Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

«Tρέξτε και κρυφτείτε άνθρωποι»

 

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν τώρα να πετάξουν μέσα σε δάση με 40 χλμ/ώρα - τρέξτε και κρυφτείτε, άνθρωποι

Το εν λόγω σύστημα μαθαίνει να πετάει σε προσομοίωση

STORY BY 

Thomas Macaulay


Αν έχετε χαθεί ποτέ στο δάσος (ή έχετε αποδράσει), προσέξτε για τα τετρακόπτερα υψηλής ταχύτητας που σας ακολουθούν μέσα από τα δέντρα.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν πλέον να πετούν μέσα σε πολύπλοκα και άγνωστα πεδία με ταχύτητα έως και 40 χλμ/ώρα, χάρη σε μια νέα προσέγγιση τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.


Τα μαθήματα πτήσης των τετρακοπτέρων πραγματοποιήθηκαν σε προσομοίωση.

Ένας αλγόριθμος οδήγησε αρχικά ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που δημιουργήθηκε από υπολογιστή σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον που περιείχε σύνθετα εμπόδια.

Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση του νευρο-δικτύου του μη επανδρωμένου αεροσκάφους ώστε να προβλέπει τη διαδρομή πτήσης με βάση τις πληροφορίες από τους αισθητήρες του σκάφους.

Στη συνέχεια, το σύστημα δοκιμάστηκε σε διάφορα πραγματικά πεδία, όπως δάση, κτίρια που κατέρρευσαν και εκτροχιασμένα τρένα.

«Η προσέγγισή μας (προσέγγιση με τεχνητή νοημοσύνη) μπόρεσε να πλοηγήσει (το τετρακόπτερο) με επιτυχία σε όλα τα πεδία στα οποία δοκιμάστηκε», αναφέρει η ομάδα στο έγγραφο της μελέτης της. «Σημειώστε ότι η τακτική μας ήταν να γίνει η εκπαίδευση σε προσομοίωση και δεν εκτέθηκε ποτέ σε κανένα από αυτά τα περιβάλλοντα ή τις συνθήκες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης».

Αυτή η προσέγγιση έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων.

Η άμεση αντιστοίχιση των οργανοληπτικών παρατηρήσεων με τις τροχιές πτήσης μειώνει την καθυστέρηση επεξεργασίας. Το σύστημα αυξάνει επίσης την ανθεκτικότητα σε διαταραχές της αντίληψης, όπως η θολούρα της κίνησης και τα χαμένα δεδομένα.

Η ομάδα θέλει τώρα να αναπτύξει ταχύτερους αισθητήρες που θα επιτρέψουν στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν με ασφάλεια σε ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες.

Η προσέγγισή τους θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σε εργοτάξια. 

Φαίνεται επίσης κατάλληλη για το κυνήγι ανεπιθύμητων ατόμων.

Σχόλια