Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Το Metaverse και η εθνική ασφάλεια.

Το Metaverse και η εθνική ασφάλεια. Μια άποψη από την Κίνα: οι κυβερνήσεις πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στο Metaverse.


By Bruno Maçães,

30/10/2021


Ένα απο τα κύρια ερευνητικά Ινστιτούτα της Κίνας μόλις δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις του Metaverse στην εθνική ασφάλεια - ίσως η πρώτη τέτοια ανάλυση που εκπονήθηκε.

Το κύριο συμπέρασμα δεν είναι ότι σύντομα θα διεξάγουμε πολέμους στο Metaverse, αλλά κάτι πολύ πιο ρεαλιστικό και σχετικό.

Η έκθεση βλέπει τρεις άμεσες επιπτώσεις του Metaverse.

Πρώτον, θα αποτελέσει μοχλό τεχνολογικής καινοτομίας και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό θα συμβεί σε τομείς που γειτνιάζουν με τη στρατιωτική τεχνολογία:

Τα γραφικά προσομοίωσης, η τεχνητή νοημοσύνη, τα wearables, η τεχνολογία της ρομποτικής ή η διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή. 

Ο δεύτερος αντίκτυπος θα είναι η μεταφορά του ψηφιακού οικοσυστήματος και της ψηφιακής οικονομίας σε νέες τεχνολογικές πλατφόρμες. Για παράδειγμα, το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν θα πραγματοποιείται πλέον στις σημερινές πλατφόρμες. 

Τρίτον, το Metaverse θα αρχίσει να ενσωματώνει τις ανάγκες του εικονικού και του φυσικού κόσμου, υλοποιώντας μια παλιά φιλοδοξία της εποχής του διαδικτύου.

Η έκθεση προβλέπει ότι το Metaverse μπορεί να έχει βαθιές συνέπειες στην παγκόσμια κατανομή της εξουσίας.

Το Metaverse «θα προκαλέσει έναν νέο γύρο ανακατατάξεων» στην παγκόσμια τεχνολογική τάξη.

Ορισμένες εταιρείες και χώρες θα χάσουν, ενώ άλλες μπορεί να έχουν την ευκαιρία να ανέβουν στην κορυφή.

Αυτό συνέβη ήδη με την οικονομία του διαδικτύου, όπου η Ευρώπη δεν μπόρεσε παρά να μείνει πίσω - και η Κίνα μπόρεσε να αντισταθεί στην εξουσία των μεγάλων αμερικανικών πλατφορμών μόνο επειδή ανέπτυξε μια καθαρά αμυντική στάση.

Σύμφωνα με το εν λόγω ερευνητικό ινστιτούτο, οι αμερικανικές αρχές ίσως ελπίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν την επανάσταση του Metaverse για να ωθήσουν τις αμερικανικές εταιρείες σε μια νέα και αδιαμφισβήτητη θέση παγκόσμιας κυριαρχίας, εκμεταλλευόμενες παράλληλα τη νέα τεχνολογία για την προώθηση της αμερικανικής κουλτούρας και των αμερικανικών αξιών σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το γεγονός ότι το Facebook (Meta) έχει πάρει το προβάδισμα θεωρείται ιδιαίτερα δυσοίωνο. 

Τέλος, η έκθεση σημειώνει ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν επίγνωση της πρόκλησης. Η Ευρώπη αγνοείται.


Συμπέρασμα: Oι κυβερνήσεις πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στο Metaverse, στον στρατηγικό αντίκτυπό που έχει στον διαρκή ανταγωνισμό μεταξύ των εθνών, και στους «πιθανούς κινδύνους στο εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό πεδίο».

Σχόλια