναι εξίσου παραπλανητικά ή χρήσιμα για τη μετάδοση της αλήθειας σχετικά με τα αιτιώδη αποτελέσματα».

Είναι θέμα εμπιστοσύνης.

Οι αφηγήσεις είναι απαραίτητες για την αφήγηση ιστοριών και την κατανόηση των πληροφοριών.

Σύμφωνα με το Adventist Today, οι περισσότερες θρησκείες συμπεριφέρονται σαν μεγάλες αφηγήσεις, καθώς «προσπαθούν να εξηγήσουν όλη τη ζωή και άλλοι τρόποι θέασης του κόσμου ερμηνεύονται ως αυταπάτες ή πλάνες».

Μέσω της πρωτοβουλίας για τη Μεγάλη Αφήγηση, θα προσπαθήσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) να νομιμοποιήσει την κατευθυνόμενη και αυταρχική Μεγάλη Επανεκκίνηση του, τοποθετώντας την ιδεολογία του σε ένα βάθρο - αντίστοιχο με το ηθικό επίπεδο απο τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου;

«Έχει δημιουργηθεί μια λανθασμένη διχοτόμηση μεταξύ της χρήσης της αφήγησης και της ανάλυσης δεδομένων- και τα δύο μπορούν να είναι εξίσου παραπλανητικά ή χρήσιμα για τη μετάδοση της αλήθειας σχετικά με τα αιτιώδη αποτελέσματα.» - Davos Agenda, 2015

Οι μη εκλεγμένοι παγκοσμιοποιητές έχουν ήδη το σύνθημά τους, «χτίστε ξανά καλύτερα» (Build Back Better), το οποίο παπαγαλίζουν αρχηγοί κρατών σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο - από τις ΗΠΑ μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.



Ακολουθεί η Mεγάλη Aφήγηση, την οποία οι ελίτ του Νταβός θα χρησιμοποιήσουν σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσουν την ατζέντα της Μεγάλης Επανεκκίνησης.

Να είστε σε επιφυλακή για ακόμα πιο συντονισμένα μηνύματα και καταστολή πληροφοριών από τη μεγάλη τεχνολογία (big tech), τη μεγάλη κυβέρνηση (big government), τις επιχειρήσεις και τα εταιρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σε θέματα όπως:

  • Κλιματική αλλαγή
  • Εκπομπές άνθρακα
  • Κατανάλωση ενέργειας
  • Πράσινες νέες συμφωνίες
  • Εναλλακτικές πρωτεΐνες
  • Κατανάλωση
  • Χρήση γης
  • Κρυπτονομίσματα
  • Διακυβέρνηση του Διαδικτύου
  • Πολιτική
  • Παραπληροφόρηση
  • Εξτρεμισμός
  • Θεωρίες συνωμοσίας
  • Και πολλά άλλα!
«Η πανδημία αποκάλυψε την έντονη ανάγκη να επικεντρωθούμε στο μέλλον και τη μακροπρόθεσμη υγεία των κοινωνιών μας.» - Klaus Schwab, 2021

Οι αφηγήσεις σήμερα επιβάλλονται με ψηφιακά μέσα και όποιος διαφωνεί μπορεί να μπλοκαριστεί ή να απαξιωθεί σε αυτά - ακόμη και να του απαγορευτεί η συμμετοχή στην κοινωνία, όπως συμβαίνει με τα διαβατήρια εμβολίου που τροφοδοτούν τα συστήματα Kοινωνικής Πίστωσης (Social Credit System) και Ψηφιακής Ταυτότητας.

Στο νεκροκρέβατό του, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έγραψε το τελευταίο του δοκίμιο με τίτλο: «Κανόνες για την καταστροφή μιας Δημοκρατίας», οπου γράφει τα εξής: 

«Οι λέξεις είναι για τη δημοκρατία όπως τα δοκάρια για ένα σπίτι».
«Οι μη σύμφωνες απόψεις πρέπει να ονομάζονται συνωμοσίες και να μην κρίνονται με τη λογική. Με αυτόν τον τρόπο τα δοκάρια αποδυναμώνονται και το σπίτι γκρεμίζεται ευκολότερα».

Μόλις η Μεγάλη Επανεκκίνηση έχει τη Μεγάλη της Αφήγηση, οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με αυτή την αφήγηση μπορεί να παραμεριστεί ως συνωμοσία, παραπληροφόρηση ή εξτρεμισμός που πρέπει να λογοκριθεί και να κατασταλεί για το μεγαλύτερο, συλλογικό καλό.

Σχόλια