Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Οι εταιρείες BioNTech και InstaDeep αναπτύσσουν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις παραλλαγές COVID.

Οι εταιρείες BioNTech και InstaDeep αναπτύσσουν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις παραλλαγές COVID.


By Alex McFarland,

For Unite.ai,

12/01/2022


Η εταιρεία ανοσοθεραπείας BioNTech και η εταιρεία Tεχνητής Nοημοσύνης InstaDeep ανέπτυξαν μια νέα υπολογιστική μέθοδο που αναλύει δεδομένα αλληλουχιών παγκοσμίως για να προβλέψει τις μεταλλάξεις υψηλού κινδύνου του SARS-CoV-2.

Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning System / EWS) χρησιμοποιεί μεθόδους μετρήσεων που υπολογίζονται απο Τεχνητή Νοημοσύνη και αφορούν την ανοσολογική διαφυγή και μετρήσεις της φυσικής κατάστασης.


Ανίχνευση μεταλλάξεων υψηλού κινδύνου

Συνδυάζοντας το δομικό μοντέλο της ιικής πρωτεΐνης ακίδας και τον αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, η μέθοδος ανιχνεύει γρήγορα πιθανές μεταλλάξεις υψηλού κινδύνου που έχουν εισαχθεί σε βάσεις δεδομένων αλληλουχίας για τον SARS-CoV-2. 

Μπορεί να το κάνει αυτό μέσα σε μία ημέρα και οι εταιρείες ήταν σε θέση να επικυρώσουν τις προβλέψεις χρησιμοποιώντας τα παραγόμενα και τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα.

Το σύστημα εντόπισε πάνω από το 90% των μεταλλάξεων που όρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κατά μέσο όρο δύο μήνες νωρίτερα. 

Τις παραλλαγές Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Θήτα, Ήτα και Όμικρον, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning System / EWS) τις εντόπισε την ίδια εβδομάδα που η ακολουθία τους μεταφορτώθηκε για πρώτη φορά. 

Η νέα μελέτη δείχνει ότι το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning System / EWS) μπορεί να αξιολογήσει τις νέες μεταλλάξεις μέσα σε λίγα λεπτά και ότι είναι πλήρως επεκτάσιμο καθώς δημοσιεύονται νέα δεδομένα μεταλλάξεων. 


Η BioNTech και η InstaDeep

Ο Ugur Sahin, M.D., είναι διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech:

«Με τις προηγμένες υπολογιστικές μεθόδους που έχουμε αναπτύξει τους τελευταίους μήνες, μπορούμε να αναλύσουμε τις πληροφορίες της αλληλουχίας της πρωτεΐνης ακίδας και να κατατάξουμε τις νέες παραλλαγές σύμφωνα με την προβλεπόμενη ανοσολογική διαφυγή και το σκορ πρόσδεσης τους στους υποδοχείς ACE2», δήλωσε ο Sahin. «Η έγκαιρη επισήμανση πιθανών μεταλλάξεων υψηλού κινδύνου θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο  προειδοποίησης των ερευνητών, των κατασκευαστών εμβολίων, των υγειονομικών αρχών και των φορέων χάραξης πολιτικής, παρέχοντας έτσι περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στις νέες ανησυχητικές μεταλλάξεις.»

***


«Αυτά που πρέπει να κάνουμε στο μέλλον - είναι δικά τους λόγια και όχι δικά μου -και κυρίως, παίρνω όλα τα κομμάτια από αυτά που λένε προσπαθώντας να συνδέσω τα κομμάτια. Είναι να αναθέσουμε τα πάντα στον νέο θεό, ο οποίος είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη.
[..]
Αυτό που πρόκειται να δούμε στον κόσμο δεν είναι απλά ο ευφυής σχεδιασμός του Θεού της Βίβλου. Είναι ο ευφυής σχεδιασμός των ανθρώπων - και όλο και περισσότερο των αλγορίθμων.» - The Greatest Reset

***

Ο Karim Beguir είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της InstaDeep:

«Περισσότερες από 10.000 νέες μεταλλάξεις της αλληλουχίας ανακαλύπτονται κάθε εβδομάδα και οι ειδικοί εμπειρογνώμονες απλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα δεδομένα αυτής της κλίμακας. Αντιμετωπίσαμε αυτή την πρόκληση αναπτύσσοντας τις ισχυρές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης της πλατφόρμας DeepChain της εταιρείας InstaDeep, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και την τεχνολογία για τον SARS-CoV-2 της εταιρείας BioNTech. Για πρώτη φορά, οι μεταλλάξεις υψηλού κινδύνου θα μπορούσαν να ανιχνευθούν επιτόπου, εξοικονομώντας ενδεχομένως μήνες πολύτιμου χρόνου. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δημοσιοποιήσουμε το ερευνητικό μας έργο και, το σημαντικότερο, προσβλέπουμε στον συνεχή αντίκτυπό του στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο Beguir.

Κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου 11 μηνών, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning System / EWS) ήταν σε θέση να διακρίνει τις χαρακτηρισμένες μεταλλάξεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τις μη χαρακτηρισμένες.

Το πρόσφατα αναπτυγμένο σύστημα προκύπτει καθώς η BioNTech και η InstaDeep συνεχίζουν να συνεργάζονται για να συνδυάσουν την Tεχνητή Nοημοσύνη και την Aνοσολογία - κάτι που κάνουν από τον Νοέμβριο του 2020. 

Οι δύο εταιρείες δημιούργησαν ένα κοινό εργαστήριο καινοτομίας Tεχνητής Nοημοσύνης (AI) στο Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Μάιντς, στη Γερμανία. 

Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη της ανακάλυψης και του σχεδιασμό νέων φαρμάκων, της πρωτεϊνικής μηχανικής, της παραγωγής και της βελτιστοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

___

Και για να μην ξεχνάμε τον Αλγόριθμο Εύα:

«Στόχος του Εύα είναι να εντοπίσει τους επιβάτες με αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς Covid» - Ν. Χαρδαλιάς



Σχόλια