Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Το Ισραήλ θα δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για την κλιματική αλλαγή με το ίδρυμα Bill Gates

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συναντά τον συνιδρυτή της Microsoft στην περιβαλλοντική σύνοδο κορυφής COP26 (31/10 - 12/11/2021) - ο Γκέιτς λέει ότι το Ισραήλ είναι γνωστό για τις καινοτομίες του, αλλά «όχι τόσο πολύ στον τομέα του κλίματος».



The Times of Israel

By LAZAR BERMAN and TOI STAFF,

02/11/2021


Γλασκώβη - Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και του Ιδρύματος Γκέιτς στο πεδίο της καινοτομίας για την κλιματική αλλαγή μετά τη συνάντησή τους την Τρίτη, στα πλαίσια της διάσκεψης COP26 για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη.

«Το Ισραήλ είναι γνωστό ως το έθνος των νέων ιδεών (startup nation), και νομίζω ότι είναι καιρός να στραφούμε και να διοχετεύσουμε την εθνική μας ενέργεια - που είναι η ενέργεια του λαού, το μυαλό - στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Bennett στον Gates κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. «Θα το αναλάβουμε ως εθνική αποστολή».

Ο Bennett δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεργάζεται με πολλές από τις γείτονες χώρες του σε θέματα που σχετίζονται με το κλίμα, ιδίως στον τομέα της λειψυδρίας.

Ο Γκέιτς δήλωσε στον πρωθυπουργό τα εξής: «η μεγάλη μου πεποίθηση είναι ότι μπορούμε να λύσουμε την κλιματική αλλαγή αν επιταχύνουμε στο πεδίο της καινοτομίας (για αυτήν)».

«Γι' αυτές (τις καινοτομίες) είναι γνωστό το Ισραήλ, αλλά όχι και τόσο στον τομέα του κλίματος», δήλωσε ο Γκέιτς.

Το κλειδί, είπε, θα είναι «να κατανοήσουμε πού βρίσκονται οι λαμπροί άνθρωποι στο Ισραήλ που σκέφτονται αυτές τις νέες τεχνικές».

«Σκεφτόμασταν: Πώς μπορούμε να συνδεθούμε και να βρούμε περισσότερους ανθρώπους που κάνουν τέτοιες καινοτομίες μετριασμού (των επιπτώσεων) - περισσότερους ανθρώπους που επιδιώκουν την προσαρμογή (στις παρούσες συνθήκες);»

Ο Gates δήλωσε: «Δεδομένου του ταλέντου που διαθέτετε (στις καινοτομίες) και των όσων έχουμε δει στον ψηφιακό χώρο, πώς θα το αξιοποιήσουμε περισσότερο; Θα μου άρεσε λοιπόν να πάρω αυτή την μέθοδο της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) που έχετε στο πεδίο της καινοτομίας (innovation push / linear model of innovation)  και να βρω πού μπορεί να συνεργαστεί το Ισραήλ μαζί μας».

Η υπουργός Ενέργειας Karine Elharrar πρόσθεσε: «Το Ισραήλ μπορεί να είναι μια πολύ ισχυρή δύναμη στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή, και νομίζω ότι η κοινοπραξία είναι πραγματικά σπουδαία είδηση γι' αυτό».

Ο Γκέιτς σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπένετ -που έβγαλαν εκατομμύρια στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας πριν ασχοληθούν με την πολιτική - συνειδητοποίησαν ότι «η καινοτομία ήταν το κλειδί» στην πρώτη τους καριέρα. «Μου αρέσει αυτή η σύγκριση», αστειεύτηκε ο Μπένετ και γέλασε.


Οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται αυτή την εβδομάδα στη Γλασκώβη της Σκωτίας για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2021, την 26η επανάληψη της διοργάνωσης, γνωστή ως COP26. 

Η διάσκεψη θεωρείται ιστορικά ως μία από τις σημαντικότερες συνόδους κορυφής για το κλίμα και πραγματοποιείται εν μέσω ολοένα και πιο δύσκολων καιρικών συνθηκών παγκοσμίως - και δυσοίωνων προειδοποιήσεων για το μέλλον του πλανήτη.

Ο Bennett δήλωσε πριν από το συνέδριο ότι ο τεχνολογικός τομέας του Ισραήλ πρέπει να στραφεί προς τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Για να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, η αλλαγή στη συμπεριφοράς μας (προς το περιβάλλον) θα κάνει λιγότερο από το ήμισυ της δουλειάς. Το άλλο μισό θα προέλθει από την τεχνολογία που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί. Εκεί πρέπει να πρωτοστατήσει το Ισραήλ», δήλωσε.

Ο Μπένετ συζήτησε επίσης το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης - όπως δήλωσε μια διπλωματική πηγή.

Ο Γκέιτς, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, εγκατέλειψε τον καθημερινό του ρόλο στην εταιρεία της Microsoft το 2008 και πέρυσι αποχώρησε απο το διοικητικό της συμβούλιο για να επικεντρωθεί με το έργο της φιλανθρωπίας.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος11/15/2021

    Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις συνεργασίας του "θηρίου που ανέρχεται από τη γη" με το "θηρίο που ανεβαίνει από την άβυσσο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου