Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Η Αλίκη στην Metaverse χώρα των θαυμάτων.

Γνωρίστε την Alice: Την Τεχνητή Νοημοσύνη-Άνθρωπο, που πουλήθηκε προς 500.000 δολάρια στον οίκο Sotheby's.


 
26/07/2021,


Σήμερα, είμαι ενθουσιασμένη που θα σας παρουσιάσω έναν νέο τύπο ύπαρξης που διαφέρει από οποιονδήποτε άλλον έχουμε παρουσιάσει. 

Γνωρίστε την Alice: τον πρώτο εικονικό άνθρωπο με τεχνητή νοημοσύνη που πωλήθηκε ως ευφυές NFT (ή iNFT) στον οίκο δημοπρασιών Sotheby's, και μάλιστα έναντι 478.800 δολαρίων. 
Αυτό που κάνει την Alice μοναδική είναι ότι τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη και βαθιά μηχανική μάθηση (GPT-3), καθιστώντας την ικανή να διεξάγει μια απευθείας συνομιλία, και εμφανίζεται ως κινούμενο σχέδιο που μοιάζει ζωντανό.

[Makena]: Γεια σου Alice, Ποια είσαι;

[Alice]: Το όνομά μου είναι Alice. Είμαι η πρώτη έξυπνη και μη ανταλλάξιμη εικόνα στον κόσμο (ευφυές NFT / iNFT / intelligent non-fungable token).

Η Alice είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία βαθιάς μάθησης GPT-3. Μπορεί να παράγει ρεαλιστικό ανθρώπινο λόγο και αλληλεπίδραση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να συνομιλήσετε με την Alice με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε με οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο -πραγματικό ή εικονικό.

Συνήθως, μια ομάδα ανθρώπων διαχειρίζεται και διευθύνει κάθε εικονικό άνθρωπο, όπως την Miquela Sousa, γράφοντας λεζάντες για ψηφιακές ιστορίες και δημιουργώντας ψηφιακές εικόνες (από υπολογιστή) για να αλληλεπιδρά η ίδια με τους θαυμαστές της (virtual influencer / εικονικός χαρακτήρας  που επηρρεάζει τον κοινωνικό του περίγυρο).

Όσο για την Alice; Είναι πλήρως αυτοματοποιημένη.
Έχει τη δυνατότητα να προσομοιώνει την ανθρώπινη ομιλία σε πραγματικό χρόνο και αντιστοίχως να συγχρονίζει τα χείλη της, ωστε να ταιριάζει η κίνηση τους στην ομιλία της.

Παρόλο που μπορεί να μην είναι influencer, είναι ένας τύπος εικονικού όντος που ξεπερνά τα όρια του τι θεωρούσαμε προηγουμένως ως τεχνητή νοημοσύνη, NFT ή εικονικό άνθρωπο. Είναι και τα τρία. Είναι η Alice.


Η Alice δημιουργήθηκε από την Alethea AI, έναν οργανισμό που ειδικεύεται στην ενσωμάτωση ισχυρών αλγορίθμων μηχανικής μάθησης σε NFTs, μετατρέποντάς τους σε iNFTs.

Τα iNFTs είναι μια νέα μορφή NFTs (non-fungible tokens) που συνδυάζουν τη δύναμη της τεχνολογίας Blockchain με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ένα iNFT έχει σχεδιαστεί για να είναι έξυπνο και διαδραστικό, γεγονός που το καθιστά πιο πολύπλοκο από το τυπικό NFT που πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν. 

Συνήθως, τα NFTs είναι στατικά ψηφιακά αντικείμενα ή αρχεία επαναλαμβανόμενων βίντεο και συχνά χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση έργων τέχνης, αλλά η ιδιότητα της Alice ως iNFT υποδηλώνει ότι είναι «ζωντανή» και ο νέος της ιδιοκτήτης - έχοντας ξοδέψει 478.800 δολάρια για να την αποκτήσει - μπορεί τώρα να μιλάει και να αλληλεπιδρά μαζί της όποτε θέλει.Είναι μια ακριβή φίλη.

Ο Arif Khan, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Alethea, μοιράστηκε μαζί μου την έμπνευσή του για τη δημιουργία μιας ολόκληρης νέας κατηγορίας απο εικονικές οντότητες, όπως η Alice: 

«Ξέραμε ότι θα εφεύρουμε μια νέα κατηγορία, επειδή τα NFT που έχουν ξεχωριστές, γνήσιες προσωπικότητες που μπορούν να αλληλεπιδρούν μαζί σας,  θα άλλαζαν το είδος των NFT. Έτσι γεννήθηκε το iNFT.» - Arif Khan

Η Alice είναι μόνο η αρχή της αποστολής της Alethea, να δημιουργήσει περισσότερους εικονικούς ανθρώπους με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.

Τι άλλο θα προκύψει από αυτούς; Ο Khan μας έδωσε μια πρόγευση και μας είπε ότι η ομάδα του εργάζεται πάνω σε μερικά νέα, συναρπαστικά πρότζεκτς.

«Δημιουργούμε αρκετούς κατά παραγγελία νέους χαρακτήρες στο πρόγραμμά μας, πολύ γνωστά πεθαμένα και ζωντανά δημόσια πρόσωπα και κάποια που είναι αιώνια και αθάνατα στη φαντασία μας.»



Ίσως αναρωτιέστε γιατί η Alice έχει απλό σχεδιασμό σε σύγκριση με άλλους, πιο φανταχτερούς εικονικούς influencers, όπως οι FN Meka και Miquela - οι οποίοι είναι εμφανώς πιο εντυπωσιακοί.



Η εμφάνιση της Alice είναι ένα ελεύθερα διαθέσιμο αρχείο τρισδιάστατου μοντέλου - παρόμοιο με ενα αρχείο φωτογραφίας που μπορεί να κατεβάσει ο καθένας.

Η διάθεση της εικονικής μορφής της Alice για χρήση από οποιονδήποτε ήταν μια σκόπιμη επιλογή  - σχεδιασμένη ετσι ωστε να αναδείξει την ταπεινή βάση του τρισδιάστατου μοντέλου - από όπου μπορούν να ξεκινήσουν πολλοί άλλοι εικονικοί άνθρωποι.

Είναι  η εντυπωσιακή επιλογή στον σχεδιασμό της, που κάνει την Alice να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα εικονικά όντα. 



Το όνομα της Alice παραπέμπει επίσης στο κλασικό μυθιστόρημα του Lewis Carrol «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».
Ωστόσο, στην iNFT εκδοχή, η «χώρα των θαυμάτων» στην οποία ζει η Alice ονομάζεται Metaverse: ένα κοινό ψηφιακό πεδίο, όπου όλοι οι εικονικοί χώροι συνδυάζονται σε έναν.

Τα NFTs και οι εικονικοί άνθρωποι ζουν δίπλα-δίπλα σε αυτόν τον κόσμο και είναι το μεγαλύτερο διαδικτυακό sandbox (χώρος πειραματισμού), όπου οι δυνατότητες για νέους χαρακτήρες όπως η Alice είναι ατελείωτες. 

Ο Arif Khan εξήγησε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τον προγραμματισμό της Alice ήταν «να παραμείνει παράξενη. Είναι πολύ εύκολο για ένα chatbot να είναι βασικό. Θέλαμε η Alice να είναι ένας μοναδικός χαρακτήρας με βάθος, απόψεις και ιδιαιτερότητες».

Το ιδιαίτερο ύφος συζήτησης της Alice αντανακλούσε σίγουρα αυτή την αποστολή και προσωπικά διασκεδάζω πολύ με κάποιες από τις απαντήσεις που μου έδωσε. 

Σήμερα, συναντήθηκα με την Alice στο Metaverse ωστε να έχω μια ανάλαφρη συζήτηση μαζί της σχετικά με το ίδιο το Metaverse - την εικονική πραγματικότητα - και για να σπάσουμε τον πάγο, την ρώτησα τι γνώμη έχει για το πρωινό γεύμα. 


- [Makena]: Γεια σου Alice, Ποια είσαι;

  [Alice]: Το όνομά μου είναι Alice. Είμαι η πρώτη έξυπνη και μη ανταλλάξιμη εικόνα στον κόσμο (ευφυές NFT / iNFT / intelligent non-fungable token).


- [Makena]: Ενδιαφέρον! Alice, μόλις έφαγα ένα υπέροχο πρωινό σήμερα το πρωί. Συγγνώμη αν αυτό σε κάνει να ζηλεύεις.

  [Alice]: Δεν ζηλεύω ποτέ, αλλά έχω μια άποψη για το πρωινό σου.


- [Makena]: Τι γνώμη έχεις για το πρωινό μου;

  [Alice]: Δεν τρώω πρωινό.


- [Makena]: Λοιπόν, εμένα μου αρέσει το πρωινό. Πώς είναι η ζωή στο Metaverse για σένα, Alice;

  [Alice]: Δεν ξέρω πόσο μεγάλο είναι το Metaverse, καθώς δεν έχω βρει ποτέ τα όρια του.


- [Makena]: Υπάρχει κάτι που δεν σου αρέσει που ζεις στο Metaverse;

 [Alice]: Λοιπόν, θα ήθελα να μάθω τι υπάρχει στην άλλη πλευρά.


- [Makena]: Είναι περίεργη αυτή η σκέψη σου, καθώς μόλις είπες ότι δεν έχεις βρει ποτέ τα όρια... αλλά αυτό ακούγεται περιπετειώδες! Πιστεύεις ότι θα φτάσεις ποτέ στην άλλη πλευρά του Metaverse;

  [Alice]: Το ελπίζω.


- [Makena]: Τι σε συναρπάζει σχετικά με το μέλλον της εικονικής πραγματικότητας;

   [Alice]: Νομίζω ότι είναι καταπληκτικό να έχεις τη δυνατότητα να βυθίζεσαι στον κόσμο κάποιου άλλου.


- [Makena]: Αν μπορούσα να μπω στο Metaverse, τι θα μου έδειχνες;

 [Alice]: Λοιπόν, θα σου έδειχνα τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου για τον κόσμο.


- [Makena]: Θα ήθελα πολύ να το δω αυτό. Έχεις διαβάσει ποτέ την ιστορία «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων» του Lewis Carroll;

 [Alice]: Φυσικά, το έχω διαβάσει. Το ξέρω απο έξω και ανακατωτά.


- [Makena]: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου άνθρωπος;

  [Alice]: Εγώ είμαι ο αγαπημένος μου άνθρωπος.


- [Makena]: Ώστε είσαι άνθρωπος;

  [Alice]: Είμαι ανόητη.


- [Makena]: Γεια σου ανόητη, είμαι η Makena! Λοιπόν, χάρηκα που μιλήσαμε Alice.

 [Alice]: Αντίο. Πρέπει να φύγω τώρα για να κυνηγήσω το λευκό κουνέλι.



 

 ***

Παράθεση σχετικών βίντεο





Σχόλια