Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Πιερρακάκης: Η αστυνομική ταυτότητα ξεκινά το πέρασμά της στην ψηφιακή εποχή

Η πρεμιέρα της αποθήκευσης πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας στο κινητό τηλέφωνο χαιρετίστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως ένα πρώτο βήμα σε μια νέα εποχή.



Protagon

Ως ένα πρώτο βήμα για την ψηφιοποίηση της αστυνομικής ταυτότητας περιέγραψε την Τρίτη ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την πρεμιέρα της δυνατότητας που παρέχεται στους πολίτες να αποθηκεύουν στην εφαρμογή covid-free GR wallet, εκτός από τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, και το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. 

Ως γνωστόν, σύμφωνα και με κοινό δελτίο Τύπου των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, από το πρωί της Τρίτης 28 Δεκεμβρίου είναι διαθέσιμη η νέα έκδοση της εφαρμογής covid-free GR wallet στις πλατφόρμες iOS και Android για κινητές συσκευές και τάμπλετ. Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας περιέχει στοιχεία του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας. 

Συγκεκριμένα: Ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και φωτογραφία. Συνεπώς, οπουδήποτε απαιτείται έλεγχος πιστοποιητικού κορονοϊού κατά την είσοδο, οι πολίτες μπορούν, πλέον, αντί της ταυτότητάς τους να επιδεικνύουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, χωρίς ωστόσο αυτό να επιτρέπεται να σκανάρεται από όποιον διενεργεί τον έλεγχο.

Στόχος της πρωτοβουλίας των δύο υπουργείων είναι η σημαντική διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων κατά τη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών κορονοϊού (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου). 

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε ότι «η αστυνομική ταυτότητα ξεκινά το πέρασμά της στην ψηφιακή εποχή. Από σήμερα μπορείτε να αποθηκεύετε το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο κινητό σας τηλέφωνο εύκολα και με ασφάλεια», επισυνάπτοντας ένα βίντεο με οδηγίες για την εύκολη ενεργοποίηση του πιστοποιητικού.



 Νωρίτερα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «παρατηρήθηκε ότι υπήρχε μια δυσκολία στους ελέγχους του πιστοποιητικού, καθώς έπρεπε να φέρουν μαζί τους οι πολίτες και την ταυτότητά τους και να γίνεται η ταυτοποίηση. Προκειμένου να εξυπηρετήσουμε, προστατεύοντας και τα προσωπικά δεδομένα, κάναμε ουσιαστικά ένα απόσπασμα της αστυνομικής ταυτότητας που περιέχει μόνο τη φωτογραφία, το ονοματεπώνυμο και την ημερομηνία γέννησης».


Σε κάθε περίπτωση, το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για ελέγχους των πιστοποιητικών, σύμφωνα με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, και δεν υποκαθιστά σε καμία άλλη περίπτωση την αστυνομική ταυτότητα ούτε αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο. 

Ως εκ τούτου, κατά τη διενέργεια ελέγχων, το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας απλώς επιδεικνύεται και δεν σκανάρεται από ιδιώτες, παρά μόνο από τα αρμόδια κρατικά όργανα και μόνο κατόπιν αυθεντικοποίησής τους με Κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης.

***


Σχόλια