Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Τα Ψηφιακά Νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών δεν είναι Κρυπτονομίσματα.



09/02/2022

Τα Ψηφιακά Νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών (Central Bank Digital Currencies /CBDCs) και τα Κρυπτονομίσματα (cryptocurrencies) είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Ένα απληροφόρητο κοινό - ως προς αυτό το θέμα - θα μπορούσε κάλλιστα να παρεξηγήσει τους δύο τύπους νομισμάτων, οδηγώντας σε αρκετά εκτεταμένες απώλειες.

Περίπου 90 χώρες σε όλο τον κόσμο ερευνούν και επιδιώκουν να εφαρμόσουν τα δικά τους Ψηφιακά Νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών. 
***

***

Η Κίνα έχει ήδη προχωρήσει αρκετά σε αυτό το μονοπάτι και έχει κάνει δοκιμές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι είχαν μόνο σκέψεις για μια τέτοια κίνηση - αλλά μόλις πρόσφατα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Βοστώνης και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) δημοσίευσαν τα πορίσματα μιας έρευνας για ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC) που θα μπορούσε να πραγματοποιεί 1,7 εκατομμύρια συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.

Σε συνέντευξή της στο CNBC την Τρίτη, η Emily Parker, εκτελεστική διευθύντρια του Coindesk, εξέφρασε τις απόψεις της σχετικά με το γιατί θεωρεί σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο περιουσιακών στοιχείων και γιατί πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη για ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία όπως το κρυπτονόμισμα.

Είπε ότι τα CBDCs και τα κρυπτονομίσματα είναι «θεμελιωδώς διαφορετικά».

«Το όλο νόημα του Bitcoin είναι ότι δημιουργήθηκε για να είναι ανεξάρτητο από τον κυβερνητικό έλεγχο. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει το δίκτυο Bitcoin. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταματήσει το Bitcoin.

Από την άλλη πλευρά, τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, όπως της Κίνας, εκδίδονται κυριολεκτικά από τις κεντρικές τράπεζες. Εκδίδονται από την κυβέρνηση. Επομένως, πρόκειται για εντελώς διαφορετικά πράγματα.»

Συνέχισε λέγοντας ότι μια τέτοια πιθανή ευρεία εφαρμογή των CBDCs καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη ενός ιδιωτικού «λαϊκού» νομίσματος. 

Επικαλείται το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο των πολιτών, απενεργοποιώντας τα πορτοφόλια τους αν δεν τους αρέσει η πολιτική τους ή για διάφορους άλλους λόγους.
***

***

Άποψη

Σίγουρα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις κυβερνήσεις τους που έχουν τόσο απόλυτο έλεγχο των χρημάτων τους και του τρόπου που τα ξοδεύουν. 

Ωστόσο, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά στο να σπιλώνουν τα κρυπτονομίσματα και να εξυμνούν τις δυνατότητες των CBDCs.

***

και εκεί υπάρχει μια τεράστια απόκλιση. Για παράδειγμα, με τα μετρητά δεν ξέρουμε ποιος χρησιμοποιεί ένα χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων σήμερα - δεν ξέρουμε ποιος χρησιμοποιεί ένα χαρτονόμισμα των 1000 πέσο σήμερα. Η βασική διαφορά με το CBDC (Central Bank Digital Currency = Κεντρική Τράπεζα Ψηφιακού Νομίσματος) είναι οτι θα έχει τον απόλυτο έλεγχο των κανόνων και των κανονισμών που θα καθορίζουν τη χρήση των νομισμάτων και επίσης θα έχουμε την τεχνολογία για την επιβολή τους».
***
Μέχρι τώρα, η ιστορία των πλαστών νομισμάτων ήταν απολύτως καταστροφική. Σε όλα τα χαρτονόμισμα που χρησιμοποιούνται σήμερα έχει αφαιρεθεί η αγοραστική τους δύναμη από την πολιτική που επέτρεψε στις τράπεζες να τα διαχειρίζονται, θεσπίζοντας πολιτικές όπως η ποσοτική χαλάρωση, η οποία οδήγησε στη μαζική έξαρση του πληθωρισμού που βλέπουμε σήμερα.

Είναι προφανές ότι οι κυβερνήσεις ανησυχούν μήπως χάσουν τον έλεγχό τους επί του χρήματος. Μπορεί βεβαίως να υποστηρίξει κάποιος ότι αυτή είναι μια πολύ κατανοητή αντίδραση. Το να αντικατασταθούν σε κάποιο βαθμό τα κυρίαρχα νομίσματά τους από ιδιωτικά νομίσματα πρέπει να αποτελεί τεράστιο φόβο γι' αυτές.

Ωστόσο, αν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να αφήνουν τη νομισματική πολιτική στα χέρια των τραπεζιτών που «έχουν το δικό τους τσεκούρι να ακονίσουν», τότε αυτό που είναι καλύτερο για τους ανθρώπους είναι πιθανό να τεθεί σε δεύτερη μοίρα προς όφελος των τραπεζών για να μπορέσουν να διατηρήσουν τα κέρδη τους.

Ένα μέλλον όπου τα ιδιωτικά νομίσματα θα μπορούν να λειτουργούν παράλληλα με το χαρτονόμισμα δεν αποκλείεται - και ο κόσμος που θα πηγαίνει σε «παραδείσια νομίσματα» όπως το Βitcoin, όταν οι τράπεζες υπερβαίνουν τις εξουσίες τους, θα λειτουργήσει ως ένα μέτρο που θα εμπόδιζε τις τράπεζες να το πράξουν.

***


***
Αποποίηση ευθυνών: 

Αυτό το άρθρο παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν προσφέρεται ούτε προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως νομική, φορολογική, επενδυτική, χρηματοοικονομική ή άλλη συμβουλή.


Το άρθρο σε PDF









Σχόλια