Παρουσίαση του Worldcoin ( = Παγκόσμιο Νόμισμα)


 Worldcoin


Ένα νέο, συλλογικό, παγκόσμιο νόμισμα που θα διανεμηθεί δίκαια σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Το διαδίκτυο είναι ισχυρό λόγω των μεγάλων δικτύων. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και οι ηλεκτρονικές αγορές είναι παραδείγματα τέτοιων δικτύων. Όσο περισσότερους συμμετέχοντες έχουν, τόσο πιο ισχυρά γίνονται αυτά τα δίκτυα. 

Για πρώτη φορά, τα κρυπτονομίσματα καθιστούν δυνατή την κατανομή της ιδιοκτησίας και του ελέγχου αυτών των δικτύων στους χρήστες τους και όχι σε μια ενιαία οντότητα.

Εάν ένα κρυπτονόμισμα υιοθετηθεί σε ευρεία κλίμακα, τότε θα αυξήσει κατά πολύ την δυνατότητα να έχουν οι χρήστες πρόσβαση στην οικονομία μέσω του διαδικτύου και θα είναι δυνατόν να υπάρξουν και άλλες χρήσεις του διαδικτύου που σήμερα είναι αδιανόητες.

Ωστόσο, λιγότερο από το τρία τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού συμμετέχει σήμερα σε δίκτυα κρυπτονομισμάτων. 

Για να φτάσει γρήγορα το νέο κρυπτονόμισμα της εταιρείας στα χέρια όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, το Worldcoin θα επιτρέψει σε όλους να διεκδικήσουν ένα μέρος απο αυτό το κρυπτονόμισμα δωρεάν.

Για να συμβεί αυτό, έπρεπε πρώτα να λύσουμε μια σημαντική πρόκληση:

Εξασφαλίζοντας ότι κάθε άνθρωπος στη Γη μπορεί να αποδείξει ότι είναι όντως άνθρωπος (και όχι ρομπότ) και ότι δεν έχουν ήδη λάβει το δωρεάν μερίδιό τους στο Worldcoin. 

Αυτή η πρόκληση είναι το μακροχρόνιο πρόβλημα της «μοναδικής υπόστασης που έχει ο κάθε άνθρωπος»: 

πώς μπορείτε να αποδείξετε ότι είστε εσείς, χωρίς να μας πείτε τίποτα για τον εαυτό σας;

Για να το αντιμετωπίσουμε, κατασκευάσαμε μια νέα (σφαιρική) συσκευή που ονομάζεται Orb.

Επιλύει το πρόβλημα μέσω της μέτρησης βιομετρικών χαρακτηριστικών: Η συσκευή Orb καταγράφει μια εικόνα απο τα μάτια ενός ατόμου, η οποία μετατρέπεται σε έναν σύντομο αριθμητικό κώδικα, επιτρέποντας έτσι την δυνατότητα να εξακριβωθεί εάν το άτομο έχει ήδη εγγραφεί.

Εάν δεν έχουν εγγραφεί, τότε λαμβάνουν το δωρεάν μερίδιό τους στο Worldcoin. 

Η αρχική εικόνα δεν χρειάζεται να αποθηκευτεί ή να μεταφορτωθεί σε κάποια ψηφιακή πλατφόρμα. Σε αντίθεση με πολλές κεντρικοποιημένες υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε σήμερα, δεν απαιτούνται άλλες προσωπικές πληροφορίες.

Μέσω της σύγχρονης κρυπτογραφίας, αυτός ο αριθμητικός κώδικας δεν συνδέεται με το πορτοφόλι ή τις συναλλαγές του χρήστη - διατηρώντας με αυτό τον τρόπο το απόρρητο του χρήστη.

Βρισκόμαστε μόλις λίγους μήνες πριν από την παγκόσμια κυκλοφορία του Worldcoin (= Παγκόσμιο Νόμισμα) και πραγματοποιούμε δοκιμές σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. 

Σε αυτές τις δοκιμές, οι άνθρωποι περιμένουν ώρες για να λάβουν το δωρεάν μερίδιό τους στο Worldcoin και οι επιχειρηματίες χτίζουν ολόκληρες επιχειρήσεις με βάση τις δυνατότητες χρήσης της συσκευής Orb.

Προς το παρόν, μία συσκευή Orb, κατα μέσο όρο, μπορεί να κάνει  επτακόσιες νέες καταχωρήσεις την εβδομάδα. 

Για την πλήρη λειτουργία του Worldcoin, σκοπεύουμε να παράγουμε περισσότερες από πενήντα χιλιάδες συσκευές ετησίως.

Είναι ακόμη νωρίς, αλλά τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι σύντομα το Worldcoin θα συνδέσει το πρώτο δισεκατομμύριο χρήστες σε ένα κοινό δίκτυο κρυπτονομίσματος.

Κάτι τέτοιο δεν ξανάγινε στο παρελθόν και το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο.

Αλλά έχουμε εμμονή με αυτή την ιδέα - οτι η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει (όλους τους ανθρώπους) να κάνουμε συλλογικά κάτι, που ακόμη και οι κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να κάνουν: να αυξήσουμε την ατομική ελευθερία του καθένα  και την δυνατότητα να έχουμε όλοι ίσες ευκαιρίες - σε παγκόσμια κλίμακα. 

Η τεχνολογική πρόοδος θα οδηγήσει σε πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη. 

Θα είναι όλο και πιο σημαντικό να καταστήσουμε αυτή την οικονομική άνθηση προσιτή σε όλους μας. 

Το ξεκίνημα του Worldcoin είναι μόνο το πρώτο βήμα στο μακρύ μας δρόμο προς αυτό το στόχο, και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα να ανακοινώσουμε σύντομα. 

- Alex Blania, Sam Altman, and the Worldcoin team

Σχόλια