Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ψηφιακοί (τρομακτικοί) ανθρώπινοι υπηρέτες που θα εργάζονται στο Metaverse.

Μια νεοσύστατη επιχείρηση δημιουργεί ψηφιακούς ανθρώπινους υπηρέτες που θα εργάζονται στο Metaverse.
Επίσης, είναι πολύ τρομακτικοί.




Futurism


Ψηφιακό εργατικό δυναμικό

Ενώ το Metaverse μπορεί να φαίνεται σαν ένα μακρινό όνειρο που ταιριάζει περισσότερο στις σελίδες απο μυθιστόρημα του Neal Stephenson παρά στην πραγματικότητα, κάποιοι προσπαθούν ήδη να εκμεταλλευτούν αυτή την ιδέα - και μάλιστα να διαθέτουν ψηφιακό εργατικό δυναμικό γι' αυτό. 
Η Soul Machines, μια εταιρεία με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, λέει ότι σχεδιάζει ψηφιακούς ανθρώπους με τεχνητή νοημοσύνη για πελάτες που μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν για σκοπούς όπως την εξυπηρέτηση πελατών, τα διαφημιστικά βίντεο και την εκπαίδευση. 
Ωστόσο, η εταιρεία έχει επίσης το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον - με τον συνιδρυτή Greg Cross να δηλώνει ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα «ψηφιακό εργατικό δυναμικό» για ένα πιθανό Metaverse, σύμφωνα με το The Verge.
«Όταν παίζουμε ένα παιχνίδι, υιοθετούμε μια συγκεκριμένη περσόνα ή προσωπικότητα. Όταν προπονούμε την ποδοσφαιρική ομάδα των παιδιών μας υιοθετούμε μια άλλη περσόνα. Έχουμε διαφορετική προσωπικότητα όταν είμαστε στην παμπ και πίνουμε μια μπύρα με τους φίλους μας», δήλωσε ο Cross στο Verge.
«Ως ανθρώπινα όντα, προσαρμόζουμε πάντα την προσωπικότητά μας και τον ρόλο που έχουμε σύμφωνα με  τις σχετικές παραμέτρους. Με τους ψηφιακούς ανθρώπους, μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτές τις ποικίλες προσωπικότητες».

Ανθρώπινο Λειτουργικό Σύστημα  2.0

Οι ψηφιακοί άνθρωποι της Soul Machines λειτουργούν με ένα σύστημα που - είναι και τρομακτικό - ονομάζεται Humans OS 2.0.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, πρόκειται για μια «Αυτόνομη Πλατφόρμα Κινουμένων Σχεδίων» με ψηφιακό εγκέφαλο που επιτρέπει στην τεχνητή νοημοσύνη να μαθαίνει από τις αλληλεπιδράσεις της με πραγματικούς ανθρώπους. 
Ένα βίντεο με το λειτουργικό της σύστημα σε λειτουργία δείχνει ότι οι ψηφιακοί άνθρωποι έχουν προέλθει από την κοιλάδα του αλλόκοτου (δλδ ένα ανησυχητικό συναίσθημα που μερικοί άνθρωποι βιώνουν ως αντίδραση σε όχι και τόσο ανθρώπινες φιγούρες).



Ο Cross ελπίζει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι σε θέση να ικανοποιεί τις μελλοντικές ανάγκες των ανθρώπων με σάρκα και οστά, εντός και εκτός του Metaverse - ή ακόμη και να τις αντιγράφει.
«Κάποια στιγμή στο μέλλον, μπορεί να είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια ψηφιακή εκδοχή του εαυτού σας - ή πολλαπλές εκδοχές του εαυτού σας - οι οποίες θα μπορούν να βγουν και να κάνουν πράγματα, όπως να εργαστούν ωστε να βγάλουν χρήματα για εσάς ή για την εταιρεία σας, ενώ εσείς θα κάνετε κάτι άλλο που θα είναι πολύ πιο διασκεδαστικό», δήλωσε ο Cross στο Verge. 



Ηθικό δίλημμα

Η δημιουργία ψηφιακών ανθρώπων με την ικανότητα να μαθαίνουν έχοντας ως αποκλειστικό σκοπό να εργάζονται για πραγματικούς ανθρώπους εγείρει ένα πλήθος δύσκολων ηθικών ερωτημάτων. 
Εξάλλου, αν αυτοί οι ψηφιακοί άνθρωποι είναι όντως ευφυείς - όσο τεχνητοί κι αν είναι - το να τους έχουμε να εργάζονται για εμάς θα μπορούσε να μοιάζει με μια μορφή δουλείας ή καταναγκαστικής εργασίας, ειδικά αν η τεχνολογική πρόοδος τους κάνει πιο ευφυείς με την πάροδο του χρόνου.
Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ακούσια μια νέα ταξική σύνθεση ανθρώπων με τεχνητή νοημοσύνη, που  θα έμοιαζε με το βιντεοπαιχνίδι "Detroit": Become Human.
Ωστόσο, ο Cross δεν πτοείται.
«Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε πάντα από τους περισσότερους από εμάς για να κάνουμε απίστευτα και καλά πράγματα, καθώς και από λίγους από εμάς για να κάνουμε πράγματα που δεν είναι πολύ καλά ή απλά κακά», δήλωσε στην ιστοσελίδα. 

«Αυτό είναι μια έκφραση της ανθρώπινης κατάστασης».

Σχόλια